back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Σταθερή η βούληση για στήριξη της κοινωνίας όσο διαρκεί η ακρίβεια

Διαβάστε επίσης

Η πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική, η θέσπιση μηχανισμού εξορθολογισμού των αρμοδιοτήτων της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, αλλά και τα οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

” Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., το οποίο “βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η χώρα μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για τις επιδόσεις της”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, “η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση όσον αφορά στην κατανομή κεφαλαίων (επιχορηγήσεις και δάνεια), ως ποσοστό του ΑΕΠ και έχει καταφέρει να έχει τις υψηλότερες εκταμιεύσεις κεφαλαίων, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευτεί 1,82 δισ. ευρώ”.

“Στο σκέλος των δανείων του «Ελλάδα 2.0», ήδη, έχουν υποβληθεί 185 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 7,79 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 92, συνολικού ύψους 1,49 δισ. ευρώ, από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως “με σκοπό την επιτάχυνση των διαγωνισμών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, οι εξής δράσεις:

• Τροποποίηση του ν. 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων (αύξηση ορίων, αποθάρρυνση προσφυγών, σύντμηση διαδικασιών και προθεσμιών)
• Bonus στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στα έργα του «Ελλάδα 2.0»
• Αμοιβές στις επιτροπές διενέργειας διαγωνισμών αν τελειώνουν στην ώρα τους και δεν χάνονται προσφυγές.
• Δυνατότητα εμπλοκής του Ελεγκτικού Συνεδρίου από την αρχή της διαδικασίας και δικαστικής κρίσης για τις προκηρύξεις πριν την έκδοσή τους”.

Τα οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενημέρωσε για τα οικονομικά ζητήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η “κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα σχέδιο που συνδυάζει την βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους” και “στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, το έργο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες συνοψίζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη- ανθεκτικότητα- κυβερνησιμότητα”.

Συγκεκριμένα:

Ανάπτυξη: Αυτή τη στιγμή, μόνο από το υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδοτούνται σε όλη την επικράτεια έργα περίπου 5 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ είναι από το πιο παλαιά προγράμματα του υπουργείου, το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», που αφορά μικρά μεν έργα τα οποία έχουν, ωστόσο, μεγάλη προστιθέμενη αξία για τους Δήμους.

Πρόκειται για έργα που έχουν να κάνουν, από την αναβάθμιση των στάσεων λεωφορείων που δίνει μια αισθητική, αλλά και μια λειτουργική απάντηση στα προβλήματα των δημοτών, μέχρι την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στα σχολεία, την πυροπροστασία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και την ευζωία των ζώων συντροφιάς, με το πρόγραμμα «Άργος» ύψους 40 εκατ. ευρώ που υλοποιείται τον τελευταίο καιρό μετά την ψήφιση του νέου νόμου του 2021.

Το δεύτερο πρόγραμμα, που είναι και ο μεγαλύτερος πυλώνας του χρηματοδοτικού πακέτου για την Αυτοδιοίκηση, είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε ως «ΦιλόΔημος Ι» με πόρους λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, στη συνέχεια με αυτήν την Κυβέρνηση έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ αρχικά, για να φτάσει σήμερα τα 3,5 δισ. ευρώ ενταγμένων έργων. Και μάλιστα, με ικανοποιητικό επίπεδο απορροφητικότητας.

Η επιτάχυνση αυτή φαίνεται στους αριθμούς: 3,5 δισ. ενταγμένα έργα, 1,8 δισ. δημοπρατημένα, 813 εκατ. συμβασιοποιημένα και 287 εκατ. είναι οι εκταμιεύσεις.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών, αξιοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια, το οποίο ήταν αρχικά ύψους 335 εκατ. ευρώ και έφτασε στα 558 εκατ. ευρώ.

Ήδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης, η οποία εισηγήθηκε εντάξεις έργων συνολικού ύψους 312 εκατ. ευρώ και σύντομα θα πάρουν τον δρόμο της απόφασης για ένταξη μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Πρόκειται για έργα σε εννέα Περιφέρειες καθώς και σε 24 Δήμους που ήταν οι πρώτοι που υπέβαλαν αίτηση στην σχετική πρόσκληση.

Ανθεκτικότητα: “Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση φρόντισε να δώσει έκτακτες επιχορηγήσεις από τον Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον των αυξημένων τακτικών χρηματοδοτήσεων.

Μόνον για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, καθώς και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας επιχορηγήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό ποσό ύψους 275 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στηρίχθηκαν έγκαιρα και άμεσα όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Ελλάδας με αυξημένες έκτακτες χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, ώστε να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος και να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο τους.

Ήδη, στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε 282 εκατ. ευρώ στους Δήμους. Και ακολουθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου νέα επιχορήγηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης, “ότι στο σκέλος της τακτικής χρηματοδότησης, μετά τη συρρίκνωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, το διάστημα 2020-21 αυξήθηκε διαδοχικά, με συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις, το ποσό για τους Κ.Α.Π., αντιστρέφοντας έτσι την πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών”.

“Όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, από τον Ιανουάριο του νέου έτους, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κ.Α.Π. αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως, χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Εσωτερικών επαναξιολογείται ο τρόπος με τον οποίο χορηγούνται οι Κ.Α.Π., προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων.

Τέλος, η βελτίωση των οικονομικών των Δήμων αποτυπώνεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα: Αύξηση της άμεσης χρηματοοικονομικής θέσης και των χρηματικών διαθεσίμων, μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε προμηθευτές, αποκλιμάκωση -έστω και αργή- του τραπεζικού δανεισμού παρά την λήψη νέων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων”, αναφέρεται.

Κυβερνησιμότητα: “Περιλαμβάνονται όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν από το 2019 και μετά, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να κυβερνηθούν στοιχειωδώς, γιατί δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιήσει τίποτα αν ήταν έρμαιοι συνεχώς των μειοψηφιών οι οποίες δεν ήταν εκεί για να εκφράσουν τα συμφέροντα του τόπου, αλλά για να βάλουν τρικλοποδιές στους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ώστε να μην υλοποιήσουν το έργο τους. Και αυτό οφειλόταν σε μία πρωτοφανή α λα καρτ απλή αναλογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Δόθηκαν αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές και στις επιτροπές ποιότητας ζωής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα της αδράνειας που θα προκαλούσαν όλες αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις, αλλά κυρίως ψηφίστηκε νέος εκλογικός νόμος για τους Ο.Τ.Α..

Έτσι στις 8 Οκτωβρίου 2023 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, ο νόμος αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη που θα εκλεγεί, να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο με την ψήφο τους επέλεξαν οι πολίτες”.

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενημέρωσε για τη θέσπιση μηχανισμού εξορθολογισμού των αρμοδιοτήτων της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ένα νομοσχέδιο “που στοχεύει στην καθιέρωση ενός συστήματος διακυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο καθιδρύονται και κατανέμονται αρμοδιότητες στα επιμέρους επίπεδα Διοίκησης (Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό).

Αντικείμενο του προτεινόμενου νόμου είναι:
-Η κατοχύρωση της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» ως μοντέλου διακυβέρνησης στη χώρα.
-Η σύσταση του «Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», ενός κεντρικού μηχανισμού για την καταγραφή, κατηγοριοποίηση, κατανομή και εποπτεία των αρμοδιοτήτων ανά επίπεδο διοίκησης.
-Ο ορισμός ενιαίων κανόνων/κριτηρίων για τη κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά επίπεδο διοίκησης.
-Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, για την καταγραφή των αρμοδιοτήτων, τον συντονισμό, τη διάδραση και τη συλλειτουργία των διαφορετικών διοικητικών επιπέδων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιδιωκόμενοι στόχοι είναι η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων ανά επίπεδο διακυβέρνησης, η άρση επικαλύψεων σε ίδια αντικείμενα και η εισαγωγή νέων αρμοδιοτήτων σε φορείς, κατάργηση άλλων.

Ειδικότερα:
-Η αποφυγή των αλληλεπικαλύψεων άσκησης αρμοδιοτήτων είτε στο ίδιο επίπεδο, είτε σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης.
-Ο βέλτιστος συντονισμός των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.
-Η άρση ασαφειών για το ρόλο του κάθε συμμετέχοντα σε ένα πεδίο πολιτικής.
-Ο σχεδιασμός μεθοδολογίας για την συστηματοποίηση του τρόπου κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης.
-Η ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων ΤΠΕ για την παρακολούθηση των πολιτικών πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της δημόσιας διοίκησης για την εφαρμογή των πολιτικών αυτών.

Στεγαστική πολιτική

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θεσπίζονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την άμεση υλοποίηση των δράσεων κοινωνικής στέγασης, (Πρόγραμμα «Σπίτι μου») όπως αυτές ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, εισάγονται οριζόντιες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας για στεγαστικούς σκοπούς.

Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης αφορά σε δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ (Συμμετοχή Δημοσίου: 1,56 δισ. ευρώ (90%) / Συμμετοχή Τραπεζών: 175 εκατ. ευρώ (10%)), με τα οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.

–Πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας.

Αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ και των Τραπεζών, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

Απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια (παντρεμένα ή με σύμφωνο συμβίωσης) 25-39 ετών (ένας εκ των δύο) με εισόδημα (καθαρό): κατώτερο 10.000, ανώτερο 24.000 ευρώ (όριο επιδόματος θέρμανσης). Μπορούν να αποκτήσουν α΄ κατοικία, αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007.

Έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο μέχρι 150.000 ευρώ, διάρκειας μέχρι 30 ετών, με τελικό επιτόκιο δανείου euribor (τριμήνου) + 1%. Το δάνειο καλύπτει το 90% της αξίας του ακινήτου και χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ άτοκα και κατά 25% από Τράπεζα.

Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνους και πολύτεκνους, ή θα μετατρέπεται σε άτοκο σε περίπτωση που ένα ζευγάρι αποκτήσει 3 και πλέον παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου του. Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου, ενώ σε 8 μήνες μετά την προέγκριση του δανείου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η σύμβαση.

— Κοινωνική αντιπαροχή

Αφορά την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, διαμέσου σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Συμπράττουν οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι κατασκευαστικές/τεχνικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα:
-Ο δημόσιος φορέας παραχωρεί αδόμητο οικόπεδο.
-Ο ανάδοχος το οικοδομεί και προκύπτουν οριζόντιες ιδιοκτησίες (καταστήματα/ διαμερίσματα).
-Ο δημόσιος φορέας διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων ενώ ο ανάδοχος λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

Τα μέγιστα όρια παραχώρησης που τίθενται στην προκήρυξη θα ορίζονται από τη ΔΥΠΑ με βάση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα είναι μεταξύ 30 και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι ελκυστικό για τους ιδιώτες κατασκευαστές να ανεγείρουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.

— Πρόγραμμα Κάλυψη

Αφορά την επέκταση της μίσθωσης για επιπλέον 3 χρόνια, άνω των 1.000 ιδιωτικών κατοικιών που μισθώνονται ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (και θα αρχίσουν να ελευθερώνονται σταδιακά από 31/12/2022) και τη διάθεσή τους ως κοινωνικές κατοικίες, από τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, σε νέους, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 25-39 ετών. Το Δημόσιο αναλαμβάνει και τις δαπάνες επισκευής των διαμερισμάτων αυτών, όπου απαιτείται.

–Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια

Αφορά την επιδότηση σε ιδιοκτήτες ακινήτων έως του ποσού των 10.000 ευρώ, ώστε να υλοποιούν επισκευές και ανακαινίσεις των ακινήτων τους.

Επιδοτούνται:
-Ιδιοκτήτες ακινήτων έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.
-Η επιδότηση αφορά δαπάνες ανακαίνισης / επισκευής που αποδεικνύονται με σχετικά τιμολόγια.
-Επιλέξιμες είναι οι κατοικίες που δεν είναι δηλωμένες ως πρώτες κατοικίες, δεν είναι μισθωμένες και εμφανίζονται κενές στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ανάκληση παραχωρήσεων δημοσίων ακινήτων που δεν έχουν εκπληρώσει τον σκοπό της παραχώρησης. Όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης εξετάζουν τις παραχωρήσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει, κατά χρήση ή κυριότητα, για την εκπλήρωση συγκεκριμένου δημόσιου σκοπού.

Εάν ο σκοπός δεν έχει εκπληρωθεί εντός 15ετίας από την παραχώρηση, τότε ο φορέας υποχρεούται να την ανακαλέσει, μετά από παροχή δίμηνης προθεσμίας στον παραχωρησιούχο για να τεκμηριώσει την ανάγκη συνέχισης της παραχώρησης.

–Πολεοδομική χρήση «Κοινωνική Κατοικία».

Καθιερώνεται νέα ειδική χρήση «Κοινωνική Κατοικία», η οποία μπορεί να ενταχθεί στις περισσότερες γενικές χρήσεις (κατοικία, πολεοδομικό κέντρο, κοινωφελείς λειτουργίες κ.λπ.). Προβλέπεται ότι τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο έχουν αυτοδικαίως και τη χρήση Κοινωνικής Κατοικίας, εφόσον η γενική χρήση το επιτρέπει.

–Ταχεία διαδικασία καθορισμού αποζημίωσης για ρυμοτομούμενα ακίνητα, όταν εμπλέκεται το Δημόσιο.

Όταν δημόσια ακίνητα εμπλέκονται σε διαδικασία αναλογισμού και τακτοποίησης (ακίνητα που ρυμοτομούνται όταν επεκτείνεται το σχέδιο πόλεως), ορίζεται η ταχεία διαδικασία του παλαιού Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης που οφείλεται εκατέρωθεν, προκειμένου να προκύψουν σύντομα τα νέα όρια των οικοπέδων.

Ειδικότερα θα γίνεται προσωρινός προσδιορισμός τιμής μονάδας με ταχεία διαδικασία από το Μονομελές Πρωτοδικείο, η αποζημίωση θα καταβάλλεται από το Δημόσιο και έτσι το Δημόσιο θα αποκτά γρήγορα τα ρυμοτομούμενα τμήματα.

–Εισαγωγή ρυθμίσεων για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιοποιώντας δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεγείρει κατοικίες για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής και οι Δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος αναλαμβάνουν τη διαχείριση των κατοικιών και τη διανομή τους προς δικαιούχους οικιστές.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα