back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα, σήμερα, η σκυτάλη της Running Out of Time

Διαβάστε επίσης

Σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, φτάνει στην Αθήνα η παγκόσμια σκυταλοδρομία Running Out of Time, που ξεκίνησε από τη Γλασκώβη της Σκωτίας με τελικό προορισμό τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6-18 Νοεμβρίου 2022 στο Sharm el-Sheikh στην Αίγυπτο.

Η σκυτάλη έφτασε στην Αττική όπου την παρέλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα στο Φράγμα του Μαραθώνα με ένα θεατρικό δρώμενο στο στάδιο της περιοχής και ξεκίνησε η διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου, κατά μήκος της οποίας σχολεία και δήμοι προγραμματίζουν παράλληλες εκδηλώσεις. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 15.00, τους δρομείς θα υποδεχθούν στελέχη και αθλητές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι θα μεταφέρουν τη σκυτάλη στην Ακρόπολη, σε μία πανηγυρική εκδήλωση μαθητών περίπου στις 15.15.

Η σκυτάλη θα καταλήξει στην Μαρίνα Φλοίσβου, στις 16.00, όπου πολιτική ηγεσία, πρέσβεις, ιστιοπλόοι Ολυμπιονίκες, και πλήθος κοινού θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο ιστιοπλοϊκό σκάφος ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ που θα τη μεταφέρει στην Κύπρο, συνοδεία του διευθυντή του FEE, κου Daniel Schaffer.

Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Για εντυπωσιακή συμμετοχή κατά μήκος όλης της διαδρομής στην Ελλάδα κάνουν λόγο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που διοργανώνει τη περιβαλλοντική δράση στη χώρα μας, Τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, πρωταθλητές, δρομείς και ποδηλάτες, επώνυμοι και πλήθος κόσμου, που με την παρουσία τους στηρίζουν τη διοργάνωση, στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζουν.

Η διαδρομή στην Ελλάδα

Η σκυτάλη έφτασε στην Ελλάδα από την Αλβανία περνώντας στη Μεγάλη Πρέσπα, όπου την παρέλαβε ο κος Νίκος Πέτρου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι το εθνικό μέλος του FEE. Ο κος Πέτρου δήλωσε: «Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, από την αρχή της εβδομηντάχρονης ιστορίας της εφαρμόζει στην πράξη αυτό που ζητά το μήνυμα της Running Out of Time, παρέχοντας ποιοτική περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενδυναμώνοντας τους νέους και στηρίζοντας τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα ως μόνο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η κλιματική εκπαίδευση θα δώσει σε όλους μας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες για να χτίσουμε βιώσιμες, κλιματικά ανθεκτικές και δίκαιες κοινότητες.»

Στη συνέχεια, η σκυτάλη άλλαξε πολλά χέρια περνώντας διαδοχικά από την κα Μαρίνα Γερουλάνου, μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΦ, που την παρέδωσε στους κωπηλάτες του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου (ΝΟΜ) «Οι Αργοναύτες» για να καταλήξει στο χωριό Ψαράδες, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδος μαζί με τους Γιάννη Χρήστου, Ναούμ Μπούση, Μυρσίνη Μαλακού, Τριανταφυλλιά Γκώγκου, Φώτη Γεωργίου και Λάζαρο Νικολάου την παρέδωσαν στους ποδηλάτες Σπυρίδων Μιχαηλίδη, Αθανάσιο Πατσέα, Ιωάννη Δημητριάδη, Φώτιο Παπαγεωργίου, Βασίλη Σπηλιωτόπουλο, και Χριστίνα Ευαγγέλου.

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς «620» μετέφερε τη σκυτάλη προς την Καστοριά, όπου την υποδέχτηκαν μαθητές και γονείς στο Ενυδρείο και προχώρησε προς το Βαρικό με την οργάνωση για την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος, «Αρκτούρος», να στηρίζει τη διαδρομή μέχρι την Πτολεμαΐδα. Εκεί, την παρέλαβαν o μαραθωνοδρόμος με αμαξίδιο, Γιάννης Μητρούλης και ο συνοδός του, Αχιλλέας Τσακιλτσίδης και την παρέδωσαν στους ποδηλάτες της ομάδας «GIDAS CYCLISTAS» του Αθλητικού Συλλόγου Ατλαντίδα, Γιώργο Βουβάλα και Γεώργιο Χατζηγεωργίου, που διένυσαν διαδρομή 70 χλμ! Τα ξημερώματα Τρίτης παρέλαβε τη σκυτάλη ο δρομέας, Γιώργος Μητρούδας, στη Βέροια και τη μετέφερε μέχρι την Κατερίνη διανύοντας 52 χλμ.!

Στην παραλία της Κατερίνης, πλήθος μαθητών με ποδήλατα, εκπαιδευτικοί και γονείς υποδέχτηκαν τον Κωνσταντίνο Μαυρίδη από τον ποδηλατικό όμιλο Θεσσαλονίκης «Βέλος» και τον Ολυμπιονίκη της χειροσφαίρισης, Σάββα Καρυπίδη που είπε: “Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε από τη Γλασκώβη με κωπηλάτες, ποδηλατοδρόμους και δρομείς και είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω και εγώ σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός για την κλιματική αλλαγή.” Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή, με τη συμμετοχή υποστηρικτών, στελεχών της τοπικής κοινωνίας και μαθητών που καλωσόρισαν τη σκυτάλη με το ηχηρό σύνθημα «Ο χρόνος τελειώνει ας τρέξουμε όλοι μαζί, ο χρόνος τελειώνει δεν έχουμε επιλογή».

Ακολουθώντας το δρόμο προς τον Πλαταμώνα, η κα Μαρία Μπαξεβάνου με την ομάδα της Plus Minus Gifted παρέλαβαν τη σκυτάλη και συνέχισαν τη διαδρομή της προς τη Λάρισα, όπου 150 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού διαδήλωσαν, με έντονο παλμό, στην πλατεία και στους δρόμους του Ιστορικού Κέντρου της Λάρισας, σε μία «Ειρηνική Διαδήλωση για την Προστασία του Πλανήτη» προς το δημαρχείο της πόλης. Εκεί τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης με τον πρόεδρο και τον γενικό Γραμματέα της ΕΕΠΦ, Νίκο Πέτρου και Σταμάτη Σκαμπαρδώνη.

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, οι ποδηλάτες και οι δρομείς διέσχισαν τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τη Λαμία και την Ανθήλη, όπου στελέχη της ΕΕΠΦ συζήτησαν με παρευρισκόμενους και μαθητές, το έργο της Εταιρίας για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της Οίτης που απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στα Καμένα Βούρλα, η σκυτάλη άλλαξε χέρια για να συνεχίσει προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, το Κάστρο, τη Θήβα, και τα Οινόφυτα.

Η Running Out of Time γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών σε 18 χώρες. Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η ΕΕΠΦ με την ευγενική χορηγία των εταιριών LAMDA Development και LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. και με την υποστήριξη των: ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Επιτροπή αθλητών της ΕΟΕ, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Λύκειο των Ελληνίδων (ΠΤΧ Παπάγου-Χολαργού), Δήμο Πρεσπών, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, AWomanCanBe.org, OPUS Integrated Communication, BBDO, Direction Εκδοτική, Nestle, Coca-Cola 3E, Polygreen, Autohellas Hertz, innews, asterias, CSR Hellas, και των ξενοδοχείων Mediterranean Hotels, Mitsis Hotels και Grecotel Larissa Imperial.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα