back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βολιβία: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την αναστολή των εξαγωγών έξι διατροφικών αγαθών

Διαβάστε επίσης

Η Βολιβία θέτει σε εφαρμογή από σήμερα την αναστολή έξι ειδών διατροφής, εξαιτίας του «κινδύνου ελλείψεων» που έχει εγείρει απεργιακή κινητοποίηση η οποία διαρκεί πέντε ημέρες, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Λουίς Άρσε.

Οι αρχές αποφάσισαν να «αναστείλουν προσωρινά της εξαγωγές σόγιας, πίτας σόγιας, αλεύρου σόγιας, ζάχαρης, λαδιού και βόειου κρέατος», λόγω του «κινδύνου ελλείψεων και αυξήσεων των τιμών», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Νέστορ Ουάνκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην περιφέρεια Σάντα Κρους, που χαρακτηρίζεται ατμομηχανή της βολιβιανής οικονομίας κι αποτελεί οχυρό της δεξιάς αντιπολίτευσης, συνεχίζεται η απεργιακή κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Άρσε, με κεντρικό αίτημα να επισπευστεί η απογραφή του πληθυσμού της.

Η απογραφή πληθυσμού επιτρέπει να ορίζεται η κατανομή εδρών στο Κογκρέσο και των δημοσίων κονδυλίων που αναλογούν σε κάθε περιοχή της χώρας. Η αυτοδιοίκηση στη Σάντα Κρους, την πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας των Άνδεων, ερίζει πως αδικείται εξαιτίας του ότι η πιο πρόσφατη απογραφή έγινε πριν από δέκα και πλέον χρόνια, άρα τα επίσημα δεδομένα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ο κ. Ουάνκα είπε πως ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για «τις συνέπειες της παράλυσης του τομέα», που εγείρει κατά τον υπουργό «απειλή για τη διατροφική ασφάλεια» των Βολιβιανών.

Στη γενική απεργία, που άρχισε το Σάββατο, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Η αυτοδιοίκηση στη Σάντα Κρους, την περιφέρεια με ταχεία ανάπτυξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, απαιτεί να γίνει απογραφή πληθυσμού το 2023, ενόψει των εκλογών του 2025.

Η κυβέρνηση αρχικά σχεδίαζε να γίνει απογραφή τον Νοέμβριο, αλλά αποφάσισε να την αναβάλει ως το 2024, που σημαίνει ότι η επεξεργασία των νέων δεδομένων δεν θα έχει ολοκληρωθεί και δεν άρα δεν θα ληφθούν υπόψη στις επόμενες εκλογές.

Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται σήμερα στη Σάντα Κρους.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε την απογραφή που χρειαζόμαστε όλοι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρολίνα Πέρες, μηχανικός 32 ετών, κοντά σε έναν σωρό άμμου που έκλεινε δρόμο.

Ο κ. Άρσε, κοινοβουλευτικός επί των ημερών του πρώην προέδρου της αριστεράς Έβο Μοράλες (2006-2019), αντιμετωπίζει την πρώτη του μείζονα κοινωνική σύγκρουση αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από δύο χρόνια.

Στη Βολιβία εκδηλώθηκε πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου το 2019, όταν η δεξιά αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας ότι είχε διαπραχθεί εκλογική νοθεία, προχώρησε σε εξέγερση η οποία στην πορεία υποστηρίχθηκε από την αστυνομία και τον στρατό, με αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες να εξαναγκαστεί σε παραίτηση και να ζητήσει άσυλο στο εξωτερικό, καταγγέλλοντας πραξικόπημα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα