back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους

Διαβάστε επίσης

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, ή θάλασσας της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Σύμφωνα με το επιτελείο, οι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη βορειοανατολική επαρχία Γκανγκγουόν. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ιαπωνία καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλων

«Η ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας θα οδηγήσει μόνο στην ενίσχυση της συνεργασίας για την ασφάλεια στην περιοχή και στο εξωτερικό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, καλώντας τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αντιπρόσωπος της Νότιας Κορέας με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρητικά απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ορισμένοι από τους οποίους μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η Πιονγκγιάνγκ τις αψηφά.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο δεν έχει πάψει να ανεβαίνει φέτος.

Οι εκτοξεύσεις έγιναν την ημέρα που ολοκληρώθηκαν στρατιωτικά γυμνάσια διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων, σε μέρος των οποίων συμμετείχαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, και λίγη ώρα μετά τη συνάντηση υφυπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, που δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα αποτροπής στην περιοχή.

Το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο τόνισε πως οι δυνάμεις του παραμένουν σε «πλήρη ετοιμότητα».

Σεούλ, Τόκιο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν «να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία …προκειμένου η Βόρεια Κορέα να τερματίσει αμέσως τις παράνομες δραστηριότητές της και να ξαναρχίσει συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε ο νοτιοκορεάτης υφυπουργός Τζο Χιουν-ντονγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Οι τρεις χώρες «συμφωνούν πως είναι ανάγκη να υπάρξει αντίδραση ισχύος άνευ προηγουμένου εάν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στην έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου», τόνισε κατόπιν στον Τύπο.

Για μήνες, ειδικοί και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, για πρώτη φορά από το 2017. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο μήνα, ένας από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα ανέφερε εξάλλου πρόσφατα πως έκανε γυμνάσια για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Για «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές» κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, αξιώνοντας να «απέχει από νέες προκλήσεις».

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, ο Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε χθες Πέμπτη πως βλέπει αυξανόμενες «ενδείξεις» πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να κάνει νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου. «Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει, όμως οι ενδείξεις δυστυχώς κινούνται προς άλλη κατεύθυνση», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «ανησυχητική» την πορεία των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την Τρίτη, ανταλλάχθηκαν προειδοποιητικά πυρά στη θάλασσα: σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό επιτελείο, η Βόρεια Κορέα άνοιξε πυρ 250 φορές, «παραβιάζοντας» συμφωνία των δύο πλευρών που είχε συναφεί το 2018 και προέβλεπε τη δημιουργία θαλάσσιας «ουδέτερης ζώνης» για να προλαμβάνονται οι εντάσεις.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα