back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανός Υπ. Οικ.: Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας

Διαβάστε επίσης

Περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους, τα οποία έχουν κατασχεθεί από το ουκρανικό κράτος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πελώρια προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέργκιι Μαρσένκο.

Η κυβέρνηση έχει παγώσει ρωσικά και λευκορωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων γρίβνα (σχεδόν 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια) από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία, Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας.

«Αναζητούμε επί του παρόντος τους πόρους που απαιτούνται για την κρίσιμης σημασίας ανάκαμψή μας», είπε ο Μαρσένκο στον ουκρανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne, θέτοντας την ιδέα της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου εκκαθάρισης ως μία δημοσιονομική πηγή για την ανοικοδόμηση.

«Τα χρήματα που κατασχέθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας από Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό το ταμείο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας μόνο το 2023. Το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης έχει υπολογιστεί στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει και αυτή τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα, για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας τόνισε ότι η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και το Βερολίνο και άλλοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι παράνομη.

Η Μόσχα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι θα προβεί σε αντίποινα στην περίπτωση που η ΕΕ προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο ρωσικό κράτος ή στους πολίτες του. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα είναι «κλοπή».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα