Στην άμεση διερεύνηση του περιστατικού περί ρατσιστικής αντιμετώπισης μαθήτριας από διευθυντή σχολείου που κατήγγειλε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει το συμβάν.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Αλεξάνδρου Κόπτση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σχετικά με φερόμενη ρατσιστική αντιμετώπιση μαθητή από διευθυντή σχολείου στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Παιδείας προέβη άμεσα στη διερεύνηση του αναφερόμενου περιστατικού αλλά δεν εντοπίστηκε καμία σχετική αναφορά ή καταγγελία».
Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας επικοινώνησε «με τον αναφέροντα το περιστατικό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν δόθηκε ουδεμία πληροφορία για περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού». «Εφόσον δοθεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο για την εν λόγω αναφορά, θα κινηθούν αμέσως όλες οι διαδικασίες», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Φαναρά, ένα μικρό κορίτσι, παιδί μιας οικογένειας μεταναστών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, όταν κληρώθηκε να τιμήσει τη χώρα με δάφνινο στεφάνι στο ιερό μνημείο των πεσόντων αντιμετωπίστηκε με εξοργιστικό τρόπο από τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος απαίτησε από τους γονείς του κοριτσιού να πληρώσουν το στεφάνι με 50 ευρώ, παρά το γεγονός ότι αυτό το κόστος πάντα αναλαμβάνει το σχολείο. Όπως καταγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, το απαράδεκτο αυτό τέχνασμα οφείλεται στην ελπίδα του διευθυντή ότι ίσως οι “ξένοι” φτωχοί γονείς δεν θα καταβάλουν το ποσό και έτσι θα απαλλαγεί και ο ίδιος από το δυσάρεστο αποτέλεσμα της κλήρωσης».
Οι γονείς του παιδιού δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν αυτό το ποσό, ωστόσο επέλεξαν έναν ιδιαίτερα αξιοπρεπή τρόπο να «προσπεράσουν» την απαράδεκτη στάση του διευθυντή του σχολείου. «Μπήκαν στο διαδίκτυο, διάβασαν πώς γίνεται ένα στεφάνι με δάφνη και μυρτιές, μάζεψαν τα υλικά και έφτιαξαν ένα πανέμορφο στεφάνι με τα χέρια τους, ώστε να μπορέσει το παιδί να το καταθέσει» τονίζει ο κ. Φαναράς, ο οποίος για να προστατεύσει τη μαθήτρια δεν αποκαλύπτει ούτε το όνομά της ούτε την περιοχή και το σχολείο όπου έλαβε χώρα η πρωτοφανής ρατσιστική συμπεριφορά για εκπαιδευτικό.
Ισίδωρος Ρούσσος