back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ε. Μπακογιάννης: Η μητροπολιτική Αθήνα επανακάμπτει μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης

Διαβάστε επίσης

Από τη θεσμική θέση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη για το μεγάλο σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας και τις αστικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη της.

«Η μητροπολιτική Αθήνα, η Αττική, επανακάμπτει μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης. Αυτή η ”έκρηξη” των μεγάλων έργων υποδομής και των σημαντικών αναπλάσεων έρχεται να αλλάξει την εικόνα των τελευταίων τριάντα ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη «έργα όπως η παρέμβαση στο Ελληνικό, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, η ανάπλαση της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», δηλαδή η στροφή της Αττικής προς την παραλία της, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενοποιήσεις χώρων, πεζόδρομους και άλλες εγκαταστάσεις, θα ξεκινάει από τη Βούλα και θα φτάνει μέχρι την Πειραϊκή, έχοντας ενσωματώσει σημαντικές αναπλάσεις όπως ο Φαληρικός όρμος, η Πειραϊκή και η Αθηναϊκή Ριβιέρα, αναμένεται να αλλάξουν τη μορφή του παραλιακού μετώπου της Αττικής».

Σχετικά με το έργο της Διπλής Ανάπλασης στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, επισήμανε ότι έχουν δρομολογηθεί δράσεις για την αναμόρφωση της περιοχής και την υποστήριξη από πλευράς υποδομών του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

«Ο στόχος αυτού του έργου είναι διττός, αφενός να αναβαθμιστεί μια ταλαιπωρημένη περιοχή όπως είναι ο ιστορικός Ελαιώνας και ο Βοτανικός και αφετέρου να αναζωογονηθεί η περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου πρασίνου που θα περιλαμβάνει τόσο το χώρο του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όσο και την περιοχή των προσφυγικών, των σχολείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων και Παρεμβάσεων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλει ώστε να υλοποιηθούν έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

«Σε πολλούς δήμους της Αττικής θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, πάρκα τσέπης, χώροι πρασίνου και θα γίνουν πεζοδρομήσεις, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα του αστικού χώρου και να ενισχυθεί η ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Σε ότι φορά στο πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ που προβλέπει τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» με τη μεταφορά υπουργείων στις εγκαταστάσεις, υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, απελευθερώνονται κτίρια και χώροι εντός του αστικού ιστού της πόλης, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλάνο επιστροφής της κατοικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στόχος είναι, όπως σημείωσε, να προκύψουν νέες χρήσεις των κτιρίων που μένουν ελεύθερα και ένα μεγάλο μέρος των χώρων προς αξιοποίηση που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το να επαναφέρουμε τους κατοίκους της Αθήνας στο κέντρο της και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ισχυρά κίνητρα τα οποία πρωτίστως θα μετατρέψουν τα παλιά κελύφη των κτιρίων σε πολυκατοικίες και θα δώσουν ζωντάνια σε αυτές τις περιοχές. Η πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας και έχει μετατρέψει πολλά κτίρια είτε σε Airbnb είτε σε ξενοδοχεία, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μετατρέποντας ένα σημαντικό αριθμό αυτών των κελυφών σε κατοικίες οι οποίες για να μπορούν να καταστούν ελκυστικές θα πρέπει να είναι επιδοτούμενες προκειμένου να ισοσκελίζουν το όφελος και για τον ιδιοκτήτη», διευκρίνησε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα