back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσεχία: Υποψήφιος για πρόεδρος ο Αντρέι Μπάμπις

Διαβάστε επίσης

Ο τσέχος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, σε βάρος του οποίου διενεργείται έρευνα για απάτη με σκοπό την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ανακοίνωσε χθες Κυριακή την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν μου δίνουν και πολλές πιθανότητες, αλλά είμαι μαχητής», τόνισε ο γεννημένος στη Σλοβακία 68χρονος πολιτικός, ο κάτοχος της πέμπτης μεγαλύτερης περιουσίας στην Τσεχία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του κεντρώου κόμματος ANO είναι σήμερα βουλευτής. Ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης (2017-2021) αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη φερόμενη εμπλοκή του σε απάτη με σκοπό την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναμενόταν από αρκετούς παρατηρητές να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία εδώ και μήνες.

Ο κ. Μπάμπις κατηγορείται πως απέσυρε το 2007 αγρόκτημα νότια της Πράγας από τον όμιλό του, τον Agrofert (τρόφιμα, χημικά, μέσα ενημέρωσης), ώστε να είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή επιδότηση προορισμένη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο νυν πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αντρέι Μπάμπις στα τέλη της περασμένης χρονιάς, έκρινε μέσω Twitter πως ο προκάτοχός του με αυτή την υποψηφιότητα δεν επιδιώκει τίποτε άλλο παρά να εξασφαλίσει νομική ασυλία. «Στις δημοκρατικές χώρες, κάθε πολιτικός παραιτείται όταν είναι κατηγορούμενος, όμως ο Αντρέι Μπάμπις λαχταράει ασυλία στο κάστρο», σχολίασε δηκτικά ο κ. Φιάλα, αναφερόμενος στο Κάστρο της Πράγας — την έδρα των τσεχικών κυβερνητικών θεσμών.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Stem/Mark που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου έναν μήνα, το 23% σκοπεύει να σκοπεύει να ψηφίσει τον στρατηγό ε.α. και άλλοτε πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του NATO (2015-2018), τον Πετρ Πάβελ . Ο κ. Μπάμπις έρχεται δεύτερος, με το 17%, κατά την έρευνα αυτή.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τσεχία θα διεξαχθούν το διήμερο 13η-14η Ιανουαρίου. Εάν, όπως θεωρείται πιθανό, χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μίλος Ζέμαν οδεύει στο τέλος της δεύτερης και τελευταίας θητείας του στην προεδρία, τον Μάρτιο. Δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα ανά.

Στην Τσεχία ο πρόεδρος έχει κυρίως εθιμοτυπικά καθήκονυα, ωστόσο το αξίωμα έχει μεγάλο κύρος.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα