back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χωρίς μάσκα η πλειοψηφία των επιβατών στα ΜΜΜ – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Διαβάστε επίσης

Ελάχιστοι είναι οι επιβάτες που φορούν τη μάσκα τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτικότητα του μέτρου είναι σε ισχύ. Οι επιστήμονες πάντως ανησυχούν για την εξάπλωση τόσο του κορονοϊού όσο και της γρίπης και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν τη μάσκα τους, τουλάχιστον στις αστικές συγκοινωνίες, στα σούπερ μάρκετ και όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει υψηλός, και όπως τονίζουν οι ειδικοί, επιβεβαιώνεται ότι η σύσταση για τη μη άρση της υποχρεωτικής χρήσης μέτρων προσωπικής προστασίας όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, ήταν ενδεδειγμένη.

Ωστόσο η εικόνα στους σταθμούς και τις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και στα βαγόνια και τα οχήματα είναι εντελώς διαφορετική. Λίγο η κούραση από την πανδημία, λίγο η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων το καλοκαίρι, έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε μία επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα που βρίσκονταν πάντα σε ισχύ, όπως η χρήση της μάσκας στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών (όμιλος ΟΑΣΑ) υπενθυμίζουν στο επιβατικό κοινό ότι η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης), εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ), σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 30819/31.5.2022 (ΦΕΚ Β’2676/31.05.2022). Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους κσι
τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

Πολλοί επιβάτες πάντως διαμαρτύρονται για τη μη χρήση μάσκας από την πλειονότητα του επιβατικού κοινού και δεν λείπουν και μικροεντάσεις μέσα σε λεωφορεία και συρμούς μετρό, όπου η ο συνωστισμός είναι μεγάλος στις ώρες αιχμής. Ζητούν μάλιστα από οδηγούς και σταθμάρχες να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του μέτρου, όμως σύμφωνα με κύκλους της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, τα μέτρα αυτά δεν ορίζονται από τις διοικήσεις των οργανισμών και ο έλεγχος γίνεται από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ είναι σε εξέλιξη ενημερωτική καμπάνια για την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα