back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Χρονοδιάγραμμα για την επιβολή ανώτερου ορίου τιμής στα ναυτιλιακά φορτία ρωσικού πετρελαίου

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι το ρωσικό πετρέλαιο, που θα φορτωθεί πριν από την 5η Δεκεμβρίου και θα εκφορτωθεί στον προορισμό του πριν από την 19η Ιανουαρίου, δεν θα υπαχθεί στο ανώτατο όριο τιμής που προγραμματίζουν να επιβάλουν οι δυτικές κυβερνήσεις, προσφέροντας ένα απαραίτητο περιθώριο κινήσεων τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους εφοπλιστές που ασχολούνται με τη μεταφορά του.

Η αμερικανική κυβέρνηση, η G7 και η ΕΕ προγραμματίζουν να επιβάλλουν ένα ανώτατο όριο τιμής από την 5η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα ακριβή επίπεδα τιμών για τα ανώτατα όρια τους θα επιβληθούν σε φορτία ρωσικού αργού πετρελαίου, αλλά και πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις για ένας επίπεδο τιμών μεταξύ των χωρών της ομάδας G7 και την Αυστραλία επικεντρώνονται στα κόστη της παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου, αλλά και στο ιστορικό των τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο των Ουραλίων.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τη διαδικασία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οροφή των τιμών θα αποφασιστεί ευθυγραμμιζόμενη με τον μέσο όρο του ιστορικού των τιμών μεταξύ των 63 και 64 δολαρίων το βαρέλι, με το επίπεδο αυτό των τιμών να διαμορφώνει ένα ανώτερο όριο.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών δήλωσε ότι το υπουργείο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 συζητήσεις με βιομηχανικές οργανώσεις ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους.

Η απόφαση να επιτραπεί η εκφόρτωση του πετρελαίου πριν από τη 19η Ιανουαρίου δίνει στους παίκτες της αγοράς τον απαραίτητο χρόνο για την εξοικείωσή τους με το ανώτερο επίπεδο των τιμών, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην ηλεκτρονική σελίδα του στη δημοσιοποίηση διευκρινίσεων σχετικά με το πότε θα επιβάλλεται η ανώτερη οροφή τιμών στα πετρελαϊκά φορτία, επικαιροποιώντας το πεδίο με τις “συχνές ερωτήσεις”.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η συμμαχία των χωρών που επιβάλλει την οροφή στις τιμές -η Αυστραλία, αλλά και οι χώρες της ομάδας G7 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλίας, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ)- επικεντρώνει τώρα περισσότερο την προσοχή της στην προσπάθεια κατανόησης από τις εταιρίες, αναφορικά με τον τρόπο συμμόρφωσης τους με το όριο τιμών, παρά δίνουν έμφαση στη συμμετοχή περισσότερων χωρών στην εφαρμογή του μέτρου.

Η επιβολή του ανώτερου επιπέδου τιμών θα γίνεται μέσω της μη παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών όπως η ασφάλεια, η χρηματοδότηση, η εμπορική διαμεσολάβηση για τα φορτία, σε φορτία ρωσικου πετρελαίου με τιμή μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο.

Οι χώρες που είναι μέλη στην ομάδα G7 έχουν κυρίαρχη θέση στην προσφορά των υπηρεσιών αυτών, όμως η Μόσχα έχει δηλώσει πως θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες και εταιρείες που επιβάλλουν το ανώτατο όριο στις τιμές.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα