back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Ναι στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 6 μηνών – 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Διαβάστε επίσης

Τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 6 μηνών – 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα, συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στον κορωνοϊό. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα και στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που είναι απολύτως υγιή να εμβολιαστούν μετά από σύμφωνα ιατρική γνώμη.

Αυτό ανέφερε την Τρίτη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς.
Ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του είπε ότι παραλάβαμε εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί πως θα γίνει η διανομή τους.

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, υπάρχει φέτος το ενδεχόμενο τριδημίας από κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)ή και πολυδημίας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών πρόσθεσε ότι τα εμβόλια κατά της CoViD μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις του κορωνοϊού που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Η σύσταση είναι να γίνεται εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια τρεις μήνες μετά από νόσηση ή προηγούμενο εμβολιασμό. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ανοσίας για προστασία από νόσηση και θάνατο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης και πως, παρά τις σχετικές επιφυλάξεις, ο οργανισμός φαίνεται πως απαντά με παραγωγή αντισωμάτων και έναντι των νέων αντιγόνων της πρωτεϊνης ακίδας.

“Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί”, τόνισε, λέγοντας πως η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των επισκέψεων των παιδιών στα επείγοντα και αύξηση νοσηλείων λόγω πυρετού, λαρυγγίτιδας και πυρετικών σπασμών.

Όπως είπε, οι σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονία και το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο είναι πολύ λιγότερες.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 21 εκατ. εμβολιασμοί και το 72,7% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση στην Ευρώπη σε εμβολιαστική κάλυψη. Το 66,1% των ενηλίκων έχουν λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση.

Το ποσοστό κάλυψης στους άνω των 60 ετών είναι 80%, έναντι 84% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουν χορηγηθεί 838.000 εμβολιασμοί δεύτερης και τρίτης αναμνηστικής δόσης και έχουν κλείσει περισσότερα από 62.000 ραντεβού.

«Συνεχίζουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς ακόμα και σε μικρά νησιά», πρόσθεσε.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα