back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες σήμερα οι Δανοί

Διαβάστε επίσης

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Δανοί, για να εκλέξουν τα 179 μέλη του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Κατά την προεκλογική καμπάνια, τα 14 υποψήφια κόμματα διαγκωνίστηκαν, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους, καθώς διαφαίνεται ότι ούτε οι κυβερνώντας Σοσιαλδημοκράτες, ούτε η συντηρητική αντιπολίτευση θα καταφέρουν να επιτύχουν την πλειοψηφία.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντερικσεν, έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει την συγκρότηση ενός ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού που θα υπερβαίνει το παραδοσιακό χάσμα δεξιάς-αριστεράς.

Τα τελευταία τριάμιση χρόνια η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγούταν η Φρέντερικσεν βασίστηκε σε κάποιες ψηφοφορίες στη βουλή στην στήριξη των αριστερών κομμάτων, αλλά και στη στήριξη της συντηρητικής παράταξης, για παράδειγμα, στην αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Οι Μετριοπαθείς ρυθμιστές;

Σε ρυθμιστές ενδέχεται να αναδειχθούν οι Μετριοπαθείς, τους οποίους έχει ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, πρώην ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος “Αριστερά, Φιλελεύθερο Κόμμα Δανίας”. Ο Λόκε Ράσμουσεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει μία συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες της Φρέντερικσεν. Είναι και εκείνος υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Ο 58χρονος βετεράνος της πολιτικής έχει αντέξει πολλές πολιτικές φουρτούνες, περιλαμβανομένου ενός σκανδάλου που ξέσπασε όταν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε χρήματα από το ταμείο τού κόμματος για πολυτελείς αγορές.

Υποψήφιοι για την πρωθυπουργία ενδεχομένως να είναι ο Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν, πρόεδρος του κόμματος Αριστερά, Φιλελεύθερο Κόμμα Δανίας, και ο Σόρεν Πάπε Πούλσεν, ηγέτης των Συντηρητικών.

Ενίσχυση των λαϊκιστών

Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος Αριστερά, Φιλελεύθερο Κόμμα Δανίας τού έχουν γυρίσει την πλάτη και αναμένεται να στραφούν στους Μετριοπαθείς ή σε λαϊκιστικά αντιμεταναστευτικά κόμματα, στα οποία περιλαμβάνονται οι Δημοκράτες της Δανίας, που ιδρύθηκαν το καλοκαίρι από την σκληροπυρηνική υπουργό Μετανάστευσης, Ίνγκερ Στόιμπεργκ. Η Στόιμπεργκ ίσως είναι κυρίως γνωστή λόγω του νόμου περί κατάσχεσης των κοσμημάτων και των τιμαλφή των μεταναστών ως αντίτιμο για την παραμονή τους στη χώρα.

Η πρόωρη εκλογική διαδικασία πυροδοτήθηκε από την αποκαλούμενη “κρίση των μινκ”, η οποία έχει προκάλεσε αναταραχή στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για την απόφαση της κυβέρνησης τής Φρέντερικσεν, το Νοέμβριο του 2020, να θανατώσει βεβιασμένα 15 εκατομμύρια μινκ, λόγω φόβων για μετάδοση μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από τα συγκεκριμένα ζώα. Δικαστήριο αποφάσισε ότι η απόφαση ήταν παράνομη και ένα εκ των αριστερών κομμάτων τα οποία παρείχαν στήριξη στους Σοσιαλδημοκράτες απείλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω ψηφοφορίας εμπιστοσύνης, εάν δεν διενεργούνταν πρόωρες εκλογές.

Η προεκλογική ατζέντα

Στην προεκλογική περίοδο κυριάρχησαν εσωτερικά θέματα, η μείωση της φορολόγησης, η ανάγκη πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και η παροχή οικονομικής στήριξης στους Δανούς, εν μέσω την ανόδου του πληθωρισμού και των τιμών στην ενέργεια, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πώς μοιράζονται οι έδρες

Από τις 179 έδρες του Folketing, του κοινοβουλίου της Δανίας, οι 175 προέχονται από την ηπειρωτική χώρα, ενώ δύο αναλογούν σε κάθε μία από την αυτόνομες περιοχές της, της Νήσους Φερόες και την Γροιλανδία.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα