back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ζ. Βαμβακούσης: Το ψηφιακό μουσικό όργανο EyeHarp βοηθά άτομα με αναπηρία να παίζουν μουσική με τα μάτια

Διαβάστε επίσης

Το EyeHarp είναι ένα ψηφιακό μουσικό όργανο, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία εντοπισμού βλέμματος, ελέγχεται δηλαδή από το βλέμμα ή από το κεφάλι και επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να μαθαίνουν και να παίζουν μουσική.

Για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με σπαστική τετραπληγία ή εγκεφαλική παράλυση οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να παίξουν μουσική, να το κάνουν με τα μάτια, ο δημιουργός του EyeHarp, Ζαχαρίας Βαμβακούσης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Όπως εξήγησε, η ιδέα προέκυψε μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός, όταν ένας φίλος του μουσικός τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα με τη μηχανή και εκείνος θέλησε να τον βοηθήσει προκειμένου να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στο μαγικό κόσμο της μουσικής.

«Η μουσική δεν έχει όρια και το EyeHarp αποτελεί ένα όχημα ώστε άνθρωποι με αναπηρίες να μπορέσουν να βγουν στην κοινωνία, να υπάρχει συμπερίληψη, να κοινωνικοποιούνται και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους», ανέφερε.

Στόχος του Ζαχαρία Βαμβακούση είναι «η χρήση του EyeHarp να γίνει ευρύτερα γνωστή και να χρησιμοποιηθεί σταδιακά από περισσότερα άτομα με αναπηρίες, που επιθυμούν να μάθουν να παίζουν μουσική».

Εξάλλου, όπως τόνισε, το ηλεκτρονικό μουσικό όργανο EyeHarp, το τρέχον εκπαιδευτικό έτος έχει μπει και στα σχολεία, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Πιλοτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος και ο ίδιος ευελπιστεί «να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες σχολικές μονάδες εντός και εκτός συνόρων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα