back to top
19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Όλαφ Σολτς: Να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων – Ξεκίνησε η σύνοδος του Βερολίνου

Διαβάστε επίσης

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» φέρνει αποτελέσματα, τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ανέδειξε την ανάγκη – υπό το φως και της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία – να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» το 2003 – «προς το συμφέρον όλων μας».

«Η σταθερότητα της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σολτς, κηρύσσοντας πριν από λίγο την ένταξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι χώρες της περιοχής «ανήκουν στην ελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι προς το συμφέρον όλων μας». Πρέπει να καταβάλουμε όλοι τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν από 20 χρόνια, σημείωσε ο καγκελάριος και έκανε λόγο για «κοινό όραμα» που μοιράζονται οι χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στις τρεις συμφωνίες που θα υπογραφούν στο πλαίσιο της Συνόδου, για την αμοιβαία αναγνώριση ταυτοτήτων, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τίτλων, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής ενισχύοντας την εσωτερική κοινή αγορά τους, αλλά επισήμανε και ότι αυτές οι δεσμεύσεις αποκτούν σήμερα χαρακτήρα επείγοντος, λόγω της «βάρβαρης πολεμικής επίθεσης» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο καγκελάριος, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν οι περιφερειακές διενέξεις, «οι οποίες σας εμποδίζουν να προχωρήσετε μπροστά». Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στη σημασία προώθησης της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου και διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες της περιοχής «μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη της Γερμανίας» αλλά και της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

Σχετικά με τη σημερινή ατζέντα, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη συζήτηση που θα γίνει για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής και τη διαδικασία συμφιλίωσης των λαών, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει και συνάντηση με νέους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Έκανε δε ειδική μνεία στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής και της μετάβασής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαιρετίζοντας και την απόφαση των χωρών να συνεργαστούν με την ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για το κλίμα. Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν ακόμη, όπως είπε ο καγκελάριος, τα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Κομβικό είναι, τόνισε, να εναρμονιστούν οι διαδικασίες έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με αυτές της ΕΕ.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστής ως πυλώνας σταθερότητας

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και ως δύναμη -κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναμένεται να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου που πραγματοποιείται σήμερα στη γερμανική καγκελαρία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους, ενώ θα επισημάνει και τον κομβικό ρόλο που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο.

Στο πλαίσιο της  Συνόδου Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια  αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες για την αμοιβαία αναγνώριση ταυτοτήτων, πανεπιστημιακών και επαγγελματικών τίτλων. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι ακόμη η ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και η «πράσινη» μετάβασή της.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία), η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κράτη – μέλη της ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» δημιουργήθηκε το 2014 με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής. Ειδικά μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια έχει αυξηθεί, με το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τονίζουν την ανάγκη να περιοριστεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός θα παρέμβει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον “ρόλο- κλειδί” της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και της αναγνώρισης των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει με τις υποδομές που αναπτύσσει για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Παρόντες στη Σύνοδο θα είναι οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ αναμένεται να καταλήξει στην υιοθέτηση Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

 

Newsroom Αθήνα 984, Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα