back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο στο Σεράφειο

Διαβάστε επίσης

Τον εντυπωσιακό τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας και ρυθμίζει τη συμπεριφορά μας θα παρουσιάσουν σε μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου η ομάδα του exploring.the.brain σε συνεργασία με το ψηφιακό φορητό πλανητάριο (Planetarium On The Go), στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων από τις 7 έως τις 8 Νοεμβρίου. Παράλληλα θα πραγματοποιείται και παρουσίαση για ενήλικες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι βασισμένο στις αρχές της STEM και τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Νευροεπιστημών.

«Το Live Brain Show είναι μια σειρά από διαδραστικές συζητήσεις με νευροεπιστήμονες που παρουσιάζουν τις σύγχρονες ανακαλύψεις για τη λειτουργία του εγκεφάλου από διεθνή ερευνητικά δεδομένα αλλά και προσωπικές παρατηρήσεις από μελέτες. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πριν 5 χρόνια και απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε μαθητές», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο νευρολόγος και επίκουρος καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσάμης, ο οποίος είναι ένας εκ των τριών επιστημόνων που απαρτίζουν την ομάδα του exploring.the.brain. Μαζί του οι Στέφανος Μπέλλος ψυχίατρος και ακαδημαϊκός υπότροφος του τμήματος Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δημήτρης Μυτιληναίος στρατιωτικός ιατροδικαστής, ο οποίος έχει τελειώσει τη διδακτορική του διατριβή στη νευροανατομία.

«Ο στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να φέρουμε σε επαφή το κοινό με αυτό το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει και μας ενθουσιάζει τόσο πολύ, τον εγκέφαλο», σημειώνει ο κ. Τσάμης. «Θέλουμε να μεταδόσουμε την έρευνα για το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο με τρόπο κατανοητό και απλό σε παιδιά και ενήλικες. Όσον αφορά τα παιδιά μέσα από αυτή τη γνώση τα βοηθούμε να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τόσο την δική τους όσο και των άλλων και να έχουν την δυνατότητα να δέχονται και να εξηγούν τις διαφορετικές συμπεριφορές των ανθρώπων. Επίσης ελπίζουμε ότι θα τους μεταφέρουμε τον ενθουσιασμό για την επιστήμη».

Το 2ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά προσαρμοσμένο για μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, που θα παρουσιαστεί στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει:

  1. Προβολή της ταινίας NEURODOME στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Planetarium on the Go, που παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες του εγκεφάλου από πραγματικά ερευνητικά ευρήματα και με απλό αλλά συναρπαστικό τρόπο καταφέρνει να μυήσει τους θεατές στις βασικές αρχές της Νευροεπιστήμης.
  2. Συμμετοχή των μαθητών σε Εκπαιδευτικά εργαστήρια, στα οποία έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις βασικές αρχές λειτουργίας του εγκεφάλου και των νευρωνικών δικτύων πάνω σε εκπαιδευτικά προπλάσματα εγκεφάλων και πραγματικά μικροσκόπια υπό την δια ζώσης καθοδήγηση κατάλληλα εκπαιδευμένων ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων της ομάδας
  3. Συμμετοχή των μαθητών σε Βιωματικά εργαστήρια με στόχο την κατανόηση της ικανότητας του εγκεφάλου να προσανατολίζεται στον χώρο και το χρόνο και του φαινομένου της εξάρτησης από οθόνες και video games. Πιο συγκεκριμένα, μαθητές θα συμμετέχουν σε 2 μισάωρα παιχνίδια που μέσα από την συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους ψυχολόγους και νευροεπιστήμονες της ομάδας θα κατανοήσουν τις περιοχές του εγκεφάλου και τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην λειτουργία της οπτικοχωρικής μνήμης και τον κίνδυνο εξάρτησης όταν κανείς βρεθεί σε περιβάλλον στερητικό σε ερεθίσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.exploringthebrain.gr/events-school/
https://www.facebook.com/Exploringthebrain
[email protected]

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα