18.6 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Κουτσούμπας: Εμπαιγμός το «καλάθι του νοικοκυριού» – Να μειώσει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη στον τ/σ ΑΝΤ1, μιλώντας για το «καλάθι του νοικοκυριού» είπε ότι «πρόκειται για μεγάλο εμπαιγμό. Επί της ουσίας έχουμε τις προσφορές των σουπερμαρκετάδων να βρίσκονται στο “καλάθι” και από εκεί και πέρα κέρδη έχουν οι μεγαλέμποροι και οι εταιρείες που προωθούν τα προϊόντα τους, ειδικά αυτά με την ετικέτα, ευκαιρία βρίσκουν τα super market να ξεστοκάρουν προϊόντα και οι εργαζόμενος λαός να πληρώνει τα, υποτίθεται προϊοντα που βρίσκονται στο “καλάθι”, με ανατιμήσεις και οπωσδήποτε ακριβά σε σχέση με πέρυσι».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι ένα μέτρο που θα ανακούφιζε τα λαϊκά νοικοκυριά σε συνδυασμό με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ερωτηθείς «γιατί η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ» απάντησε «προφανώς γιατί βρίσκονται στις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου υπερμνημονίου, για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, με τα εξάμηνα της ΕΕ και με τον συνεχή δημοσιονομικό έλεγχο που επιβάλλουν νόμους και πολιτικές για να τις υλοποιήσουν».

Σημείωσε ότι ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο έδαφος της Ουκρανίας, «επιδρά, όμως η ακρίβεια, το πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο, δηλαδή αύξηση των τιμών είχαμε και πολύ πριν τον Φλεβάρη του 2022 που ξεκίνησε ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία».

Είπε ότι αυτά που προτείνει το ΚΚΕ «είναι συνδυασμός ενός κοινωνικο-οικονομικού σχεδίου που θα μπορούσε να απαλλάξει οριστικά από την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τη φτώχεια» και έφερε ως παράδειγμα την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας «που δεν γίνεται στη χώρα μας, όπως και σε άλλες, γιατί υπάρχει η επιλογή της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη και προηγουμένως του κ. Τσίπρα, για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα της “πράσινης μετάβασης” και οδηγεί σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι «η κυβέρνηση “επιστρέφει” τα έσοδα από τη φορολογία μέσω επιδομάτων», σημείωσε ότι «πρόκειται για κοροϊδία και αποπροσανατολισμό, καθώς δίνει κάποια επιδόματα και από την άλλη μεριά τα παίρνει και με την έμμεση και με την άμεση φορολογία».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ο λαός πρέπει να σκεφθεί για την κατάσταση αυτή που τον οδηγεί σε αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι «είναι αστείο πράγμα να βάζουμε σε ποσοστά, αν ευθύνεται πρώτα η ΕΕ με τις πολιτικές της και ο πόλεμος του Πούτιν ή αν έχει ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη και το πολιτικό σύστημα. Όλα αυτά πάνε μαζί διότι αν τα μετράς με ποσοστά είναι «μια τρύπα στο νερό» σε τελευταία ανάλυση».

Σχετικά με την πορεία προς τις κάλπες είπε ότι η ακρίβεια είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς υπάρχουν τα ζητήματα του πολέμου που κλιμακώνεται και έχει επίδραση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα ζητήματα του πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και το κράτος.

Όπως εξήγησε «έχουμε υποκλοπές, έχουμε επιπτώσεις από νόμους για τα “κόκκινα δάνεια” που θα τα δώσουν στα αρπακτικά funds, τα οποία μετά θα κάνουν τους πλειστηριασμούς και στην ουσία θα διαλύσουν την λαϊκή περιουσία».

Ο Δ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς για τα «σενάρια συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβέρνηση» υπογράμμμισε ότι «οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση, είτε με πυρήνα το κόμμα της ΝΔ, είτε με πυρήνα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνενοχή σε αυτό το χάλι του πολιτικού συστήματος, σε αυτό το χάλι του σάπιου, άθλιου συστήματος».

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν(από το λαό)«αποφάσεις και θέληση για ριζικές αλλαγές, οι προϋποθέσεις για να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα» προσθέτοντας «Ποιό κόμμα δεν θέλει να κυβερνήσει; Άλλωστε εμείς ιδρυθήκαμε εδώ και πάνω από 100 χρόνια για να οδηγήσουμε την εργατική τάξη, το λαό μας, την λαϊκή πλειοψηφία στη διακυβέρνηση της χώρας, στην εξουσία».

Επισήμανε, επίσης, ότι το ΚΚΕ απευθύνεται «και στους ονομαζόμενους “δεξιούς” και στους ονομαζόμενους “αριστερούς”, αλλά με κοινωνικό-ταξικό πρόσημο, δηλαδή, αν τα συμφέροντά τους είναι με τον ελληνικό λαό».

Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου, σημειώνοντας ότι «δεν συγκρούονται ο τουρκικός λαός με τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό αλλά οι αστικές τάξεις αυτών των χωρών, δηλαδή, ενεργειακά συμφέροντα και μονοπώλια ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που ενδιαφέρονται και για το Αιγαίο και για την Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι κατευθύνσεις από τους λεγόμενους “συμμάχους” είναι σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ συνυπάρχει και η προσπάθεια συμβιβασμού καθώς γίνονται παζάρια» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «άλλο να υποχωρείς και να εκχωρείς κυριαρχικά δικαιώματα ή και τμήμα της κυριαρχίας σου ακόμα όπως κάποιες δυνάμεις θέλουν και η τουρκική αστική τάξη επιχειρεί και άλλο μια διαπραγμάτευση για να επιλυθούν ζητήματα. Αλλά αυτά στις κοινωνίες που ζούμε δεν γίνονται. Απαιτούνται συνολικές ανατροπές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει προστασία για τα παιδιά, ενώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης «δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς προτείνονται ημίμετρα».

Σημείωσε, ακόμα, ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ δεν περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Τόνισε ότι για το ζήτημα αυτό το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να λύσει το πρόβλημα με δομές προστασίας και προπάντων πρόληψης και «κυρίως δεν μπορεί το κράτος να ρίχνει την κύρια ευθύνη στους γονείς».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε, καταλήγοντας στη συνέντευξή του, ότι στις 9 Νοεμβρίου θα είναι μαζί με τους εργαζόμενους της χώρας «θα είναι μια μεγάλη απεργία και πιστεύω ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την ανάπτυξη ενός δυναμικού κινήματος, ώστε ο λαός να γίνει πραγματικά πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα