back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα φονικά επεισόδια στον Ισημερινό, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 2 επαρχίες

Διαβάστε επίσης

Την επομένη νέων φονικών συγκρούσεων σε φυλακή, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος του Ισημερινού σε δύο επαρχίες παραμένει σήμερα σε ισχύ, καθώς η χώρα σαρώνεται από κύμα βίαιων εγκλημάτων αποδιδόμενο σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη στη φυλακή Γουάγιας 1 στη Γουαγιακίλ, ανέφερε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).

«Μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος προκάλεσαν ταραχές» στη γιγαντιαία φυλακή, εξήγησε η υπηρεσία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στρατιωτικοί είχαν στραμμένες τις κάννες των τουφεκιών τους προς το εσωτερικό της φυλακής, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου.

Οι δύο χθεσινοί θάνατοι προστέθηκαν σε αυτούς έξι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πέντε αστυνομικών, από την Τρίτη σε σειρά επιθέσεων με εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα εναντίον αστυνομικών τμημάτων, πρατηρίων καυσίμων και νοσοκομείου στη Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι 2,8 εκατ. κατοίκων.

Σε νέο διάγγελμά του προς το έθνος, ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο αναφέρθηκε σε «εσκεμμένες επιθέσεις», σε «δολιοφθορές» και «τρομοκρατικές ενέργειες», που «ενορχηστρώθηκαν από ναρκωτρομοκράτες».

Σκοπός είναι να «ενσταλαχτεί ο φόβος και (σ.σ. να προκληθεί) το χάος», αλλά «δεν θα το καταφέρουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αρχές, η βία είχε έναυσμα τη μεταγωγή προς άλλα σωφρονιστικά καταστήματα κάπου 1.000 κρατουμένων στη φυλακή Γουάγιας 1, που πρακτικά ελέγχουν συμμορίες.

Πλήττει επίσης άλλα κέντρα κράτησης της χώρας, ιδίως στην παραθαλάσσια πόλη Εσμεράλδας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, όπου οκτώ φύλακες κρατήθηκαν για μερικές ώρες όμηροι την Τρίτη.

Ο πρόεδρος Λάσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες Γουάγιας και Εσμεράλδας και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 21:00. Το μέτρο έχει ισχύ ως την 16η Δεκεμβρίου.

«Φοβάμαι πως θα έχουμε τουφεκίδι»

«Αυτές οι ενέργειες δολιοφθοράς και τρομοκρατίας είναι κήρυξη ανοικτού πολέμου εναντίον του κράτους δικαίου, της κυβέρνησης και όλων εμάς, των πολιτών», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Η δραστηριότητα ήταν ελάχιστη χθες στους δρόμους της Γουαγιακίλ όπου οι διερχόμενοι βάδιζαν πολύ πιο βιαστικά από ό,τι συνήθως, τα βλέμματα ήταν τρομαγμένα, αστυνομικοί και στρατιωτικοί περιπολούσαν κατά μικρές ομάδες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν πως προχώρησαν σε 53 συλλήψεις χθες Τετάρτη και ότι στην πορεία των επιχειρήσεών τους κατασχέθηκαν πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά.

Στη Γουαγιακίλ έχουν καταγραφεί πάνω από 1.200 δολοφονίες από την αρχή της χρονιάς, με άλλα αριθμός αυξημένος κατά 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

«Βλέπω περιπολικά της αστυνομίας τη νύχτα και κρύβομαι. Φοβάμαι πως θα έχουμε τουφεκίδι», δηλώνει η Αντρέα Αγκιλάρ, 38χρονη πωλήτρια.

Λέει πως αποφεύγει να περνάει από την περιοχή όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα του τομέα Λα Αλβοράδα, όπου εξερράγη ένα από τα αυτοκίνητα που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά την Τρίτη. «Είναι φρικτό», λέει.

Τόπος «ιδανικός για εγκληματικές δραστηριότητες»

«Η χώρα παρακολουθεί με κατάπληξη» τη δράση «των μαφιών των ναρκωτικών που, σε συνεργασία με πληρωμένους δολοφόνους και κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου, προσπαθούν να εκφοβίσουν» τους πολίτες του Ισημερινού, είπε χθες ο υπουργός Άμυνας Λουίς Λάρα.

Διακινητές ναρκωτικών, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ, έχουν αποδυθεί σε ανελέητη σύγκρουση για εξουσία στους δρόμους και στις φυλακές του Ισημερινού, όπου αλλεπάλληλες σφαγές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 400 κρατούμενους από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Εντός του τρέχοντος έτος, το Κίτο κάνει λόγο για κατασχέσεις συνολικά 160 τόνων.

«Ο Ισημερινός είναι χώρα δολαριοποιημένη, με δικαστικό σύστημα διεφθαρμένο, διαπερατή. Είναι ο ιδανικός τόπος για εγκληματικές δραστηριότητες», δηλώνει ο Χαβιέρ Φλόρες, δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού Μάριο Πασμίνιο, πλέον σε ορισμένους τομείς της χώρας κυβερνούν «οι εγκληματίες»: «το οργανωμένο έγκλημα έχει αρχίσει να εκδιώκει το κράτος» από αυτούς, εξηγεί.

Υπάρχει κίνδυνος «μετάστασης» σε εθνικό επίπεδο, ξεκινώντας από τις κυριότερες πόλεις, όπου οι συμμορίες «ήδη ελέγχουν κάποιους θύλακες», περνώντας κατόπιν «σε άλλες» πόλεις του Ισημερινού, οι οποίες «δεν έχουν μολυνθεί» ακόμη, προσθέτει ο κ. Πασμίνιο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα