back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νεκροί 4 Παλαιστίνιοι σε συγκρούσεις σε Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας επιτιθέμενος και ένας μαχητής, σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, εν μέσω μιας έξαρσης της βίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε επιδρομή στην Τζενίν, προπύργιο ένοπλων φατριών στη βόρεια Δυτική Όχθη.

«Δύο μάρτυρες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής και τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν (…)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ένας από τους δύο άνδρες που σκοτώθηκαν είναι ο Φαρούκ Τζαμίλ Σαλαμέ, 28 ετών, διοικητής των ταξιαρχιών αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ, του δεύτερου παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος μετά τη Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος, ο Αμίρ Μπαντέρ, σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας αφού τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς σε επίθεση που εξαπέλυσε.

Ο άνδρας «έβγαλε μαχαίρι και μαχαίρωσε έναν αστυνομικό», είπε η αστυνομία. «Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν».

Η διοίκηση του νοσοκομείου Shaare Zedek ανέφερε ότι δέχθηκε δύο τραυματίες που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. «Ο ένας έφερε τραύματα από μαχαίρι στο στήθος και ο άλλος είχε τραύματα από πυροβόλο όπλο στο πόδι».

Πριν από την αυγή, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο σε συγκρούσεις στο Μπείτ Ντουγκού, ένα χωριό ακριβώς βόρεια της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με μάρτυρες και το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, ο Νταούντ Μαχμούντ Χαλίλ Ραγιάν, 42 ετών, σκοτώθηκε από «πραγματικά πυρά που δέχθηκε στην καρδιά» κατά τη διάρκεια μιας πορείας για έναν Παλαιστίνιο που είχε σκοτωθεί την προηγούμενη μέρα έπειτα από επίθεση κατά Ισραηλινών.

Η έξαρση της βίας έρχεται στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών που έγιναν προχθές, Τρίτη, στο Ισραήλ, οι οποίες αναμένεται να επιτρέψουν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιστρέψει στην εξουσία χάρη στους συμμάχους του, τα θρησκευτικά κόμματα και την ακροδεξιά.

Άρση της πολιορκίας της Ναμπλούς

Μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στο Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο και άλλες αντι-ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περισσότερες από 2.000 επιδρομές στη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα στις περιοχές Τζενίν και Ναμπλούς.

Αυτές οι επιδρομές, και οι συγκρούσεις που μερικές φορές συνδέονται με αυτές, άφησαν περισσότερους από 120 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία επτά χρόνια και ο δεύτερος υψηλότερος από το τέλος της δεύτερης ιντιφάντα, της παλαιστινιακής εξέγερσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Γύρω από τη Ναμπλούς, ο ισραηλινός στρατός ήρε την πολιορκία που είχε επιβληθεί εδώ και τρεις εβδομάδες έπειτα από μια θανατηφόρα επίθεση σε έναν στρατιώτη. Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση ντόπιων μαχητών, η Αρίν αλ Κουσούντ (Το άντρο των λιονταριών).

Μετά την επίθεση αυτή, ο στρατός απέκλεισε ή εφάρμοσε αυστηρούς ελέγχους στην πρόσβαση στη Ναμπλούς και ενέτεινε τις επιδρομές του σε αυτή τη μεγάλη πόλη στη βόρεια Δυτική Όχθη, στοχεύοντας αυτή την οργάνωση και προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

Έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης, «αποφασίστηκε ότι αυτός ο γενικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε στις εισόδους και εξόδους της Ναμπλούς θα αρθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Σύμφωνα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σαγιέντ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, Σβεν Κουν Φον Μπούργκσντορφ, μετέβησαν εκεί σήμερα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα