back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Σολτς υπεραμύνεται του ταξιδιού του στην Κίνα εν μέσω αντιπαράθεσης

Διαβάστε επίσης

Ο Όλαφ Σολτς είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος, αύριο, θα επισκεφθεί την Κίνα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επίσκεψή του προκάλεσε κριτική, ακόμη και εντός του τρικομματικού ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού, έχει, ωστόσο, την στήριξη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το άρθρο του Σολτς

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα, παραμονή της επίσκεψης, στην Frankfurter Allgeimeine Zeitung και το Politico, ο γερμανός καγκελάριος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να πραγματοποιήσει την επίσκεψη, στην οποία θα τον συνοδεύει και εμπορική αντιπροσωπεία. “Έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη της προκατόχου μου στην Κίνα”, γράφει ο Σολτς, αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, και συνέχισε: “Τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ο κόσμος άλλαξε θεμελιωδώς -λόγω της πανδημίας του Covid-19, αλλά και λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ακριβώς επειδή οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πλέον το ‘business as usual’ επισκέπτομαι το Πεκίνο”.

Ο γερμανός καγκελάριος αιτιολόγησε την απόφασή του να επισκεφθεί την Κίνα στην τρέχουσα συγκυρία, η οποία από πολλούς κρίνεται ως ακατάλληλη. Πριν από λίγες ημέρες, ο Σι Τζινπίνγκ ανανέωσε για τρίτη φορά τη θητεία του στην προεδρία της Κίνας και του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας -κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, έπειτα από μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας. Σημαντική παράμετρο για την άσκηση κριτικής συνιστά και η ντροπιαστική απομάκρυνση του προκατόχου του, Χου Τζιντάο, από το συνέδριο του κόμματος. Ο Σολτς έγραψε σχετικά: “To πολιτικό σύστημα της Κίνας διανύει φάση μεταμόρφωσης. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ξεκάθαρο: οι ομολογίες του Μαρξισμού-Λενινισμού καταλαμβάνουν, τώρα, πολύ περισσότερο χώρο στα συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου από ό,τι στα συμπεράσματα προηγούμενων συνεδρίων”.

Η νέα Κίνα σε έναν νέο κόσμο

Ο καγκελάριος τόνισε ότι η σταθερότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας μεταφράζονται ως ένα και το αυτό από τον Πρόεδρο Σι. “Καθώς η Κίνα αλλάζει, πρέπει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την Κίνα να αλλάξει”.

Ο Σολτς, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι η Κίνα υπάγεται στην ομάδα των χωρών που έχει υπογράψει την κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζεται η χρήση πυρηνικών όπλων. “Καμία χώρα δεν είναι η ‘πίσω αυλή’ άλλης χώρας. Νέα κέντρα δύναμης αναδύονται σε έναν πολυπολικό κόσμο, και εμείς σκοπεύουμε να εδραιώσουμε και να επεκτείνουμε την συνεργασία μας μαζί τους”.

Το εμπόριο πάνω απ’ όλα

Οι επικριτές τού Σολτς τού καταλογίζουν ότι το βασικότερο κίνητρο της επίσκεψής του είναι εμπορικό και οικονομικό, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Στο ταξίδι του συνοδεύεται από εκπροσώπους των μεγαλύτερων γερμανικών εταιριών, ανάμεσά τους, πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο Σολτς στο άρθρο του, το παραδέχεται: “Ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στη Γερμανία και την Κίνα αφορά σε προϊόντα, για τα οποία ούτε υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών προμηθευτών, ούτε επικίνδυνα μονοπώλια. Αντιθέτως, η Κίνα, η Γερμανία και η Ευρώπη επωφελούνται ισότιμα”.

Η Cosco στο Αμβούργο

Το τελευταίο διάστημα, ο Σολτς έχει γίνει αποδέκτης έντονης κριτικής -από την Χριστιανική Ένωση (αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά και από τους Πράσινους, κυβερνητικούς του εταίρους- και για την απόφαση να επιτρέψει στην κινεζική Cosco να αγοράσει μετοχές (αν και λιγότερες από ό,τι είχε αρχικά προταθεί -το 25% έναντι του 35%) στο λιμάνι του Αμβούργου, παρά τις αντιρρήσεις αρκετών μελών τού ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου.

Οι κριτική των Πρασίνων

Ο πράσινος αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει εκφράσει την ανησυχία ότι η Γερμανία παραχωρεί βασικές υποδομές στην Κίνα και ενισχύει την εμπορική εξάρτησή της από ένα αυταρχικό καθεστώς -σχέση η οποία παραλληλίζεται με την σχέση εξάρτησης που υπήρχε με την Ρωσία στο πεδίο της ενέργειας.

Και η πράσινη υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία είναι εξαιρετικά επικριτική έναντι του Πεκίνου αναφορικά με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τις επεκτατικές τάσεις της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις ενστάσεις της για το ταξίδι του Σολτς, λέγοντας: “Ο καγκελάριος αποφάσισε να κάνει, τώρα, αυτό το ταξίδι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταστήσει σαφή τα μηνύματα που έχουμε συναποφασίσει στον κυβερνητικό συνασπισμό”, καλώντας ευθέως σε αλλαγή πολιτικής του Βερολίνου έναντι του Πεκίνου, λέγοντας: “Η Γερμανία πρέπει να διδαχθεί από την εμπειρία της με τη Ρωσία και να μην αναπτύξει σχέση εξάρτησης με άλλο κράτος που δεν συμμερίζεται τις αξίες της Γερμανίας”.

Την ανησυχία του έχει εκφράσει και ο σοσιαλδημοκράτης -όπως και ο Σολτς- Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση, δεχόμενος κριτική για την επιεική του στάση έναντι της Μόσχας, τα προηγούμενα χρόνια.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα