back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άι Γουέιγουεϊ: Η επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην Κίνα «δεν είναι κακή ιδέα»

Διαβάστε επίσης

Ο αντιφρονών κινέζος εικαστικός Άι Γουέιγουεϊ τάχθηκε υπέρ της επίσκεψης που κάνει σήμερα στην Κίνα ο Όλαφ Σολτς, μολονότι άλλοι ακτιβιστές και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουιγούρων κάλεσαν να ακυρωθεί, εξαιτίας της κατάστασης στον ασιατικό γίγαντα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τουλάχιστον δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο καλλιτέχνης στο Γερμανικό Πρακτορείο ερωτηθείς για το πρώτο ταξίδι που κάνει σήμερα ο κ. Σολτς με την ιδιότητα του καγκελάριου στο Πεκίνο.

«Στον κόσμο μας σήμερα δεν θα ήταν ρεαλιστικό να τερματίσεις μια σχέση για να επιτύχεις οποιονδήποτε πολιτικό σκοπό», ανέφερε ο εξόριστος στην Πορτογαλία εικαστικός.

«Αυτό δεν έχει κατορθωθεί ποτέ, ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών είναι πάντα εκεί, είτε επίσημα, ή μέσω μυστικών διαύλων», επέμεινε ο κ. Άι προσθέτοντας πως «δεν θεωρώ το ταξίδι (σ.σ. του κ. Σολτς) απαράδεκτο».

Ο Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Παλάτι του Λαού. Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντάται με τον αρχηγό του κινεζικού κράτους αφότου εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και άρα της χώρας τον Οκτώβριο.

Ο κ. Σολτς, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως θα αλλάξει ο τρόπος που το Βερολίνο χειρίζεται τις σχέσεις του με το Πεκίνο, υποσχόταν πως θα έχει «ειλικρινείς» συνομιλίες με την κινεζική πολιτική ηγεσία στην 11ωρη επίσκεψή του. Δεσμεύτηκε πως θα εγείρει «δύσκολα θέματα» στις συνομιλίες, ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την μεταχείριση των μειονοτήτων. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη διένεξη όσον αφορά το καθεστώς της Ταϊβάν.

«Η επαφή μεταξύ ηγετών κρατών κανονίζεται κυρίως λόγω της στρατηγικής αλληλεξάρτησής τους και δεν θα σταματήσει αν ηθικοποιούμε τα ζητήματα», παρατήρησε ο Άι Γουέιγουεϊ. Το σημαντικότερο για κάθε ευρωπαίο ηγέτη, πρόσθεσε, είναι να «δηλώνει ξεκάθαρα» ποιες είναι οι θέσεις του.

«Δεν μπορεί να κατακτηθεί κανένας σεβασμός αν μια σχέση θεμελιώνεται αποκλειστικά και μόνο στα κέρδη», εξήγησε. «Οι αξίες και τα συμφέροντα» πρέπει να διατυπώνονται με «σαφή τρόπο», αυτή θα ήταν «μια καθαρή στάση», πρόσθεσε. Αν όμως η Γερμανία αποφασίσει να μην τηρήσει εν προκειμένω τις ευρωπαϊκές αξίες, δεν θα της αξίζει η θέση «που προσμένει να έχει».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα