back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η ένταξη Σουηδίας-Φιλανδίας και τα ελληνοτουρκικά στη συνάντηση Στόλτεμπεργκ-Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Mε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος  συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, συναντάται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της έντασης που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ βρίσκεται από εχθές στην Τουρκία για τριήμερη επίσκεψη και στο πλαίσιο  αυτό θα συναντηθεί  με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, χωρών που η Τουρκία κατηγορεί ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μέχρι σήμερα, 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει στην επικύρωση.

Ο Ερντογάν απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών κατηγορώντας τις ότι προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας.

Κατά τις χθεσινές  δηλώσεις του  με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Στόλτεμπεργκ  ευχαρίστησε για την πολύτιμή βοήθειά της  Τουρκίας στην συμφωνία με τα σιτηρά. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ γνωστός για την φιλική του διάθεση απέναντι στην Άγκυρα  ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για το άνοιγμα του διαδρόμου για τη μεταφορά των σιτηρών και τόνισε: «Εκτιμούμε όσα έκαναν για να εξασφαλίσουν την αποστολή». «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τουρκία για την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Αποτρέπουν την επισιτιστική κρίση. Εκτιμούμε αυτό που κάνετε για να εξασφαλίσετε την αποστολή», υπογράμμισε χαιρετίζοντας  την Τουρκία ως «πολύτιμο σύμμαχο, που συμβάλλει σημαντικά στην κοινή μας ασφάλεια».

Η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τόνισε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της Άγκυρας μειώνει επίσης «ορισμένες επιπτώσεις του βάναυσου πολέμου».

Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να ανανεωθεί σε 20 ημέρες, πρόσθεσε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες της Άγκυρας να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί αδιάκοπα

‘Οσον αφορά στην αντιπαράθεση της Τουρκίας με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ ο κ Στόλτεμπεργκ κατά τις χθεσινές δηλώσεις του σημείωσε:  «Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία συμφώνησαν στο τριμερές μνημόνιο. Αναμένετε αυτό το μνημόνιο να φέρει περισσότερη ασφάλεια στην Τουρκία. Μίλησα με τους ηγέτες τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας την περασμένη εβδομάδα. Έχει δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός. Η Σουηδία ψηφίζει νέους νόμους. Αποτρέπει τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Άρχισαν να συμβαίνουν περισσότερα περιστατικά απέλασης. Η Φινλανδία και η Σουηδία τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία. Η συμμετοχή τους θα μας κάνει πιο δυνατούς. Πρέπει να αποτρέψουμε κάθε είδους λάθος υπολογισμούς και παρεξηγήσεις της Ρωσίας. Ελπίζω ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Σύμφωνα με τον κ. Στόλτεμπεργκ «Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», «Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός στη Μόσχα»

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα