back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πολεμικός πυρετός στην Κορέα – Η Σεούλ απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη

Διαβάστε επίσης

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι απογειώθηκαν εσπευσμένα νοτιοκορεατικά μαχητικά αφού ραντάρ εντόπισαν κάπου 180 στρατιωτικά αεροπλάνα της Βόρειας Κορέας να πετούν επί τέσσερις ώρες σήμερα βορείως των στρατιωτικοποιημένων συνόρων.

Τα βορειοκορεατικά αεροσκάφη πέταξαν βόρεια μιας γραμμής που έχει χαραχτεί σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων βόρεια της Στρατιωτικής Γραμμής Οριοθέτησης (MDL), ανέφεραν σε δήλωσή τους οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε απάντηση, η Νότια Κορέα προχώρησε σε εσπευσμένη απογείωση 80 αεροσκαφών, περιλαμβανομένων «αόρατων» μαχητικών F-35A. Περίπου 240 αεροσκάφη, τα οποία συμμετέχουν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα αεροπορικά γυμνάσια με την ονομασία Vigilant Storm, συνεχίζουν τις ασκήσεις, ανακοινώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις.

«Οι στρατιωτικοί μας εντόπισαν περίπου 180 βορειοκορεατικά μαχητικά αεροπλάνα» να έχουν κινητοποιηθεί στον εναέριο χώρο της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στη Σεούλ, προσθέτοντας πως ανέπτυξε «80 καταδιωτικά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων F-35A». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα αεροπλάνα που συμμετέχουν στα στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ είναι επίσης «έτοιμα» να απογειωθούν.

Δέκα βορειοκορεατικά πολεμικά αεροπλάνα είχαν πραγματοποιήσει παρόμοιους ελιγμούς τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα η Νότια Κορέα να προχωρήσει και τότε σε εσπευσμένη απογείωση αεριωθουμένων.

Τα γυμνάσια πραγματοποιούναι αφού η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη διάρκεια της νύχτας σε περισσότερες από 80 βολές πυροβολικού προς τη θάλασσα και χθες, Πέμπτη, εκτόξευσε πολλούς πυραύλους επίσης προς τη θάλασσα, περιλαμβανομένου ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), η εκτόξευση του οποίου ενδέχεται να απέτυχε.

Οι εκτοξεύσεις έκαναν τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να παρατείνουν τα αεροπορικά γυμνάσιά τους, που έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάγνκ.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Πεκίνο και η Μόσχα μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους πείθοντας την Πιονγιάνγκ για τη μη συνέχιση των πυρηνικών δοκιμών της

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους, για να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να μην συνεχίσει τις δοκιμές για την παραγωγή μιας πυρηνικής βόμβας, όπως δήλωσε χθες, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα στο Reuters είπε ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει από το Μάιο ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για να συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές, για πρώτη φορά από το 2017, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα προχωρήσει τελικά σε μία τέτοια δοκιμή.

“Πιστεύουμε σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν κάνει προετοιμασίες”, είπε ο ίδιος. “Πιστεύουμε ότι μπορούν να το κάνουν αυτό… Δεν μπορώ να σας πω ότι “εκτιμούμε ότι θα γίνει μία συγκεκριμένη ημέρα για συγκεκριμένους λόγους’, επειδή ακριβώς, δεν έχουμε αυτό το βαθμό της πληροφόρησης”.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δει τη Ρωσία και την Κίνα να κάνουν ότι μπορούν για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης από την Πιονγιάνγκ.

“Εκτιμούμε ότι αυτοί (Βόρεια Κορέα) κάνουν υπολογισμούς σχετικά με το βαθμό της δεκτικότητας άλλων χωρών της περιοχής απέναντι σε μία τέτοια εξέλιξη, νομίζω ειδικότερα, της Ρωσίας και της Κίνας. Εκτιμώ επίσης, ότι οι συμπεριφορές της Ρωσίας και της Κίνας μπορούν να τους επηρεάσουν”.

Ο αξιωματούχος μίλησε αφού οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συσκεφτεί δημόσια για να συζητήσει σήμερα για τη Βόρεια Κορέα, μετά από μία σειρά πυραυλικών εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM), σύμφωνα με την εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Στη Βόρεια Κορέα έχει απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό η πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών, αλλά και οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει ενισχύσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ στη διάρκεια των χρόνων, προκειμένου να αποκοπεί η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων.

Ωστόσο, κατά τα πρόσφατα χρόνια το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει διχασμένο αναφορικά με την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Καθώς η Ρωσία και η Κίνα έχουν υποστηρίξει την ενίσχυση των κυρώσεων, μετά την πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, οι δύο χώρες άσκησαν βέτο τον Μάιο, σε μία αμερικανική πρωτοβουλία για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, σχετικά με την επανάληψη των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Πιονγιάνγκ ενδεχόμενα να έχει καθυστερήσει την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών εξαιτίας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ολοκλήρωσης των εργασιών του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ο ίδιος είπε ότι η τελευταία κρίση έκανε τη Βόρεια Κορέα “να επικεντρώσει περισσότερο την προσοχή της σε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κίνα”.

“Η Κίνα και η Ρωσία έχουν εδώ και πολύ καιρό καταγραφεί για την αντίθεσή τους στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας”, τόνισε ο αξιωματούχος αναφερόμενος σχετικά στη Βόρεια Κορέα. “Έτσι… είναι πεποίθησή μας και είναι σίγουρο ότι αναμένουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή που ασκούν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την Βόρεια Κορέα από την πραγματοποίηση μιας πυρηνικής δοκιμής”.

Ο ίδιος αξιωματούχος επανέλαβε την πρόσκληση των ΗΠΑ για την επανέναρξη του διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει προετοιμαστεί για μία άμεση διεξαγωγή συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, αλλά και για να συζητήσει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε μία ερώτηση που ήταν σχετική με τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, απάντησε: “Δεν βλέπουμε κάποιες αποδείξεις ότι υπάρχουν κάποιες ειδικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη θέση του Κιμ Γιονγκ Ουν. Από την άλλη μεριά, δεν είμαι σίγουρος αν απαραίτητα θα τις βλέπαμε”.

Σε ερώτηση σχετικά με το κίνητρο της Βόρειας Κορέας για τις πρόσφατες πυραυλικές εκτοξεύσεις, τις οποίες οι Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε ως αντίδραση στις “επιθετικές” στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας,ο αξιωματούχος είπε: “Δεν γνωρίζουμε επειδή δεν συνομιλούν άμεσα μαζί μας”.

Ο αξιωματούχος απέρριψε τα όλο και περισσότερα καλέσματα μεταξύ μερικών από τους ειδικούς για τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως μία πυρηνική δύναμη που δεν θα αφοπλιστεί ποτέ.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα