back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νορβηγία: Απέρριψε το αίτημα της Ιταλίας να αναλάβει τους μετανάστες

Διαβάστε επίσης

Η Νορβηγία δεν φέρει ευθύνη για τους ανθρώπους που επιβαίνουν σε πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που πλέουν με νορβηγική σημαία, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στη Ρώμη, αφού η Ιταλία κάλεσε το Όσλο και το Βερολίνο να αναλάβουν τους σχεδόν 1.000 μετανάστες που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Τρία πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους το Ocean Viking και το Geo Barents με σημαία Νορβηγίας, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Ιταλίας εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα αναμένοντας να λάβουν άδεια από τη νέα κυβέρνηση της χώρας να ελλιμενιστούν. Μέχρι στιγμής όλα τους τα αιτήματα έχουν απορριφθεί.

«Η Νορβηγία δεν φέρει καμία ευθύνη βάσει των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή του δικαίου της θάλασσας για τα άτομα που βρίσκονται σε πλοία με νορβηγική σημαία και τα οποία πλέουν στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Νορβηγός πρεσβευτής Γιόχαν Βίμπε.

Η απάντηση αυτή δόθηκε αφού η Ιταλία έστειλε επιστολές την προηγούμενη εβδομάδα στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Νορβηγίας στην οποία επεσήμανε ότι πλοία με σημαίες των χωρών αυτών τα οποία έχουν ναυλώσει ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας και υπονομεύουν τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης.

Η γερμανική πρεσβεία κάλεσε την Τετάρτη την Ιταλία να προσφέρει άμεσα βοήθεια στους διασωθέντες.

Στην απάντησή του το Όσλο επεσήμανε ότι τη βασική ευθύνη για τους μετανάστες έχει η Ιταλία, καθώς η διάσωσή τους έγινε σε περιοχή για την οποία είναι αρμόδια εκείνη.

Τα δύο πλοία που πλέουν με νορβηγική σημαία έχουν διασώσει περισσότερους από 800 μετανάστες και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα ανοικτά της Σικελίας. Το Humanity 1, με σημαία Γερμανίας, έχει διασώσει 176 μετανάστες, εκ των οποίων οι 100 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC-BFMTV ότι βάσει του διεθνούς δικαίου η Ιταλία πρέπει να αναλάβει τους μετανάστες, όμως πρόσθεσε ότι Βερολίνο και Παρίσι είναι έτοιμα να προσφέρουν βοήθεια.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι είναι «επικοινωνία» με τον Ιταλό ομόλογό του.

«Είπαμε στους Ιταλούς φίλους μας, μαζί με τους Γερμανούς φίλους μας, ότι είμαστε έτοιμοι φυσικά να αναλάβουμε μέρος των γυναικών και των παιδιών, όπως το έχουμε πράξει και στο παρελθόν», σημείωσε ο Νταρμανέν, προκειμένου η Ιταλία να μην αναλάβει μόνη της «το βάρος των αφίξεων».

Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου σημείωσε αύξηση την τελευταία εβδομάδα, με περισσότερους από 6.200 να έχουν φτάσει στις ιταλικές αρχές από τις 27 Οκτωβρίου, έναντι 1.400 την ίδια περίοδο το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι επεσήμανε ότι έχει προειδοποιήσει την αστυνομία και το λιμενικό πως το υπουργείο του σκοπεύει να εκδώσει απαγόρευση εισόδου στα χωρικά ύδατα της χώρας για τα πλοία Ocean Viking και Geo Barents.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα