back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσαν κομμάτια από το τμήμα του κινεζικού πυραύλου

Διαβάστε επίσης

Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ (USSPACECOM) ανακοίνωσε μέσω δύο διαδοχικών μηνυμάτων στο Twitter ότι κομμάτια από το εκτός ελέγχου τμήμα του κινεζικού πυραύλου Long March 5B έπεσαν ξεχωριστά κάπου στον νότιο-κεντρικό και στον βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” και το Space.com.

Ο πύραυλος είχε στις 31 Οκτωβρίου θέσει σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στη συνέχεια το κεντρικό τμήμα του πυραύλου, βάρους 23 τόνων, άρχισε να χάνει ύψος γυρνώντας γύρω από τη Γη, προκαλώντας ανησυχία για το πού θα μπορούσε να πέσουν τα μεταλλικά συντρίμμια του μετά την επανείσοδο τους στην ατμόσφαιρα.

Νωρίτερα ο κινεζικός πύραυρλος μπήκε στη ατμόσφαιρα πάνω από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Την ανακοίνωση έκανε στο Twitter, η Διοίκηση Διαστήματος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανησυχία προκλήθηκε στην Ευρώπη

Νωρίτερα έκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από πολλά αεροδρόμια της Ισπανίας εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ένας κινεζικός πύραυλος πρόκειται να πραγματοποιήσει ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη.

Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, το κλείσιμο αυτό αφορά στον εναέριο χώρο πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα.

Από πού προήλθε το διαστημικό «σκουπίδι»

Το διαστημικό «σκουπίδι» αποτελεί τμήμα πυραύλου Long March 5B, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε την τελευταία μέρα του Οκτώβρη για να θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ.

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τον κινεζικό πύραυλο – Και η Ελλάδα στην τροχιά πτώσης-1

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Τι απαντά η Κίνα

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν ανέφερε σήμερα ότι είναι κοινή διεθνής πρακτική η επανείσοδος πυραύλων στην ατμόσφαιρα.

Ερωτηθείς αν η Κίνα πήρε μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο ο πύραυλος να πέσει ανεξέλεγκτος, ο Λιτζιάν απάντησε: «Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος των υλικών του να καταστραφεί κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στις αεροπορικές δραστηριότητες και στο έδαφος είναι εξαιρετικά μικρή».

Newsroom Αθήνα 9,84  με πληροφορίες Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα