back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

COP27: Η διάσκεψη για το κλίμα θα αρχίσει με αίτημα να αποζημιωθούν οι φτωχότερες χώρες για την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε επίσης

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τον κλίμα, η COP27, αρχίζει σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς της πλούσιες χώρες να αποζημιώσουν φτωχότερα κράτη που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.

Μεγάλο μέρος της έντασης γύρω από την COP27 αναμένεται να αφορά τις απώλειες και τις ζημιές, δηλαδή τις αποζημιώσεις που καλούνται να παράσχουν τα πλούσια έθνη σε ευάλωτες χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, οι οποίες λίγη ευθύνη φέρουν για τις εκπομπές που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Αντιπρόσωποι θα αρχίσουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, με την έγκριση της ημερήσιας διάταξης της διάσκεψης στη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της ολομέλειάς της, ενώ όλοι περιμένουν να δουν αν τα πλουσιότερα έθνη θα συμφωνήσουν να περιλάβουν τις αποζημιώσεις επισήμως στην ατζέντα.

Διπλωμάτες από περισσότερες από 130 χώρες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για τη δημιουργία κατά την COP27 μιας χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης που θα είναι αφιερωμένη στις απώλειες και της ζημιές.

Στην COP26, πέρυσι στη Γλασκώβη, οι πλούσιες χώρες μπλόκαραν μια πρόταση για έναν οργανισμό που θα χρηματοδοτεί τις απώλειες και τις ζημιές, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού τη διεξαγωγή ενός νέου τριετούς διαλόγου σχετικά με χρηματοδοτήσεις.

Αυτή τη στιγμή μια σύνοδος για την αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών περιλαμβάνεται στην προσωρινή ατζέντα, όμως σήμερα θα αποφασιστεί αν θα περιληφθεί και στην επίσημη ημερήσια διάταξη.

“Ελπίζω ότι θα περιληφθεί στην ατζέντα”, είπε στο Ρόιτερς ο Μάθιου Σαμούντα, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Τζαμάικα. “Έχει μαλακώσει η θέση πολλών χωρών που πριν από ένα ή δύο χρόνια δεν θα ήταν πρόθυμες να το υποστηρίξουν”.

Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για ενδεχόμενα εμπόδια.

“Ξέρουμε πως οι Ευρωπαίοι μας υποστηρίζουν”, λέει ο Σαλιμούλ Χακ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ανάπτυξη. “Τώρα πρέπει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα το μπλοκάρουν μόνες τους ή όχι”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα