back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τζιτζικώστας: Απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία – Επιστρέφω Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Για την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ειδικότερα στην ανάρτηση ο κ.Τζιτζικώστα ανέφερε τα εξής: «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Τουρκία προσπαθεί να δικαιολογήσει τώρα το συμβάν και ισχυρίζεται, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ότι ο κ.Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος και της ομοιότητας του ονόματός του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.

Το χρονικό του συμβάντος 

Ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στη Σμύρνη, με το καράβι που αναχωρεί από Θεσσαλονίκη, για να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής των Περιφερειών.

Οι τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο χωρίς να αναφέρουν τον λόγο και παρέμεινε σε ένα γραφείο για έξι ώρες.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, η πρεσβεία της Ελλάδα στην Άγκυρα, καθώς και το προξενείο της Σμύρνης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Στ. Καλαφάτη

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη και υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΥΠΕΞ: Καταχρηστική η απαγόρευση – Απερίφραστη καταδίκη 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για το περισταστικό.

«Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», προσθέτει.

«Η ελληνική Πρεσβεία στην ‘Αγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει.

Τ. Θεοδωρικάκος: Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνάει κάθε όριο

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αποστόλη Τζιτζικώστα και καταδίκασε τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων. Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές.

Είναι σαφές ότι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Μπακογιάννης: Πρέπει να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και αναγκαίες συγγνώμες

Στη σκιά της αδιανόητης κράτησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε με τον ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πριν από την έναρξη της συνάντησης ωστόσο, ο κ. Μπακογιάννης εμφανώς προβληματισμένος από την προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς απέναντι στον Περιφερειάρχη τόνισε πως «άμεσα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις αλλά και αναγκαίες συγγνώμες».

«Είναι δύσκολο να καταλάβω πώς μπορεί να απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα ενός Περιφερειάρχη. Ελπίζω ότι πρόκειται για ένα τεχνικό λάθος και σύντομα να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι αναγκαίες συγγνώμες» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του ο Εκρέμ Ιμάμογλου, τόνισε πως ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον «φίλο Κώστα» και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και αύριο θα ενημερώσει σχετικά για το τι ακριβώς συνέβη.

Καταδίκη από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές της εισόδου του Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζίτζικώστα, στη Σμύρνη και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλήσεων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση και που απ’ ό,τι φαίνεται, επεκτείνεται ακόμη και στο πεδίο της μετακίνησης προσώπων μεταξύ των δυο χωρών».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα