back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στην «άμυνα» ο Μπάιντεν – Σε ετοιμότητα ο Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Βρισκόμαστε μόλις μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν το Σάββατο τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να υπερασπίσουν την αμερικανική «δημοκρατία», ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως προσμένει ένα «γιγαντιαίο κύμα» για να «σωθεί το αμερικανικό όνειρο».

Την Τρίτη, οι Αμερικανοί καλούνται να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Σειρά αξιωμάτων τοπικών αιρετών, οι οποίοι αποφασίζουν τις πολιτικές της πολιτείας τους για ζητήματα από τις αμβλώσεις ως το περιβάλλον.

Η άνοδος των τιμών – ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 8,2% κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση – αυτή που παραμένει μακράν η μεγαλύτερη ανησυχία των Αμερικανών και οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί ως «πρόεδρος της μεσαίας τάξης» μοιάζουν να δυσκολεύονται να καρποφορήσουν.

Έπειτα από την προεκλογική τους εκστρατεία σε υψηλούς τόνους, στην οποία έδωσαν την έμφαση στον πληθωρισμό, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πεισμένοι πως έχουν μεγάλες πιθανότητες να στερήσουν από τον Δημοκρατικό πρόεδρο τις πλειοψηφίες του στα δυο σώματα του Κογκρέσου.

Η μητέρα των μαχών στην Πενσυλβάνια

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στη πολιτεία της Πενσυλβάνια, άλλοτε προπύργιο της βιομηχανίας του χάλυβα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας. Καθώς αυτή η έδρα μάλλον θα κρίνει την ισορροπία δύναμης στην αμερικανική άνω Βουλή, σώμα με τεράστια εξουσία.

Οι κινήσεις Τραμπ…

Αν τα προγνωστικά τους επιβεβαιωθούν, ο 76χρονος Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να επωφεληθεί, επισημοποιώντας το συντομότερο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες ελπίζει να πάρει την εκδίκησή του για την ήττα του 2020. Μια ανακοίνωση τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να αποκλείσει πιθανούς αντιπάλους για το χρίσμα του Ρεπομπλικανικού κόμματος, είπαν οι σύμβουλοι, αν και πρόσθεσαν ότι είναι πιθανό ο πρώην πρόεδρος να καθυστερήσει ακόμα την απόφαση ή να αλλάξει γνώμη.

Μια πηγή που γνωρίζει τα σχέδια Τραμπ είπε ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του λίγο μετά τις εκλογές της Τρίτης και έχει ήδη ενημερώσει το δυνητικό επιτελείο του.

Εκτιμήσεις και δημοσκοπήσεις 

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των εκλογών και οι δημοσκοπήσεις λένε ότι είναι πολύ πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και επίσης να έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας, κάτι που θα τους έδινε την εξουσία να μπλοκάρουν τη νομοθετική ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα δύο επόμενα χρόνια.
Ο Τζο Μπάιντεν λέει ως εδώ πως θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά η προοπτική δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του – προσεχώς θα είναι 80 ετών – και της χαμηλής δημοτικότητάς του. Ενδεχόμενη βαριά ήττα του θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητές του.

Οι εκλογικές ελπίδες των Δημοκρατικών έχουν σφυροκοπηθεί από τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τον υψηλό πληθωρισμό και το ποσοστό αποδοχής του κ. Μπάιντεν στο κοινό παρέμεινε κάτω από το 50% για περισσότερο από ένα χρόνο, φθάνοντας στο 40% σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Αλλά ο κ. Τραμπ παραμένει επίσης αντιπαθής σε πολλούς μετά τη διχαστική τετραετή θητεία του που έληξε με την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τους οπαδούς του στις 6 Ιανουαρίου 2021, ενώ στα δύο χρόνια έκτοτε συνέχισε να ισχυρίζεται ψευδώς ότι η εκλογική του ήττα ήταν αποτέλεσμα απάτης.

Ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια σειρά από έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για απόρρητα έγγραφα που πήρε από τον Λευκό Οίκο μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του, ορισμένα από τα οποία οι εισαγγελείς λένε ότι δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί.

Και η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos στα τέλη του περασμένου μήνα έδειξε ότι μόλις το 41% των Αμερικανών βλέπει θετικά τον κ. Τραμπ.
Η γιορτή των Ευχαριστιών είναι στις 24 Νοεμβρίου, δίνοντας στον κ. Τραμπ ένα παράθυρο δύο εβδομάδων μετά τις εκλογές για να κάνει την ανακοίνωσή του εάν το επιθυμεί.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα