back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

COP27-Γκουτέρες: Είμαστε σε αυτοκινητόδρομο για την κλιματική κόλαση με το πόδι στο γκάζι

Διαβάστε επίσης

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα απευθυνόμενος προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα στην Αίγυπτο ότι η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή.

Η ομιλία του είχε στόχο να περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς επικεφαλής κυβερνήσεων επί δύο εβδομάδες θα συζητούν για τους τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τα προβλήματα που κυριαρχούν να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανεξέλεγκτη άνοδος του πληθωρισμού και οι ενεργειακές ελλείψεις.

«Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε», είπε ο Γκουτέρες στους αντιπροσώπους των χωρών που έχουν συγκεντρωθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ. Οι ηγέτες χωρών από τη Βρετανία ως τη Σαουδική Αραβία είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Γκουτέρες έκανε έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες να επιταχύνουν την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και (να επιταχύνουν) την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που έχει ήδη συντελεστεί.

«Οι δύο μεγάλες οικονομίες -οι ΗΠΑ και η Κίνα- έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», είπε.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από τις χώρες να συμφωνήσουν να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα, παγκοσμίως, μέχρι το 2040 με τα μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο ως το 2030.

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς σε κρίσιμα σημεία που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο», είπε χαρακτηριστικά. «Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι», προειδοποίησε o Γκουτέρες.

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες το έχουν θέσει αυτό ως ταβάνι για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Για να διατηρηθεί ζωντανή η όποια ελπίδα επίτευξης αυτού του στόχου θα πρέπει να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050.

«Είτε θα υπάρξει μια Συμφωνία Αλληλεγγύης για το Κλίμα είτε μια Συμφωνία Ομαδικής Αυτοκονίας», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Η Ολλανδία θα αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ρούτε

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αυξήσει έως το 2025 σε 1,8 δισεκ. ευρώ την ετήσια συνεισφορά της στη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για δράσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ποσό υψηλότερο κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το 2021.

Μιλώντας στην έναρξη της 27ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27), που διεξάγεται στην Αίγυπτο, ο Ρούτε δήλωσε ότι η αύξηση αυτή θα περιλαμβάνει μια δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης της Προσαρμογής στην Αφρική, μια κοινή πρωτοβουλία της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Παγκόσμιου Κέντρου Προσαρμογής.

“Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε σε αυτούς που πλήττονται σκληρότερα από την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Ρούτε.

Η Βουλγαρία μπορεί να γίνει ηγέτης στα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στα Βαλκάνια, δηλώνει ο πρόεδρος Ράντεφ

Η Βουλγαρία μπορεί να γίνει ηγέτης στην περιοχή των Βαλκανίων στα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με βάση τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, μετά την επίσημη έναρξη της 27ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27). Περισσότεροι από 100 ηγέτες του κόσμου συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ράντεφ έλαβε μέρος στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έπειτα από πρόσκληση του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Ο Ράντεφ τόνισε ότι η Βουλγαρία μπορεί να παράγει “την ενέργεια του μέλλοντος” – πράσινο υδρογόνο, γιατί η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται γι’ αυτό, όπως φυσικούς πόρους, επιστημονικό δυναμικό και τεχνολογία. Η Βουλγαρία μπορεί να είναι ένας ηγέτης στην αποθήκευση της ενέργειας, εάν η χώρα προσπαθήσει να αναπτύξει τέτοια έργα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και από περιβαλλοντικής άποψης επίσης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα του ανακτά την επιρροή της στην περιοχή των Βαλκανίων. Όπως δήλωσε ο Ράντεφ, η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας την 1η Οκτωβρίου και η μεγάλη υποστήριξη που έχει δεχθεί η Βουλγαρία γι’ αυτό, αποτελούν σαφή ένδειξη του όλο και πιο σημαντικού ρόλου της χώρας του.

Ρίσι Σούνακ: Κλιματική και ενεργειακή ασφάλεια συμβαδίζουν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα ότι η κλιματική και η ενεργειακή ασφάλεια συμβαδίζουν και οι ηγέτες του κόσμου οφείλουν να δράσουν γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η κλιματική ασφάλεια συμβαδίζει με την ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε ο Σούνακ σε ομιλία του στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) που φιλοξενείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «ο αποτρόπαιος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας σε όλον τον κόσμο δεν αποτελούν λόγο για να επιβραδύνουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι λόγος για να δράσουμε ακόμη ταχύτερα

Ο Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Κίνα να βοηθήσουν τις φωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, που διεξάγεται στην Αίγυπτο, τη βούλησή του να «ασκηθεί πίεση» στις «πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες» και κυρίως στις ΗΠΑ να καταβάλουν το «μερίδιό» τους για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

«Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού», όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την οικονομική αλληλεγγύη, σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης σε ανταλλαγή απόψεων που είχε στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με νεαρούς Αφρικανούς και Γάλλους ακτιβιστές για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο θα πρέπει οι μεγάλες αναδυόμενες χώρες «να ξεφύγουν πολύ γρήγορα από τον άνθρακα», σημείωσε.

Εξάλλου, καθώς η συζήτηση του θέματος της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές κερδίζει έδαφος στην COP27, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πληρώνουν», αλλά «είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε». Θα πρέπει επομένως «να ασκήσουμε πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες, να τους πούμε ‘οφείλετε να πληρώσετε το μερίδιό σας», υπογράμμισε.

Λαγκάρντ: Η πράσινη μετάβαση θα συμβάλει στην αναχαίτιση των τιμών ενέργειας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των οικονομιών ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της ενέργειας, σε μήνυμά της προς την COP27.

Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην θέση των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων «θα καθιστούσε τη οικονομία μας όχι μόνο πιο πράσινη, αλλά και πιο αυτάρκη», αλλά «επίσης θα περιόριζε τον κίνδυνο της ανάφλεξης των τιμών της ενέργειας», γράφει η Κατρίν Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η COP27, διεξάγεται από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου την ώρα που πλήθος κρίσεων συγκλονίζει το κόσμο: εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καλπάζων πληθωρισμός, απειλή ύφεσης, ενεργειακή κρίση, διατροφική κρίση…

«Η πράσινη μετάβαση δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική», γράφει στο μήνυμά της η Κριστίν Λαγκάρντ κάνοντας την διαπίστωση ότι «η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας έχει αναδείξει σε ποιο σημείο εξαρτόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα και σε ποιο σημείο αυτό μας καθιστά ευάλωτους».

Στο τέλος του Οκτωβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνιζε την αύξηση των επενδύσεων στις βιώσιμες πηγές ενέργειας που έχει προκαλέσει ο «εις βάθος αναπροσανατολισμός» των παγκόσμιων αγορών, εξαιτίας των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα εργαλεία δεν λείπουν για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία αναφέρεται στην τιμολόγηση των αρνητικών επιπτώσεων του άνθρακα, στις άφθονες επενδύσεων στις πράσινες τεχνολογίες και στην προσαρμογή στο κλίμα, τέλος στην διαφάνεια σχετικά με το κόστος που σχετίζεται με το κλίμα και τα στάδια προς την πράσινη μετάβαση.

Με καλύτερη γνώση των διακυβευμάτων και των διαδικασιών, «οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα αντιληφθούν ότι η αλλαγή των συμπεριφορών και των πρακτικών τους δεν είναι μόνο καλή για τον πλανήτη, αλλά έχει νόημα και σε οικονομικό επίπεδο», συνοψίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αλ Γκορ: Να απομακρυνθούμε από την εποχή της αποικιοκρατίας των ορυκτών καυσίμων

Οι ηγέτες του κόσμου έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ στην COP27 επικρίνοντας τις ανεπτυγμένες χώρες για την αναζήτηση πηγών φυσικού αερίου στην Αφρική.

«Ολοι εμείς έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας: Μιλάμε και αρχίζουμε να ενεργούμε, αλλά δεν κάνουμε αρκετά», δήλωσε ο Αλ Γκορ κατά την διάρκεια ομιλίας στην εναρκτήρια τελετή της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

«Πρέπει να δούμε την λεγόμενη κούρσα προς το φυσικό αέριο γι΄αυτό που είναι: μία κούρσα σε μια γέφυρα για το πουθενά, που αφήνει χώρες του κόσμου να αντιμετωπίζουν κλιματικό χάος και δισεκατομμύρια σε κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως εδώ στην Αφρική».

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εποχή της αποικιοκρατίας των ορυκτών καυσίμων».

Στο Σαρμ ελ Σέιχ η παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Περίπου 110 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να πάρουν τον λόγο σήμερα και αύριο στο Σαρμ ελ Σέιχ, την ώρα που αυξάνονται οι κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος: η εισβολή στην Ουκρανία, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και η απειλή ύφεσης, η ενεργειακή κρίση η οποία οδηγεί τον πλανήτη να στραφεί και πάλι στα ορυκτά καύσιμα, η επισιτιστική κρίση.

Όλες αυτές οι προκλήσεις κινδυνεύουν να φέρουν σε δεύτερη μοίρα την κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές επιπτώσεις της οποίας έγιναν έντονα αισθητές το 2022: καταστροφικές πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία.

Κλιματική αλλαγή: Το Ίδρυμα Γκέιτς δίνει 1,4 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τους μικροκαλλιεργητές

Μικροκαλλιεργητές στην Αφρική και την Ασία θα επωφεληθούν από μια δωρεά 1,4 δισεκ. δολαρίων του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για να βοηθηθούν στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε σήμερα ο φιλανθρωπικός οργανισμός.

Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε περίοδο τεσσάρων ετών για να ευνοήσει καινοτομίες που θα επιτρέπουν στους αγρότες να αντισταθούν καλύτερα στις ξηρασίες, τους καύσωνες και τις ακραίες πλημμύρες που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή.

“Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις είναι αναγκαίες για να εξασφαλιστεί ότι οι αγροτικές και τεχνολογικές καινοτομίες θα είναι ευρέως διαθέσιμες για τις ευάλωτες κοινότητες”, υπογράμμισε σε ανακοίνωση ο Μπιλ Γκέιτς, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κολοσσού πληροφορικής Microsoft.

Η Greenpeace θέτει ως βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην Διάσκεψη Κορυφής, είναι το αν οι πλούσιες, ιστορικά πιο ρυπογόνες χώρες, θα πληρώσουν για τις απώλειες και τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα