1.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

1.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Οικονόμου-υποκλοπές: Να αποδοθούν οι ευθύνες σε κάθε επίπεδο αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν

spot_imgspot_img

“Η εφημερίδα Documento παρουσίασε ισχυρισμούς περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων χωρίς την απαιτούμενη, μέχρις ώρας, τεκμηρίωση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τα όσα αναφέρονται, παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις και απουσιάζουν τα στοιχεία, οφείλουν και θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και έτσι πρέπει να γίνει ώστε να μην μείνει καμία απολύτως υποψία και καμία σκιά να μην αιωρείται στον δημόσιο στίβο», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν, τότε θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε κάθε επίπεδο και να διωχθούν απηνώς όσοι παρανόμησαν και όσοι στράφηκαν εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές».

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε τις αμφιβολίες της κυβέρνησης «για την αξιοπιστία των ισχυρισμών αλλά και τους σκοπούς του εκδότη της εφημερίδας» για τις οποίες «τοποθετηθήκαμε γραπτώς», όπως είπε, τόνισε ωστόσο ότι «χρειάζεται να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα κακόβουλα λογισμικά όσο και στην επιχειρούμενη εργαλειοποίησή του».

Όπως είπε, «η πρακτική χρησιμοποίησης κακόβουλων λογισμικών, που δυστυχώς συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα».

«Γνωστοί κύκλοι που λειτουργούν και τώρα, όπως είχαν λειτουργήσει και στο παρελθόν σε ένα άλλο θέμα με επίσης παγκόσμια διάσταση, ως συγκοινωνούντα δοχεία αποδίδουν την χρήση αυτή στην κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς κανένα στοιχείο στον ίδιο τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει το οποιοδήποτε τεκμήριο. Επικαλούνται πηγές οι οποίες υποτίθεται ότι έκαναν τις παράνομες παρακολουθήσεις και μετά αποφάσισαν να διαθέσουν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων αυτών σε εκείνους που σήμερα τα παρουσιάζουν. Επίσης κάτι θυμίζει αυτό, με διαφόρους που φορούσαν κουκούλες. Και ταυτόχρονα αφήνονται και υπονοούμενα για την κατοχή συνομιλιών και μηνυμάτων»

«Αυτή είναι η μία εκδοχή. Γιατί υπάρχει και χειρότερη εκδοχή: όλα αυτά ή μεγάλο μέρος αυτών να είναι κατασκευασμένα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και θα τα αντιμετωπίσουμε. Όχι επηρεαζόμενοι από απειλές, ούτε υποκύπτοντας σε άμεσα ή έμμεσα εκβιαστικά υπονοούμενα , αλλά με την αυτοπεποίθηση και την αποστομωτική απάντηση που δίνουν η πραγματικότητα και η αλήθεια. Με ψυχραιμία, με ειλικρίνεια και με θεσμικότητα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «τα λογισμικά αυτά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή στη χώρα μας».

«Η κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία, Ταυτόχρονα έχει έτοιμη και την δριμεία θεσμική της αντίδραση στο φαινόμενο αυτό το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την εσωτερική αναταραχή σε μία κρίσιμη μάλιστα συγκυρία σε κάθε επίπεδο», σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «στην καθολική απαγόρευση εμπορίας τους στην ελληνική επικράτεια, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της»

‘Η ιστορία αυτή και ο τρόπος που εξελίσσεται αφήνει ανοιχτά και μία σειρά από άλλα ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος», ανέφερε εν συνεχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας: «Αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό από τυχόν παρακολουθήσεις φαίνεται ότι το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Προφανώς η ιστορία αυτή εργαλειοποιείται ως πολιορκητικός κριός».

«Συμφέροντα και κέντρα που εμπλέκονται με τον χώρο των υποκλοπών ή κατασκευάζουν τέτοια σενάρια. Και στα δύο ενδεχόμενα η στόχευση είναι σαφής: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έχουν διαμορφώσει μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες των επάλληλων παγκόσμιων κρίσεων τα τελευταία χρόνια, συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για την Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε, αρκετές φορές στο παρελθόν διάφοροι δεν έκρυψαν ότι θα προτιμούσαν μία άλλη κυβέρνηση, πιο βολική και έναν πρωθυπουργό αδύναμο και ελέγξιμο», πρόσθεσε.

«Η διερεύνηση από τις αρχές και η διαφαινόμενη απώλεια ψυχραιμίας των κέντρων αυτών θα ξετυλίξει το νήμα πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι φαντάζεται και ο πλέον αισιόδοξος», τόνισε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος άσκησε και σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «θα περίμενε κανείς να μην φτάσει σε αυτό το έσχατο σημείο ευτέλειας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε και μάλιστα δια του αρχηγού του, τους ισχυρισμούς ασμένως χωρίς να περιμένει την παρουσίαση των στοιχείων, χωρίς να περιμένει την αξιολόγησή τους από καμία δημόσια αρχή. Αυτό είναι ένα τραγικό θεσμικό ατόπημα για θεσμικό κόμμα».

Του καταλόγισε εξάλλου ότι «δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά έχοντας στην ουσία προαναγγείλει το περιεχόμενο του Documento ο κ. Τσίπρας έθεσε για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μας θέμα αξιοπιστίας των εκλογών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το να υιοθετεί δηοσιεύματα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί από καμία δημόσια αρχή, και να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις βασισμένος σε αφηγήσεις, αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης. Για να βρει αφήγημα δικαιολόγησης της διαφαινόμενης εκλογικής του ήττας, στις εκλογές, δεν διστάζει να ρίξει νερό στο μύλο όσων αμφισβητούν τη δημοκρατική λειτουργία και βάζουν εντός αγκυλών, εντός αμφισβήτησης το σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας, τα ιερά και τα όσια του Πολιτεύματός μας: τη λαϊκή ετυμηγορία», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ενεργό ρόλο στην ιστορία δημοσιοποίησης των ισχυρισμών αυτών, η σπουδή του να γίνει βασιλικότερος του κ. Βαξεβάνη αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με βάση το δόγμα «γαία πυρί μιχθήτω». Επειδή δεν έχει πολιτική πρόταση για τα μεγάλα και υπαρκτά που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες, προσδοκά μια μεγάλη αναστάτωση, μήπως και αλλάξει η κατάσταση. Και δεν την προσδοκά παθητικά, την πυροδοτεί κιόλας».

«Από την προηγούμενη Δευτέρα έχω εξηγήσει ποια γραμμή και γιατί θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα επαναλάβω. Η τακτική του είναι προβλέψιμη, παρωχημένη και αναποτελεσματική. Όπως και στην ιστορία με την Novartis και άλλες παρόμοιες, προκαλεί θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων, σηκώνει σκόνη με τα στελέχη του να δημιουργούν καταιγίδα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως φαίνεται, έχουν επιστρατευθεί ξανά κάποιοι από τους παλιούς πρωταγωνιστές στην υπόθεση Novartis. Απουσιάζουν βέβαια και κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως γιατί έχουν άλλα τρεχάματα τελευταία στα Ειδικά Δικαστήρια. Στόχος και πάλι είναι η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του και η πρόκληση αναταραχής, ώστε να κερδίσει πρόσκαιρα κομματικά οφέλη», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε:

«. Όπως και παλιά, έτσι και τώρα η Δικαιοσύνη θα απαντήσει. Η Δικαιοσύνη πάντα απαντά σε ύστερο χρόνο, με ψυχραιμία και στοιχεία, διαλύοντας το αφήγημα της ανωμαλίας του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση. Καλούμε την κοινωνία των υπεύθυνων και σκεπτόμενων πολιτών να αναλογιστεί τι έγινε και τι επιχειρείται να ξαναγίνει στο σκοτάδι. Καλούμε την κοινωνία να αποδοκιμάσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, τις μεθοδεύσεις αυτές. Η χώρα μας, η Ελλάδα, ιστορικά, εθνικά και κοινωνικά, δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών, δεν έχει την πολυτέλεια ανωμαλίας, ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες και η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει, όπως το έκανε πάντα, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές».

Ερωτηθείς εάν το κλίμα πολιτικής έντασης επηρεάζει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «δεν αλλάζει τίποτα» επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Για τις δηλώσεις Βρέντζου

“Τα όσα είπε ο κ. Βρέντζος χθες σαφώς και δεν ισχύουν. Σε καμία περίπτωση. Δεν μπορώ να καταλάβω, από πού και ως που, με την ποδοσφαιρική του ιδιότητα, μπορεί κάποιος παράγοντας να προβαίνει σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις χωρίς το παραμικρό στοιχείο. Σαφώς λοιπόν και δεν συμβαίνουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακού, Γιάννη Βρέντζου για το Μέγαρο Μαξίμου μετά το χθεσινό ντέρμπι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού.

Απόστολος Χονδρόπουλος

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img