back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Pharos Summit 2022 @ΚΠΙΣΝ- Συμπράξεις Ελληνικών ΑΕΙ με Αμερικανικά Ιδρύματα

Διαβάστε επίσης

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η σύνοδος «Pharos Summit 2022», την οποία διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών ΑΕΙ και 30 μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών ΑΕΙ ως έναν από τους κορυφαίους στόχους, για την επίτευξη των οποίων έχει θεσπίσει νέο νομοθετικό πλαίσιο, έχει ορίσει χρηματοδοτικά εργαλεία και έχει θεσπίσει στρατηγικά προγράμματα συνεργασίας με κομβικούς «παίκτες» όπως τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ήδη από τις αρχές του 2021 δόθηκε μεγαλύτερη αυτονομία στα ΑΕΙ της χώρας να θεσπίσουν ένα μεγαλύτερο εύρος συνεργασιών με ΑΕΙ του εξωτερικού χωρίς την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Παιδείας και με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να θεσπίζουν πιο εύκολα από ποτέ κοινά προγράμματα σπουδών (joint / double / dual degrees), θερινά τμήματα και άλλου είδους συνεργασίες, ενώ θωρακίζεται και διευρύνεται περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο για συνεργασίες με ΑΕΙ της αλλοδαπής (π.χ. ίδρυση κοινών ερευνητικών κέντρων).

Επιπλέον, το υπουργείο με χρήση κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων έχει διαθέσει κονδύλια για την υποστήριξη των ελληνικών ΑΕΙ στην περαιτέρω μεταστροφή τους προς το εξωτερικό και δη με 20 εκατ. ευρώ για ενέργειες που συντελούν προς αυτόν τον σκοπό, καθώς και με 60 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών για προσέλκυση υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο με στόχο την αναστροφή του λεγόμενου brain drain. Το όραμα είναι η Ελλάδα να καταστεί ένα παγκοσμίου εμβέλειας εκπαιδευτικό κέντρο που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο εξάγει άριστης ποιότητας επιστήμονες αλλά και τους προσελκύει.

Ενδεικτικές Συμπράξεις Ελληνικών ΑΕΙ με Αμερικανικά Ιδρύματα:

Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές

Συνεργασία ΕΚΠΑ–Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health)

Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters)

Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική

Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων στον τομέα της μηχανικής μεταφορών

Συνεργασία Παν. Πειραιώς και NYU για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.

Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης – υπογραφή ΜoU: Ιουν. 2021 – δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων δια ζώσης από το ακαδημαϊκό έτος 2022

Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας

Συνεργασία ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ

Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (MoU δρομολογείται)

Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ

Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για την διεξαγωγή σεμιναρίου στη διεθνή εμπορική διαιτησία

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα