back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

COP27: Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά του συνεχίζοντας να μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε ο απεσταλμένος του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), την ώρα που οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν χρηματοδότηση που κινδυνεύει να αποδειχθεί αστρονομική.

«Η κλιματική κρίση δεν απειλεί μόνο τις υποδομές μας, τις οικονομίες μας ή την ασφάλειά μας. Απειλεί κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής», προειδοποίησε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι κατά την τρίτη ημέρα της COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να συνεχίσει αυτό που κάνουμε» ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών και αναγνωρίζει «την ιδιαίτερη ευθύνη» της χώρας του προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, διαβεβαίωσε.

Ο Μπάιντεν δεν είναι παρών στην Αίγυπτο καθώς σήμερα διεξάγονται στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές.

2.000 δισ. τον χρόνο

«Πρέπει αναμφίβολα να δημιουργήσουμε ένα ταμείο απωλειών και ζημιών σε αυτή την COP» και δεν θα είναι «μια μικρή συνεισφορά την ώρα που τα μέλη μας χάνουν έως και το 2% του ΑΕΠ τους μέσα σε μία ημέρα λόγω ενός κλιματικού συμβάντος», προειδοποίησε κατά την ομιλία του σήμερα ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Γκαστόν Μπράουν εξ ονόματος της Ένωσης Μικρών Νησιωτικών Κρατών (OASIS), που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η διάσκεψη διεξάγεται στο τέλος μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από πολλές κλιματικές καταστροφές, από τις ιστορικές πλημμύρες στο Πακιστάν, την ξηρασία που απειλεί με λιμό το Κέρας της Αφρικής και τα ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη το καλοκαίρι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Δευτέρα τους ηγέτες να εντείνουν τη μάχη προτού να είναι πολύ αργά. «Η ανθρωπότητα έχει μία επιλογή: να συνεργαστεί ή να χαθεί. Πρόκειται είτε για μια συμφωνία κλιματικής αλληλεγγύης είτε για μια συμφωνία ομαδικής αυτοκτονίας», υπογράμμισε.

Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να μεταφραστεί σε οικονομικές δεσμεύσεις, κυρίως προς τις φτωχές χώρες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2030 για να χρηματοδοτήσουν την κλιματική δράση, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από εξωτερική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, σύμφωνα με έκθεση της προεδρίας της COP που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Παγκόσμιος φόρος;

«Οι πλούσιες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι προς το δικό τους ζωτικό συμφέρον–αλλά και ένα θέμα δικαιοσύνης με δεδομένες τις σοβαρές επιπτώσεις των αυξημένων εκπομπών τους… να επενδύσουν στην κλιματική δράση» στις χώρες αυτές, υπογράμμισε ο Νίκολας Στερν γνωστός οικονομολόγος που συνυπέγραψε την έκθεση.

Μπροστά στις τεράστιες ανάγκες ολοένα και περισσότερες φωνές ζητούν μια μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος προκειμένου να μπορέσει να απαντήσει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα», ζήτησε ο Γκουτέρες, απευθύνοντας έκκληση στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς και τη G20, οι ηγέτες της οποίας θα συναντηθούν σε μερικές ημέρες στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Μια μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον ίδιο, ώστε να βοηθηθούν χώρες όπως το Πακιστάν όπου λόγω των πλημμύρων το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ επλήγησαν περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές και οικονομικές απώλειες ύψους μεγαλύτερου των 30 δισεκ. δολαρίων.

Αυτή η χώρα «μεσαίου» εισοδήματος δεν είναι αρκετά φτωχή ώστε να μπορεί να επωφεληθεί από κάποιες ευκολίες που προσφέρει το υφιστάμενο σύστημα.

Παράλληλα ο Μπράουν κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες φέτος αποκόμισαν τεράστια κέρδη, «να πληρώσουν ένα παγκόσμιο φόρο άνθρακα επί των κερδών τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις απώλειες και τις ζημίες».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα