back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για ήττα και ο Τραμπ για “επιστροφή “

Διαβάστε επίσης

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν μειώθηκε οριακά αυτή την εβδομάδα στο 39%, στοιχείο που υπογραμμίζει τις προβλέψεις πως το Δημοκρατικό Κόμμα θα υποστεί βαριές απώλειες στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές .

Αυτό υποδεικνύει και η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε από αυτό το τελευταίο χθες Δευτέρα.

Βασικό εύρημα της διήμερης έρευνας είναι ότι το ποσοστό του εκλογικού σώματος που εγκρίνει το έργο του κ. Μπάιντεν στο αξίωμα υποχώρησε κατά μία μονάδα, κοντά στο ναδίρ της ως τώρα θητείας του (36%).

Η παράταξη του ενοίκου του Λευκού Οίκου οδεύει να απολέσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα, αν όχι και αυτόν της Γερουσίας, και το χαμηλό ποσοστό της δημοτικότητάς του είναι ανάμεσα στους παράγοντες που το εξηγούν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κερδίζοντας 24 έδρες, ενώ θα εξασφαλίσουν επίσης πολύ οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η απώλεια του ελέγχου έστω και ενός από τα δύο σώματα θα σηματοδοτούσε την παράλυση των προσπαθειών προώθησης του προγράμματος του κ. Μπάιντεν για το υπόλοιπο της θητείας του. Αν όπως προεξοφλείται οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, θα μπορούν να κινήσουν διάφορες πολιτικά αιματηρές έρευνες.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και η θητεία του σημαδεύτηκε από τον αντίκτυπο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία και τελευταία τον υψηλό πληθωρισμό.

Η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν παραμένει κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021 και φέτος πλησίασε, μολονότι δεν έφθασε, τα επίπεδα της δημοτικότητας του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε κατακρημνιστεί στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας,το ένα τρίτο των ψηφοφόρων χαρακτήρισε την οικονομία το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον έναν στους δέκα που υπέδειξε την εγκληματικότητα και τον έναν στους 15 που θεωρεί πως είναι ο τερματισμός του δικαιώματος στην άμβλωση με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Η κυλιόμενη εθνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, στην αγγλική γλώσσα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων, εκ των οποίων 424 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 390 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας του πριν από τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) στην πολιτεία Οχάιο πως θα προχωρήσει σε μια «σπουδαία ανακοίνωση» την ερχόμενη Τρίτη από την ιδιωτική κατοικία του, το Μαρ-α-Λάγκο, στην πολιτεία Φλόριντα.

Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν πάντως ότι ο μεγιστάνας των ακινήτων θα σπεύσει να επωφεληθεί από την προβλεπόμενη νίκη της παράταξής του στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα Τρίτη ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα έρθουν πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ έχουν ψηφίσει πρόωρα στις ενδιάμεσες εκλογές, ξεπερνώντας το αντίστοιχο επίπεδο στις εκλογές του 2018.

Η χώρα καλείται να ανανεώσει το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Διακυβεύονται επίσης οι θέσεις τοπικών αξιωματούχων, κυβερνητών ή εισαγγελέων.

Εδώ και μερικά χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτειών προσφέρουν τη δυνατότητα της πρόωρης ψήφου ή της επιστολικής ψήφου, πρακτική που γενικεύτηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες οργανώθηκαν μεσούσης της πανδημίας.

Φέτος, περισσότερα από 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πρόωρα, μεταβαίνοντας αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα. 22 εκατομμύρια έστειλαν την επιστολική τους ψήφο, δηλαδή ένα σύνολο άνω των 40 εκατομμυρίων ψήφων. Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 39,1 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει στις «ενδιάμεσες εκλογές».

Οι κίνδυνοι για το δημοκρατικό πολίτευμα των ΗΠΑ

«Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη». Η δήλωση την περασμένη Πέμπτη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να ακουγόταν υπερβολική από ορισμένους, αν οι πάνω από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους στις αυριανές ενδιάμεσες εκλογές της χώρας δεν αρνιόντουσαν ή εξέφραζαν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Στις αυριανές εκλογές κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, οι θώκοι κυβερνητών και τοπικών αιρετών.

Μεταξύ των 597 υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που διεκδικούν πολιτειακό ή ομοσπονδιακό αξίωμα, 308 έχουν εγείρει αβάσιμες αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα ή την ακεραιότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 και σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CBS News, όλες οι αμερικανικές Πολιτείες εκτός από δύο —το Ρόουντ Άιλαντ και η Βόρεια Ντακότα— έχουν έναν υποψήφιο που είναι election denier, δηλαδή κάποιον που αρνείται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ήταν έγκυρα.

Η κληρονομιά του Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ουδέποτε παραδέχτηκε πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, μοιάζει επίσης να προετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των «midterms» αν δεν είναι ικανοποιητικό για τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό θα έβαζε «στον δρόμο προς το χάος την Αμερική», επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας τους συμπολίτες του να εναντιωθούν «στην πολιτική βία και στον εκφοβισμό των ψηφοφόρων».

Ο μύθος της εκλογικής νοθείας

Περιστατικά εκλογικής νοθείας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών εκφράζει ανησυχίες. Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε πριν μια εβδομάδα έδειξε ότι το 49% των Αμερικανών πιστεύει ότι η εκλογική νοθεία είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, με το 34% των Δημοκρατικών και το 69% των Ρεπουμπλικανών να υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.

Περίπου το 44% δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα νοθείας – 28% ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και 62% στους Ρεπουμπλικάνους.

Παρά αυτές τις πεποιθήσεις, το 67% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι βέβαιο ότι οι δικές τους ψήφοι θα καταμετρηθούν με ακρίβεια.

Συνεχίζει ο Τραμπ την υπονόμευση των εκλογών

Οι οχλήσεις Τραμπ δεν ανήκουν στο παρελθόν. Αν και αποκλεισμένος από το Twitter και το Facebook, ο Τραμπ από τη δική του πλατφόρμα, Truth Social, δεν έχει σταματήσει τις αναφορές του σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις εκλογές στις ενδιάμεσες εκλογές. Από τις 1.200 δημοσιεύσεις του πρώην προέδρου στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης σε 58 ημέρες, περίπου 100 αμφισβητούν την εγκυρότητα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Πάμε πάλι!» έγραψε την 1η Νοεμβρίου, μοιράζοντας ένα παραπλανητικό άρθρο σχετικά με την επιστολική ψήφο στην Πενσυλβάνια, μια πολιτεία-κλειδί όπου μια θέση γερουσιαστή θα μπορούσε να αποφασίσει την τύχη της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

«Θα γίνει νοθεία στις εκλογές!», πρόσθεσε αυτός που δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ξανά το 2024.

Η παραπληροφόρηση

Η διάδοση τέτοιας παραπληροφόρησης αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην εκλογική διαδικασία καθώς οι ψηφοφόροι επιστρέφουν στις κάλπες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Είκοσι από τους 37 Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν πόστο κυβερνήτη, 9 στους 31 Ρεπουμπλικάνους υποψήφιοι για αναπληρωτές κυβερνήτες, 9 στους 30 Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν το πόστο του γενικού εισαγγελέα, 12 στους 27 Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν το πόστο του πολιτειακού υπουργού Εσωτερικών, 20 από τους 36 Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους για τη Γερουσία, 238 από τους 436 Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν έδρα στη Βουλή.

«Μαζί αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη επικρατούσα τάση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μια πιθανή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία», αναφέρουν οι New York Times σε μια ειδική ιστοσελίδα με σωρεία δηλώσεων αυτών των υποψηφίων περί αξιοπιστίας των εκλογών.

Πολλοί υποψήφιοι του GOP έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις συνεχιζόμενες προσπάθειες «Σταματήστε την Κλοπή» (Stop the Steal), υποστηρίζοντας ψευδώς ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται παράνομα στον Λευκό Οίκο και πρέπει να απομακρυνθεί. Άλλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ο πρόεδρος, αλλά δεν δηλώνουν ότι εξελέγη νόμιμα και υποδηλώνουν λανθασμένα ότι υπήρξε ευρεία νοθεία στις εκλογές του 2020.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα