back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Απελπισμένοι μετανάστες πηδούν στη θάλασσα για να φύγουν από τα πλοία

Διαβάστε επίσης

Αφού τελείωσε η Οδύσσειά τους, κάποιοι από τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Κατάνης σε ένα από τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχει λάβει άδεια να ελλιμενιστεί στη Σικελία, έπεσαν στη θάλασσα χθες, Δευτέρα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταφέρουν να βγουν στη στεριά.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δεσμεύθηκε να «υπερασπιστεί τα σύνορα» της Ιταλίας εμποδίζοντας τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στη Μεσόγειο να εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας και να αποβιβάζουν τους χιλιάδες μετανάστες που σώζουν κάθε χρόνο.

Την Κυριακή η κυβέρνησή της έδωσε τελικά άδεια να αποβιβαστούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τρία πλοία έχουν ελλιμενιστεί στην Κατάνη, ενώ άλλο ένα δεν έχει λάβει ακόμη τη σχετική άδεια από τις ιταλικές αρχές. Συνολικά τα πλοία αυτά μεταφέρουν χίλιους μετανάστες.

Την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της νέας ιταλικής κυβέρνησης τρεις μετανάστες πήδηξαν χθες από το πλοίο Geo Barents, το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Οι τρεις άνδρες διασώθηκαν αμέσως.

Λίγη ώρα αργότερα 12 άλλοι μετανάστες που βρίσκονταν στη γέφυρα του πλοίου φώναζαν «βοηθήστε μας», σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 500 άνθρωποι, οι οποίοι κινδύνευαν στη θάλασσα σύμφωνα με τη ΜΚΟ Alarm Phone, διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές και αποβιβάστηκαν στη Σικελία, δήλωσε η νομάρχης των Συρακουσών Τζουζέπα Σκαντούτο.

«Συμπεριφερόμαστε με ανθρωπιά, αλλά τηρώντας αυστηρά τις αρχές μας», επισήμανε από την πλευρά του χθες από τη Ρώμη ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετανάστες έγιναν δεκτοί και σε άλλα λιμάνια και διαβεβαίωσε ότι όσοι εξακολουθούν να παραμένουν σε πλοία «βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των αρχών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αφρικανικές ακτές από την 1η Ιανουαρίου.

Ο γερουσιαστής Αντόνιο Νικίτα, που επισκέφθηκε τα πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι της Κατάνης, εκτίμησε ότι «η κατάσταση σε αυτά είναι τεταμένη».

«Στα πλοία επικρατεί νευρικότητα, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων ηρεμούν τα πνεύματα. Πολλοί μετανάστες γδύθηκαν μπροστά μας για να μας δείξουν τις μολύνσεις που έχουν στα γεννητικά τους όργανα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για περιστατικά ψωρίασης.

Το Geo Barents έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί την Κυριακή το βράδυ και οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν σε 357 ανθρώπους να αποβιβαστούν, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση άλλων 215.

Λίγο αργότερα ένας άλλος μετανάστης διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο αφού παραπονέθηκε για οξύ πόνο στην κοιλιά, επισήμαναν οι MSF χθες, υπογραμμίζοντας ότι όσοι έχουν απομείνει στο πλοίο γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι.

«Η κατάστασή τους, το επίπεδο ψυχολογικού στρες είναι πάρα πολύ υψηλό», εκτίμησε ο Ρικάρντο Γκάτι επικεφαλής έρευνας και διάσωσης των MSF.

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Το πλοίο έχει περιορισμένες δυνατότητες την παροχή ιατρικής βοήθειας», πρόσθεσε.

Στο ίδιο λιμάνι βρίσκεται και το υπό γερμανική σημαία πλοίο Humanity 1, το οποίο διαχειρίζεται η ανθρωπιστική οργάνωση SOS Humanity. Την Κυριακή αποβιβάστηκαν από αυτό 144 μετανάστες, ενώ άλλοι 35 άνδρες παραμένουν στο πλοίο.

Διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αναφέρει ότι το πλοίο έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί για τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να ταυτοποιηθούν οι επιβάτες που βρίσκονται «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το πλοίο Rise Above, που επίσης διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο, ελλιμενίστηκε στη Σικελία τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη αφού έλαβε το πράσινο φως από τη Ρώμη, ανακοίνωσε η γερμανική ΜΚΟ Lifeline.

«Η οδύσσεια των 89 διασωθέντων και εννέα μελών του πληρώματος φαίνεται να έφτασε στο τέλος της (…) Ελπίζουμε όλοι οι επιβαίνοντες να μπορέσουν να αποβιβαστούν», έγραψε η ΜΚΟ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Μέχρι στιγμής μόνο το Ocean Viking, της ευρωπαϊκής ΜΚΟ SOS Méditerranée που πλέει με σημαία Νορβηγίας, δεν έχει καταφέρει να ελλιμενιστεί σε ιταλικό λιμάνι και σήμερα το πρωί έπλεε στα ανοικτά των Συρακουσών.

«Η κατάσταση στο Ocean Viking έχει γίνει αφόρητη για τους 234 διασωθέντες. Έπειτα από 17 ημέρες στο πλοίο η ψυχική τους υγείας έχει επηρεαστεί σοβαρά: πολλοί πάσχουν από αϋπνία και εμφανίζουν σημάδια άγχους και κατάθλιψης», ανέφερε η ΜΚΟ χθες.

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η πιο δεξιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δεσμευθεί να τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της μετανάστευσης. Ο Πιαντεντόζι εκτίμησε ότι για τους μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα την ευθύνη έχουν οι χώρες υπό τη σημαία των οποίων πλέουν τα ανθρωπιστικά πλοία – της Γερμανίας και της Νορβηγίας.

Ο Ματέο Σαλβίνι, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι οι αφίξεις μεταναστών πρέπει «να σταματήσουν».

Προσφυγές κατατέθηκαν χθες στα δικαστήρια της Ρώμης και της Κατάνης, ανακοίνωσε η SOS Humanity, ενώ η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι η Ιταλία «παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Σε ανακοίνωσή τους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφεραν ότι «εξακολουθούν να καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσφέρουν άμεσα ασφαλές λιμάνι και να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση των σχεδόν 600 ανθρώπων που βρίσκονται σε πλοία ΜΚΟ».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα