back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οικονόμου-παρακολουθήσεις: Να διαλευκανθεί κάθε πτυχή αυτής της ζοφερής υπόθεσης, χωρίς αστερίσκους

Διαβάστε επίσης

«Τη θέση ότι καμία ελληνική δημόσια αρχή δεν έχει προμηθευτεί και δεν έχει χρησιμοποιήσει κακόβουλα λογισμικά», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «με δεδομένο ότι τα κακόβουλα λογισμικά το τελευταίο διάστημα έχουμε δει ότι έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παντού, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς -και αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός- ότι ενδεχομένως αυτοί που τα έχουν ή αυτοί που έχουν όφελος να παρακολουθούν τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς του, να τα έχουν χρησιμοποιήσει και στην Ελλάδα.

Αναμένουμε η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και τώρα με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το πρόσφατο δημοσίευμα, αλλά και η ανοιχτή δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, να βγάλει άκρη προς την κατεύθυνση αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι επιχειρείται από κάποιους να δημιουργηθεί μια πολύ ζοφερή ατμόσφαιρα. Σκοτάδι, φόβος, υπονοούμενα, αδιανόητα πράγματα δεξιά και αριστερά, με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Επιχειρείται από κάποιους να ταυτίσουν την υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη με τα κακόβουλα λογισμικά Predator. H δική μας θέση είναι καθαρή. Καμία ελληνική δημόσια Αρχή δεν έχει προμηθευτεί, δεν έχει χρησιμοποιήσει κακόβουλα λογισμικά. Είναι δική μας προτεραιότητα να δούμε τι γίνεται με αυτό. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήσαμε όλες τις Αρχές για να βγει άκρη σε αυτή τη διαδικασία. Τι ακριβώς άκρη έβγαλαν για τα κακόβουλα λογισμικά, μέχρι στιγμής, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία, στις υπόλοιπες χώρες; Ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, προφανώς και πρέπει να βρει απάντηση και η απάντηση θα δοθεί μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες.

Προκύπτουν, όμως, μια σειρά από άλλα ερωτήματα. Βγήκε μία λίστα. Αφήνονται υπονοούμενα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες λίστες, κι άλλα πρόσωπα. Στη λίστα αυτή διατυπώνεται ευθέως η κατηγορία, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας -ο ίδιος προσωπικά- παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών του, παρακολουθούσε Υπουργούς του. Παρακολουθούσε ανθρώπους που συμπορεύεται μαζί τους 15 ολόκληρα χρόνια. Ο Πρωθυπουργός της χώρας. Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Αυτό γίνεται ένα εργαλείο για να βαρύνει η ατμόσφαιρα και το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Πρέπει να απαντήσουν πειστικά, αυτοί που επικαλούνται ότι έχουν στοιχεία, πού τα βρήκαν; Ποιος τους τα έδωσε; Όταν έρχομαι και κατηγορώ τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι παρακολουθεί τον Υπουργό των Εξωτερικών του, τους Υπουργούς της Κυβέρνησής του, δεν μπορώ να πετάω αυτή τη λάσπη στον αέρα και να μην έρχομαι να την τεκμηριώσω.

Τα στοιχεία για να είναι αληθινά, θα πρέπει κάποιος να τα παρουσιάσει στο φως. Μην τα δώσει στη δημοσιότητα, ας τα δώσει στη Δικαιοσύνη. Ας πάει με τα στοιχεία του στη Δικαιοσύνη και να πει: «Αυτά είναι που τεκμηριώνουν και πραγματικά υπήρχε αυτό το πρόβλημα».

Σιγά-σιγά φτάνουμε στην άκρη του νήματος. Βλέπουμε την επανάληψη μιας ιστορίας. Έχει ξαναπαίξει το έργο, έχει ξαναπαίξει ένα σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις, που κάποιοι προσπάθησαν να του προσδώσουν μόνο ελληνικά χαρακτηριστικά. Έχει ξαναπαίξει ένα σκάνδαλο που κρεμάσαμε κάποιους ανθρώπους στα μανταλάκια με τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Κάποιοι τύποι με κουκούλες που έλεγαν για κάτι βαλίτσες που έβγαλαν ρόδες και πήγαιναν, με παρόμοιους πρωταγωνιστές, εκτός από έναν-δύο που έχουν τρεχάματα στα Ειδικά Δικαστήρια. Πρέπει, όμως, να καταλάβει ο κόσμος το σκεπτικό της όλης υπόθεσης. Πρώτον, εδώ έχουμε το εξής οξύμωρο. Γίνεται μια μεγάλη αποκάλυψη, γιατί αυτή είναι η μία εκδοχή. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι είναι όλα κατασκευασμένα. Μπορεί να στέκεται ένας ισχυρισμός χωρίς κανένα στοιχείο; Εκεί έχει φτάσει η απελπισία, όποιων δεν έχουν πολιτικές δυνατότητες, να κατηγορούν τον Πρωθυπουργό ότι παρακολουθεί τους πιο στενούς του συνεργάτες;

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης στήθηκε μία μηχανή. Ότι αυτοί που ενδεχομένως έχουν το Predator – που δεν το είχε ποτέ η Ελληνική Πολιτεία- δρουν συμπληρωματικά με την ΕΥΠ, χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καμία απόδειξη, χωρίς τίποτα. Αυτή η μηχανή εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία. Πρέπει να διαλευκανθεί κάθε πτυχή αυτής της ζοφερής υπόθεσης, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί ποτέ να πάει στη Βουλή και να απαντήσει σε οτιδήποτε και στη συζήτηση που θα γίνει για τις θεσμικές παρεμβάσεις θα ακουστούν πολλά και διάφοροι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για τις μεθοδεύσεις και για την τακτική που ακολουθούν σε αυτή την ιστορία. Αναδεικνύεται, όμως, ένα μεγάλο ζήτημα, ένα τεράστιο ερώτημα. Ο Πρωθυπουργός, χθες, προκάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής. Για να καταλάβει ο κόσμος, όταν έπεσε πολύ χιόνι στην Αττική και έκλεισε ο δρόμος, λέει ο κ. Τσίπρας «φταίει η Κυβέρνηση, είναι ανίκανη, να πέσει», πρόταση μομφής. Τώρα που λέει ο κ. Τσίπρας, τώρα που λέει ο κ. Βαξεβάνης ότι «είμαστε η πιο αντιδημοκρατική Κυβέρνηση στον κόσμο, ότι αυτά που γίνονται δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ, ότι παρακολουθούμε τους άλλους», γιατί δεν έρχεται στη Βουλή να καταθέσει πρόταση μομφής;

Η Κυβέρνηση σε όλα αυτά τα ανυπόστατα πράγματα, σε όλη αυτή την προσπάθεια να δημιουργηθεί αυτό το τοξικό, ζοφερό σκηνικό, απαντά με την αποστομωτική αυτοπεποίθηση της ειλικρίνειας και της θεσμικότητας. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και χωρίς αμφιβολία θα είναι η απόλυτη διέξοδος. Διπλή διέξοδος. Η πρώτη στα βασικά γιατί ο κόσμος ψηφίζει Κυβερνήσεις γιατί διαχειρίζονται τη ζωή του, για να απαντούν σε προκλήσεις. Και η δεύτερη θα είναι η απάντηση σε όλη αυτή την επιχειρούμενη σκανδαλολογία, τοξικότητα, συκοφαντία χωρίς στοιχεία, χωρίς τεκμήρια απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους, απέναντι σε θεσμούς, απέναντι στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε τα εξής: «Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι επιχειρήθηκε η δημιουργία στην Ελλάδα ενός δικτύου τηλεοπτικού, που χρηματοδοτήθηκε με ρωσικά κεφάλαια. Η απόφαση αυτή του αμερικανικού δικαστηρίου είναι η αφετηρία που ξετυλίγει το κουβάρι που καταλήγει στην απόλυτη εμπλοκή του κ. Βαξεβάνη στο δίκτυο που χρηματοδοτήθηκε με τη διακίνηση 10 εκατομμυρίων, αυτό είναι περίπου το ποσό ρωσικών κεφαλαίων με το οποίο χρηματοδοτήθηκε αυτό το δίκτυο. Υπάρχει απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, περιγράφει δύο ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας του καναλιού, υπάρχουν φωτογραφίες με εκδηλώσεις και συγκεκριμένες ιδιότητες και δεν είναι λογικό άλμα το ότι ο κ. Βαξεβάνης ήταν εμπλεκόμενος 100% σε αυτή την ιστορία».

Σε ό,τι αφορά στην χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου σημείωσε τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός χθες ήταν πάρα πολύ σαφής και πάρα πολύ καθαρός. Και δεν νομίζω ότι επιδέχεται ούτε ερμηνείας, ούτε συμπλήρωσης. Η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο κατά καιρούς επιχειρηματικά συμφέροντα αντιλαμβάνονται ή προσεγγίζουν την πολιτική τάξη και τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε τωρινή.

Το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, το ζήτημα είναι πώς στέκεται η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτά. Και αυτή η Κυβέρνηση στέκεται με αυτοπεποίθηση και με πολύ καθαρούς όρους. Ο Πρωθυπουργός είπε χθες ότι εμείς τον επιχειρηματικό κόσμο, τους επιχειρηματίες, την επιχειρηματικότητα τη θέλουμε δίπλα μας για να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, να δημιουργούνται επενδύσεις, να δημιουργούνται συνθήκες που να ωφελούν όλους. Η Κυβέρνηση παίρνει πολιτική εντολή από τον λαό, η Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη να ανταπεξέλθει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η Κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει. Ούτε φαντάσματα κυνηγάμε, ούτε τον διάβολο στον τοίχο ζωγραφίζουμε, ούτε κυνήγι μαγισσών κάνουμε.

Υπάρχει μία μηχανή, η οποία πολύ συνειδητά μπερδεύει τα πράγματα για να δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο και να υποστηρίξει ένα αφήγημα ότι δεν κάνουμε άλλη δουλειά στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι ο Μητσοτάκης είναι ο «μεγάλος αδελφός» που παρακολουθεί τον κόσμο. Αυτή η μηχανή δημιουργεί σκόπιμα συγχύσεις με τα κακόβουλα λογισμικά και με τις νόμιμες επισυνδέσεις, για να φτιάξει ένα αφήγημα, ένα παραμύθι».

Ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμική θωράκιση με την καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών. «Ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή με το πακέτο των θεσμικών διατάξεων που η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει. Θα διορθώνουν αυτές οι θεσμικές διατάξεις μια σειρά από διαχρονικές αδυναμίες, παθογένειες, που αναδείχθηκαν και μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή, σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των επισυνδέσεων και όλα τα υπόλοιπα. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, πρώτον, θα αυξάνει τις δικλείδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις που κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις νόμιμες επισυνδέσεις, κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα. Δεύτερον, θα καθιστά τελείως παράνομη την οποιαδήποτε εμπορία στη χώρα από τον οποιονδήποτε που εμπορεύεται και κατέχει και λειτουργεί κακόβουλο λογισμικό. Οφείλουμε να θωρακίσουμε κατά το μέτρο που μπορούμε και στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων την Ελληνική Πολιτεία. Ο Μητσοτάκης πάντοτε στη λάσπη, στις κατηγορίες, στα ψέματα, στους ανυπόστατους ισχυρισμούς, απαντά με την αλήθεια, με θεσμικότητα και με γενναίες κινήσεις, οι οποίες διορθώνουν τα πλαίσια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα