4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Που θα γίνουν στην Κρήτη οι εξορύξεις της Exxon Mobil για φυσικό αέριο

spot_imgspot_img

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο “οικόπεδα” δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ “πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων”.

Σημειώνεται επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα είπε κατά τη χθεσινή συνέντευξη του στον Νίκο Χατζινικολάου οι σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου θα ξεκινήσουν για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΕΔΕΥΕΠ αποδύθηκε σε μια προσπάθεια να προσελκύσει κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, με στόχο να αναθερμάνει το πρόγραμμα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα, ενώ λίγο αργότερα, τον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ (νυν HELLENIQ ENERGY) στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Τον Απριλίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυττε επίσημα την επανέναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΥ, όπου συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας για το θέμα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τότε την αναβάθμιση των έργων για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας, θέτοντας ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

Αθήνα 984 με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img