back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ρωσία και Ινδία προετοιμάζουν παραγωγή όπλων από κοινού

Διαβάστε επίσης

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι συζήτησε την από κοινού παραγωγή σύγχρονων όπλων με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, στο πλαίσιο συνάντησής τους στη Μόσχα.

Πρόκειται για την πέμπτη συνομιλία τους την τρέχουσα χρονιά.

“Συζητήσαμε λεπτομερώς την κατάσταση και τις προοπτικές της συνεργασίας μας σε επίπεδο τεχνικό-στρατιωτικό, περιλαμβανομένης της από κοινού παραγωγής σύγχρονων όπλων”, δήλωσε ο Λαβρόφ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Επεσήμανε ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν την διεύρυνση των εμπορικών τους δεσμών και την επέκταση της συνεργασίας τους στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και των διαστημικών ταξιδιών.

 

Μία συνεργασία δεκαετιών

Επί δεκαετίες, η Ινδία βασίζεται για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ρωσία. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τα ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Τζαϊσανκάρ στην ρωσική πρωτεύουσα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο. Συνοδευόταν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τους κλάδους της γεωργίας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των λιμανιών και της ναυτιλίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας χημικών και λιπασμάτων και του εμπορίου.

“Η Ρωσία αποτελεί έναν σταθερό και δοκιμασμένο στον χρόνο εταίρο. Κάθε αντικειμενική αξιολόγηση της σχέσης μας κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών επιβεβαιώνει ότι έχει ωφελήσει και τις δύο χώρες σε μεγάλο βαθμό”, δήλωσε ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας.

Η Ινδία διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τη Δύση και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κράτη που δεν έχουν καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία. Το Νέο Δελχί δεν στηρίζει τις κυρώσεις της Δύσης έναντι της Μόσχας και προτάσσει τον διάλογο ως μέσο επίλυσης.

 

Η Ινδία αγοράζει όλο και περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Τζαϊσανκάρ επεσήμανε, επίσης, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία. Η Ινδία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου της Ρωσίας μετά την Κίνα, εφόσον πλέον η Δύση προσπαθεί να αμβλύνει την πετρελαϊκή εξάρτησή της από τη Μόσχα. “Ως η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και μία χώρα χωρίς υψηλό εισόδημα, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε προσιτές οικονομικά πηγές ενέργειας, προκειμένου η σχέση Ινδίας-Ρωσίας να είναι επωφελής για εμάς”, δήλωσε.

Το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκε από 2% που ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στο ιστορικό ποσοστό 23% τον Σεπτέμβριο.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα