back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Ρουσόπουλος: Ο Πρωθυπουργός μιας θεσμικά κατοχυρωμένης δημοκρατίας δεν εκβιάζεται από κανέναν

Διαβάστε επίσης

Στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 κατά την οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του συστήματος παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, αρνούμενος, ωστόσο ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Μιλώντας στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο επισήμανε: «Ο πρωθυπουργός είπε κάτι που μπορεί να ισχύει σε οποιαδήποτε χώρα, ότι όντως υπάρχουν παραβιάσεις του δικαίου, παρανομίες σε διάφορα επίπεδα που όμως, δε σημαίνει απαραίτητα ότι τις γνωρίζει ή τις υποθάλπει. Διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ δε χρησιμοποιεί τέτοιου είδους λογισμικά. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος έχει στην κατοχή του το συγκεκριμένο σύστημα , δεν μπορεί να το γνωρίζει και αυτή είναι μια πολύ καλή εξήγηση».

Ο κ. Ρουσόπουλος, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει ότι δεν μπορεί ούτε κάποιος ιδιώτης να κατέχει ένα τέτοιο σύστημα.

«Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το πλαίσιο έτσι ώστε απαγορεύοντας τη χρήση ενός παράνομου λογισμικού, όποιος βρεθεί να το χρησιμοποιεί, να υποστεί τις ανάλογες κυρώσεις του νόμου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση στη Βουλή, εντός της εβδομάδας, Σχεδίου Νόμου για την Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το εν λόγω Σχέδιο προβλέπει σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αναφοράς παραβιάσεων ενωσιακού δικαίου, προστασία των προσώπων που αναφέρουν τις παραβιάσεις καθώς και τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασής του.

Επί της ουσίας, όπως εξήγησε, «διευρύνονται τα αδικήματα για τα οποία υπάρχουν προβλέψεις για προστασία ανθρώπων οι οποίοι θα καταγγείλουν κάτι τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες δέκα χώρες που φέρνουν στη Βουλή το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου.

Τέλος, σχολιάζοντας την ανοικτή αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός κινείται στο θεσμικό πλαίσιο που του επιβάλει ο ρόλος του και το Σύνταγμα. Ο ιδιώτης, όποιος και αν είναι αυτός, μπορεί να λέει ότι θέλει. Σημασία έχει τι λέει ο πρωθυπουργός μιας θεσμικά κατοχυρωμένης δημοκρατίας με συνταγματικό πλαίσιο το οποίο είναι εν λειτουργία και ο οποίος δεν εκβιάζεται από κανέναν. Υπήρξε μια δήλωση ενός παράγοντα, του κ. Βρέντζου , ο οποίος εκπροσωπεί έναν επιχειρηματία και μια μεγάλη ομάδα. Αναφέρθηκε ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας απαράδεκτα πράγματα και ο πρωθυπουργός του απάντησε. Το πολιτικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό γιατί έχει ευθεία αναφορά στο λαό».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα