back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την είσοδο των γυναικών σε πάρκα και κήπους στην Καμπούλ

Διαβάστε επίσης

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την είσοδο στις γυναίκες σε πάρκα και κήπους της Καμπούλ, μερικούς από τους τελευταίους χώρους όπου μπορούσαν ακόμη να πηγαίνουν αφού οι ακραίοι ισλαμιστές περιόρισαν τα δικαιώματά τους μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν πέρυσι.

Στις αρχές της εβδομάδας οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους υπευθύνους των πάρκων και των κήπων να απαγορεύσουν στις γυναίκες την είσοδο σε αυτά. Μέχρι πρότινος οι χώροι αυτοί είχαν διαφορετικά ωράρια για τους άνδρες και τις γυναίκες, προκειμένου να μην διασταυρώνονται.

«Σε πολλά μέρη παραβιάζονταν οι κανόνες», εξήγησε σήμερα ο Μοχάμαντ Ακίφ Σάντεκ Μοχαζίρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς. «Υπήρχε ανάμιξη των φύλων και δεν γινόταν σεβαστή η χρήση του χιτζάμπ. Για τον λόγο αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση», συνέχισε.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 οι ισλαμιστές επέβαλαν στο Αφγανιστάν μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή του ισλάμ. Έκτοτε δεν έχουν σταματήσει να περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες καλούνται να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ενώ έχουν κλείσει τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από τις περισσότερες δημόσιες θέσεις και την εργασία, ενώ δεν τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνες τους έξω από την πόλη τους.

Τα πάρκα ήταν ένας από τους τελευταίους χώρους ελευθερίας για αυτές.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα