back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Κούρκουλας: Ο Μπάιντεν αναδεικνύεται σε πιο ισχυρό από ότι νομίζαμε

Διαβάστε επίσης

Για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ποιος αναδεικνύεται νικητής, ποιος είναι ο χαμένος και κυρίως πως διαμορφώνεται γενικότερα το πολιτικό σκηνικό μέχρι το 2024 όταν και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

«Ο Μπάιντεν κατάφερε να αποφύγει το ”κόκκινο τσουνάμι” των Ρεπουμπλικάνων ενώ πολλά στελέχη που είχαν την στήριξη του Τραμπ δεν εξελέγησαν. Εν τέλει, ο Μπάιντεν αναδεικνύεται πιο ισχυρός από ότι νομίζαμε. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η Αμερική γίνεται ξανά ηγέτης μια δυτικής δημοκρατικής συμμαχίας και αυτό είναι καθοριστικό, δεδομένου ότι η σύγκρουση των δύο στρατοπέδων, της δημοκρατίας και του αυταρχισμού, γίνεται με πόλεμο ο οποίος ελπίζω να μην επεκταθεί πέραν της Ουκρανίας. Είναι πολύ σημαντικό για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο το ότι ο Μπάιντεν κατόρθωσε να διατηρήσει τις δυνάμεις του», τόνισε.

Εκτίμησε δε, ότι η σθεναρή στάση που έχουν τηρήσει οι ΗΠΑ, η Ευρώπη αλλά και γενικότερα ο δυτικός κόσμος απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οφείλεται εν μέρει και στην αποφασιστικότητα του αμερικανού Προέδρου.

«Δεν ξέρω αν θα υπήρχε η ίδια αποφασιστική στάση, αν ήταν κάποις άλλος στη θέση του Μπάιντεν. Το γεγονός ότι επιβιώνει για τα επόμενα δύο χρόνια, θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν τόσο στη Μόσχα όσο και αλλού, ελπίζω και στη γειτονιά μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι σημαίνει η ύπαρξη ενός ελληνικού φιλελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, σχολίασε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική παράμετρο: «Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό λόμπι έχει ισχυροποιηθεί και έχει αναβαθμίσει το ρόλο του στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό ότι εμείς ως Ελλάδα βρισκόμαστε και στο λόμπι των δημοκρατιών, έχουμε δηλαδή ένα δημοκρατικό καθεστώς και αυτό είναι το πιο ισχυρό μας όπλο το οποίο μας καθιστά προνομιούχους συμμάχους και των ΗΠΑ και των ευρωπαίων εταίρων μας. Είναι το σημείο αναφοράς μας και το αποκούμπι μας σε κάθε δυσκολία. Επομένως, βεβαίως είναι πολύ θετικό να προωθούνται οι φίλοι μας στο Κογκρέσο , αλλά το πιο σπουδαιότερο είναι αυτό που έχουμε πετύχει ως χώρα, να αναβαθμίσουμε το ρόλο της χώρας μας και να είμαστε πόλος σταθερότητας και δημοκρατίας σε μια ταραγμένη περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα