back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Aμερικανική αντιπροσωπεία στην Αβάνα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Διαβάστε επίσης

Μία κυβερνητική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, με Κουβανούς αξιωματούχους στην Αβάνα, προκειμένου να συζητήσουν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με την παράνομη μετανάστευση από το νησί. Η επίσκεψη αυτή καταγράφηκε ως η επίσκεψη των πιο υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων από την έναρξη της προσπάθειας προσέγγισης με την Κούβα, που άρχισε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ρένα Μπίτερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ζητήματα προξενείων, και η Ουρ Τζάντου, αρμόδια διευθύντρια για ζητήματα υπηρεσιών μετανάστευσης και υπηκοότητας, είχαν συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα σχετικά με λεπτομερή σχέδια για την επανέναρξη “της συνολικής διαδικασίας έκδοσης βίζας” στις 4 Ιανουαρίου. Οι σχετικές κινήσεις έχουν προδιαγραφεί από τον Σεπτέμβριο.

“Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Κούβα από την κυβέρνηση Μπάιντεν”, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών για τη χθεσινή επίσκεψη στην Κούβα. “Αποδεικνύει τη δέσμευση και τη δουλειά της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ασφαλών και κανονικών οδών μετανάστευσης”, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Οι συνομιλίες για τη μετανάστευση μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν τον Απρίλιο μετά από μία μακρά διακοπή, αφού προηγήθηκαν “ανώμαλα επεισόδια υγείας” στην Αβάνα, που επηρέασαν έναν αριθμό στελεχών του προσωπικού στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Καναδά, με το φαινόμενο αυτό να χαρακτηρίζεται ως το “Σύνδρομο της Αβάνας”.

Η οξύτητα της μεταναστευτικής κρίσης προκλήθηκε από την καταστροφική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Κούβα, που οδήγησε σε ουσιαστική έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, ενώ επέβαλε την επιτάχυνση της διαδικασίας των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν 220.000 Κουβανούς στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, καταρρίπτοντας τους αριθμούς προηγούμενων μεταναστευτικών κρίσεων.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν από την Κούβα να πάρει πίσω τους περισσότερους από τους μετανάστες που έχουν απελαθεί μεταξύ αυτών που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Reuterς τον Απρίλιο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με το αν κατά τις χθεσινές συζητήσεις συζητήθηκε και η μετανάστευση.

Οι Κουβανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους σε μεγάλους αριθμούς από τη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους με βάρκες, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το Στενό της Φλόριντας. Από την 1η Οκτωβρίου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ απέτρεψε 1.588 μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν.

Η Μπίτερ ανέφερε στο Twitter ότι συναντήθηκε με τον ντε Κόσιο προκειμένου να συζητήσουν “την επέκταση των προξενικών υπηρεσιών στην Κούβα”.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα