back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας – Παρέλυσε χθες η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε επίσης

Με κεντρικό σύνθημα «Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια» χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά των πολιτικών της ακρίβειας.

Πρόκειται συμφωνα με τους δοργανωτες για μία από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια όπου πλήθος εργαζομένων από πάρα πολλούς και διαφορετικούς κλάδους ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Τα μικρής έκτασης επεισόδιά που σημειωθήκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης μπροστά στη Βουλή δεν πτοήσαν τους διαδηλωτές οι οποίοι πάρα τα χημικά συνέχισαν την πορείας τους ολοκληρώνοντας αργά το μεσημέρι την κινητοποίηση της 24 ωρης απεργίας.

Στις 11 ξεκίνησε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος οπού καλούσε η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εργατικά σωματεία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, από όλους τους κλάδους, πολιτικές συλλογικότητες αλλά και φοιτητικές ενώσεις καθώς και πλήθος συνταξιούχων για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και μηνύματα συμπαράστασης από προέδρους εργατικών σωματείων. Μια ωρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία προς τη βουλή.

Ιδιαίτερα μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο, με μουσικές μπαντες και ανάλογα συνθήματα στους ρυθμούς γνωστών τραγουδιών χαρακτήρισαν αυτήν την διαδήλωση όπου οι χιλιαδες των εργαζομένων απαίτησαν να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που στραγγαλίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και την αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στη Βουλή όπου και επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και λιγο μετα τη μια το μεσημέρι σημειωθήκαν μικρής έντασης επεισόδια στην περιοχή του Συντάγματος, στην συμβολή των οδών Νίκης και Μητροπόλεως και στην Αμαλίας στο ύψος του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, όταν ομάδα αναρχικών εκτόξευσαν βόμβες μολοτοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ στη βουλή οι οποιοί με τη σειρα τους εκαν χρηση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότους λάμψης με αποτέλεσαν για περιπου 20 λεπτα να δημιουργηθεί ένταση.

Η ατμόσφαιρα γυρω από το Σύνταγμα εγινε αποπνικτική και ακολουθησε κυνηγητό στα γυρω στενά και ειδικά προς την οδό έρμου, οπου και έγιναν στην αρχή του δρόμου τουλάχιστον 4 προσαγωγές ενώ σε αλλα σημεια ακολούθησαν τουλάχιστον άλλες 10 προσαγωγές.

Οι χιλιάδες των εργαζόμενων διαδηλωτών παρέμειναν στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας και στη συνέχεια ανέβηκαν ξανά προς το Σύνταγμα, συνεχίζοντας την πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στη βουλή και διαλύθηκαν λίγη ώρα αργότερα.

Το “παρών” στην συγκέντρωση έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας ο κ. Τσίπρας έκανε δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου αναφεροντας μεταξυ αλλων ότι “Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας.

Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει την δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους“.

Από την πλευρα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο προεδρος του κινηματος Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με σειρά στελεχών του κόμματός του έδωσε το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση. Ασκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας, σημειώνοντας ότι αντί να βοηθά τους ευάλωτους, εξυπηρετεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα είπε:

Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά έως 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και τα νοικοκυριά έως 1100 ευρώ έχουν χάσει περίπου το 14%. Συγχρόνως, οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας ήταν περίπου στα 400 ευρώ και στα 233 ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες, την πούλησαν στα 600 και στα 800 ευρώ.
Και βέβαια οι τράπεζες, όπου η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων από το μέσο όρο επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων
“.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα το ΠΑΜΕ

Μήνυμα κλιμάκωσης των αγώνων έστειλε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση του ΠΑΜΕ, άλλων συνδικάτων, σωματείων, μαζικών φορέων και συλλόγων στην Αθήνα χθες Τετάρτη.

Χιλιάδες απεργοί, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες και συνταξιούχοι απαίτησαν «ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για τον λαό».

Κάλεσαν σε οργάνωση και αγώνα «για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά φτώχεια, πείνα, εκμετάλλευση και πολέμους, που αφήνει τον λαό να ξεπαγιάζει για να ζεσταίνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Όπως τονίστηκε σε πολλούς χαιρετισμούς και ομιλίες, η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, στην απεργιακή συγκέντρωση και στη διαδήλωση δείχνουν ότι η εργατική τάξη και ο λαός έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους ώστε το επόμενο διάστημα να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

«Η μεγάλη σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος» δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΕΦΕ Απόφαση και αντιδράσεις

Αξιζει να σημειωθεί ότι έντονες αντιδρασεις προκάλεσε σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους η πρωτοφανή αποφαση της Ενωσης Φωτορεπορτερ Ελλάδας γα την κάλυψη της απεργιακής κινητοποίησης που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως ενώ δεν έλειψαν και οι λεκτικοί διαξιφισμοί για την απόφαση αυτή.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), προχώρησε σε μια πρωτοφανή απόφαση όπως κατήγγειλαν οι ιδιοι οι φωτορεπόρτερ , επικαλούμενη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Σύμφωνα με την απόφαση του Διασωματειακού Οργάνου και της ΠΟΕΣΥ, οι αναρτήσεις του φωτογραφικού υλικού, των δημοσιογραφικών ρεπορτάζ και των τηλεοπτικών πλάνων θα διακινηθούν και θα δημοσιευθούν μετά το πέρας της 24ωρης απεργίας (μετά τις 5πμ 10 Νοεμβρίου).

Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε θεσπιστεί οι φωτορεπόρτερ να καλύπτουν μόνο τις κινητοποιήσεις τις ημέρες της απεργίας για να υπάρχει πλήρης κάλυψη, εν μέσω απεργίας των ΜΜΕ.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ πάντως σχετικά με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία, επισημαίνεται ότι «εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία».

Αυξήσεις στους Μισθούς – Συλλογικές Συμβάσεις – Καθολική Κοινωνική προστασία

Τα αιτήματα των συνομοσπονδιών είναι: αυξήσεις στους μισθούς τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού. Συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα. Ξεπάγωμα της διετίας 2016–17. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Στήριξη του ΕΣΥ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με κύρια αιτήματα: την αύξηση των μισθών, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό, την άμεση ενίσχυση των φτωχότερων, τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας

Αυξήσεις στους μισθούς ζητά η ΑΔΕΔΥ καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο «12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο.

Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας».

Σε ανακοίνωσή τους που όπως αναφερουν ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

– Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού

– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21 όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα

– Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

– Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του

– Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού

– Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α.

– Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Τα αιτηματα της ΠΟΕ ΟΤΑ

Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού.

Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021, όπως έγινε και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ξεπάγωμα μισθολογικά της διετίας 2016-2017.

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αύξηση και επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Καμία περικοπή του.

Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των Νόμων που ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στους Ο.Τ.Α. και στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α.

Η ΟΛΜΕ με σύνθημα Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Διεκδικεί

Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μέσω υπογραφής συλλογικών συμβάσεων.

Άμεση αύξηση μισθών ίση -κατ’ελάχιστο- με τον ρυθμό του πληθωρισμού και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Άμεσο μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17.

Σταδιακή αποκατάσταση όλων των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις που έφεραν τα μνημόνια.

Άρση των μισθολογικών ανισοτήτων με οικονομική ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

Αύξηση των αποζημιώσεων για την κάλυψη των οδοιπορικών για εκπαιδευτικούς που μετακινούνται για να συμπληρώσουν το ωράριό τους ή να ανταποκριθούν σε άλλες υποχρεώσεις (επιτηρήσεις πανελλαδικών εξετάσεων, βαθμολογικά κέντρα κλπ).

Μέτρα στήριξης για όσους/ες εργάζονται μακριά από την κατοικία τους.

Συμμετοχή Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και όλοι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της χώρας, που τονισαν ότι ζητουν αύξηση στον μισθό και αντιμετωποι με συνεχείς αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, τα καύσιμα, τη θέρμανση Με υποστελεχωμένες δικαστικές υπηρεσίες, με πάνω από 3000 κενά σ’ όλη τη χώρα

•Με απλήρωτη εργασία που παρέχεται υποχρεωτικά (βλ. ανάκριση, αυτόφωρα κ.ά.)

•Με χώρους εργασίας ακατάλληλους που δεν πληρούν στοιχειώδης προϋποθέσεις συνθηκών εργασίας.

Σ.Ε.Η.Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διεκδικούν:

· Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ΠΑΝΤΟΥ στο ελεύθερο θέατρο, τα ΔΗΠΕΘΕ, τον οπτικοακουστικό τομέα

· Πλήρη προστασία συγγενικών δικαιωμάτων, πληρωμή της άδειας χρήσης

· Επίδομα βενζίνης για όσους αναγκάζονται να μετακινούνται για τα γυρίσματα.

· Φρένο στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας. Τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες

· Ειδικά για τα τηλεοπτικά γυρίσματα που έχουν ήδη ξεκινήσει πληρωμή από τον πρώτο μήνα, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κόστος ζωής

· Ειδικό επίδομα στέγασης σε ΚΘΒΕ και ΔΗΠΕΘΕ

· Το ειδικό εποχικό επίδομα να δοθεί στους δικαιούχους του 2020 (έτος αναφοράς 2019), ανεξάρτητα από την απασχόλησή τους τα χρόνια της πανδημίας.

– Σεβασμό στα βαρέα ένσημα που έχουν ήδη καταβάλει οι παλαιότερα ασφαλισμένοι ηθοποιοί και επαναφορά αυξημένου ασφαλίστρου για τους καλλιτέχνες.

Το συνδικάτο ΣΑΤΑ έδωσε δυναμικό παρών ζητώντας άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης καυσίμων, των ανατιμήσεων στα προϊόντα διαβίωσης και των ειδών που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας του ταξί.

Συγκεκριμένα ζητουν άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 6% .

Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να διεκδικήσει την βελτίωση της νομοθεσίας για τις επιβατικές μεταφορές και την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα σε Ε.Ι.Χ να πραγματοποιούν αστική μεταφορά η οποία ανήκει στα Ε.Δ.Χ Ταξί καθως επισης ζητουν και ένα χρόνο παράταση στην αντικατάσταση αυτοκινήτου για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν πάρει καμία παράταση έως σήμερα και λήγουν στις 31-12-2022. Ένα χρόνο παράταση να δοθεί και σε αυτά που λήγουν έως και τις 31-12-2023.

Διακύβευμα η συνολική αλλαγή του εργασιακού πλαισίου

Αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, δηλώνουν τα συνδικάτα, στον απoήχο της χθεσινής Γενικής Απεργίας.

Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων βρίσκεται η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και η ουσιαστική αύξηση μισθών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, σταθερό διακύβευμα αποτελεί η συνολική αλλαγή του εργασιακού πλαισίου στην χώρα, το οποίο -είτε σε συνάρτηση με την πρόσφατη κρίση τιμών είτε ανεξαρτήτως αυτής – δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος επισήμανε την επιτακτική ανάγκη “να αποκατασταθεί πλήρως το εργατικό συλλογικό δίκαιο, γιατί είναι η μόνη οδός προστασίας των μισθωτών”.

Ενδεικτική των προθέσεων των συνδικάτων, για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ ότι “η γενική απεργία είναι μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Μήνυμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή’.

Παράλληλα, σε “κόκκινο πανί” για τα συνδικάτα, έχουν μετατραπεί οι νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με τους όρους πραγματοποίησης απεργιακής κινητοποίησης και την καταγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ηλεκτρονικό μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Για το πρώτο ζήτημα, οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι όροι που έχουν τεθεί οδηγούν σε “απεργιοδικεία” με στόχο την αντιμετώπιση των εργατικών αντιδράσεων.

Για το δεύτερο θέμα, τα συνδικάτα -με αφορμή την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία θέτει θέμα συνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης- δηλώνουν ότι πρόκειται για “ηλεκτρονικό φακέλωμα” των συνδικαλιζομένων και στόχος είναι να μην εφαρμοστεί.

Δύο συλλήψεις ένας τραυματίας αστυνομικός

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν επεισόδια από ομάδες ατόμων που αποκόπηκαν από το πλήθος, οι οποίες προέβησαν στη ρίψη μολότοφ και αντικειμένων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα.

Στη συνέχεια, από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε απαραίτητη χρήση των ενδεδειγμένων μέσων, με αποτέλεσμα να απωθήσουν τα άτομα και να διασκορπισθούν προς διάφορες κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 11 προσαγωγές, από τις οποίες οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκε αστυνομικός.

Στη συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 12 προσαγωγές, από τις οποίες οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές του Συντάγματος, της πλατείας Κλαυθμώνος, καθώς και επί των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου συμμετείχαν περίπου 16.000 διαδηλωτές.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας, για άλλη μία φορά, βιώνει εικόνες βιαιότητας στην εμπορική καρδιά της πόλης. Μετά το τέλος της ειρηνικής διαμαρτυρίας φορέων και πολιτών για την ακρίβεια, οι καταστηματάρχες της Ερμού βρέθηκαν στο έλεος ελάχιστων περιθωριακών στοιχείων, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και κάτω από τα έκπληκτα και τρομοκρατημένα βλέμματα τουριστών και καταναλωτών, προέβησαν σε πράξεις βανδαλισμού σπάζοντας βιτρίνες και τρομοκρατώντας υπαλλήλους και πελάτες.

Άμεσα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης επικοινώνησε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο όπου του επισήμανε πως αν και με την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας και τις 11 προσαγωγές, ίσως αποφύγαμε καταστροφές μεγαλύτερων διαστάσεων, οι παραγωγικές δυνάμεις υποστηρίζουν και απαιτούν την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.

Ταυτόχρονα η υπηρεσία του συλλόγου σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ έκανε ενέργειες για να καταγραφούν από ειδικό κλιμάκιο οι ζημιές.

Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά:

– Μηδενική ανοχή της πολιτείας σε αντίστοιχα φαινόμενα βίας.
– Να προβλεφθεί ειδική διαδικασία άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων εμπόρων με την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος – Χριστιάννα Κούσιου – Σπύρος Χαλικιάς – Κατερίνα Παπαβασιλείου – Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα