back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μετά τη Λετονία, και η Εσθονία προχωρά σε αποκαθήλωση των σοβιετικών μνημείων

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Εσθονίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκαθηλώσει τα εναπομείναντα μνημεία της σοβιετικής περιόδου σε δημόσιους χώρους, επικαλούμενη το μίσος που πυροδοτούν στους πολίτες της χώρας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην Εσθονία είχε αποκαθηλωθεί μεγάλος αριθμός σοβιετικών μνημείων, το 1991, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από την Σοβιετικη΄Ένωση.

Το κοινοβούλιο της γειτονικής Λετονίας έχει ήδη υπερψηφίσει την απομάκρυνση όλων των σοβιετικών γλυπτών και πλακετών έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι φόβοι για αποσταθεροποίηση λόγω των μειονοτήτων

Και στα δύο βαλτικά κράτη κατοικούν πολυπληθείς ρωσόφωνες μειονότητες που συχνά αντιτίθενται στις εθνικές κυβερνήσεις. Γεγονός που προκαλεί την ανησυχία ότι η Μόσχα ίσως επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτές τις διαφωνίες, προκειμένου να αποσταθεροποίησει τις δύο χώρες, που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πάντως, η εσθονή υπουργός πολιτισμού, Πίρετ Χάρτμαν, επεσήμανε: “Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι τα σοβιετικά μνημεία που πυροδοτούν μίσος πρέπει να απομακρυνθούν από τους δημόσιους χώρους. Πρέπει, όμως, να διακρίνουμε τα μνημεία που πυροδοτούν ή ωραιοποιούν τον πόλεμο από τα σύμβολα ή τα κτίρια τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν σημαντική ιστορική ή πολιτιστική αξία”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα