back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Greece in USA αποκτά τον δικό του πολιτιστικό χώρο στη Νέα Υόρκη και παρουσιάζει την πρώτη του εκδήλωση

Διαβάστε επίσης

Ο οργανισμός GREECE IN USA εγκαινίασε τον νέο πολιτιστικό χώρο «The Opening Gallery» στην Tribeca (42 Walker st) που παρουσίασε συναυλία του συνθέτη και μπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη.

Το Opening αυτή την περίοδο φιλοξενεί την ομαδική έκθεση «Collective Brain» με τη συμμετοχή Ελλήνων εικαστικών: Αλέξανδρο Γεωργίου, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Πέγκυ Κλιάφα, Άρτεμις Κοτιώνη, Ελένη Μυλωνά, Βασίλη Ζαριφόπουλο, Δημήτρη Τράγκα, Άδωνι Βολανάκη. Τα έσοδα υποστηρίζουν τη νευροποικιλομορφία μέσω του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Luv Michael».

Η νέα πρωτοβουλία της Ελλάδας στις ΗΠΑ θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα και στην Αθήνα στο συνέδριο του Hellenic American University (Nashua, NH, ΗΠΑ), με την υποστήριξη του Terra Foundation for American Art (Σικάγο, Η.Π.Α.) και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που παρουσιάζει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita: Dialogues between Greek Culture & Modern American Art.

Ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μεταξύ των οποίων ιστορικοί τέχνης, μουσειολόγοι, λογοτέχνες, μουσικοί, θεατρολόγοι, αρχιτέκτονες και χορογράφοι, συναντώνται στην Αθήνα για να διερευνήσουν την επιρροή κεντρικών πυλώνων του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο μύθος, ο συμβολισμός και η αρχαία τραγωδία στη σύγχρονη αμερικανική τέχνη. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης του συνεδρίου, Δρ. Ερμιόνη Καραχάλιου και Δρ. Παναγιώτη Καλοζούμη, στόχος είναι η ανάδειξη των βασικών στοιχείων που διαμόρφωσαν αυτόν τον πολιτισμικό διάλογο εντός ενός ενιαίου εννοιολογικού και πολιτισμικού πλαισίου. Ιδιαίτερα σημαντική για τις εργασίες του Συνεδρίου είναι η παρουσία της Δρ. Σωζήτας Γκουντούνα, ιδρύτριας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece in USA. Στην εναρκτήρια ομιλία της, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, η Δρ. Γκουντούνα θα μιλήσει για την εκπροσώπηση της ελληνικής τέχνης στη σύγχρονη αμερικανική πολιτιστική σκηνή και το έργο του οργανισμού Greece in USA, καινοτόμου πολιτιστικής πλατφόρμας, που στόχο έχει να προωθήσει σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες στις ΗΠΑ, μέσω εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εδραίωση ισχυρής «καλλιτεχνικής διπλωματίας».

GALAN TRIO ΣΤΙΣ Η.Π.Α

Παράλληλα, τον Νοέμβριο το GREECE IN USA παρουσιάζει στην Αμερική το Galan Trio και το έργο του «Kinesis», μια έρευνα για τη μουσική σύγχρονων Αμερικανών συνθετών σε ένα πρωτότυπο, πολύπλευρο πρόγραμμα συναυλιών που θα παρουσιαστεί σε επτά διακεκριμένα πανεπιστήμια στη Minnesota, Iowa, Wisconsin, Indiana. και Ιλινόις παρουσιάζοντας νέες επιτροπές σε συνεργασία με εξέχοντες καθηγητές σύνθεσης. Η πρώτη έκδοση του έργου περιλάμβανε το έργο των συνθετών Νικήτα Ντέμου, Μάρτιν Γκέντελμαν, Πολ Ρίτσαρντς, Σκοτ Ρόμπινς και Γιώργου Βασιλαντωνάκη, οι οποίοι συνεισέφεραν ένα πρωτότυπο έργο για πιάνο τρίο που στοχαζόταν την περίοδο της πανδημίας. Η δεύτερη έκδοση περιείχε το έργο των Matthew Greenbaum, Todd Groves, John Levey, David Martynuik, Ken Steen και David Thomas. Η περιοδεία τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και περιλαμβάνει τα έργα των Alex Lubet, Mary Ellen Haupert, Daniel Powers, Jeffrey Kowalkowksi, Παντελή Μπολαράκη, Dylan Findley, Navid Bargrizan και Brooke Joyce.

Πρόγραμμα συναυλιών:
Τρίτη 11/11/2022 @ 8:00 μ.μ.: Mairs Concert Hall, Macalester College, Saint Paul, MN
Πέμπτη 11/03/2022 @ 8:00 μ.μ.: Loyd Ultan Recital Hall, UMN, Minneapolis, MN
Παρασκευή 11/04/2022 @ 7:30 μ.μ.: Jenson-Noble Hall of Music, Luther College, Decorah, IA
Σάββατο 11/05/2022 @ 3:00 μ.μ.: Nola Starling Recital Hall, Πανεπιστήμιο Viterbo, La Crosse, WI
Δευτέρα 11/07/2022 @ 7:30 μ.μ.: Duesenberg Recital Hall, Πανεπιστήμιο Valparaiso, Valparaiso, IN
Τρίτη 11/08/2022 @ 7:30 μ.μ.: Boyce Recital Hall, ISU, Terre Haute, IN
Τετάρτη 11/09/2022 @ 7:30 μ.μ.: Fine Arts Centre Recital Hall, NEIU, Σικάγο, IL

Πρόγραμμα:
Daniel Powers “Before the Fragile Gradual Throne of Night”
Dylan Findley “Animo”
Brooke Joyce «Mirror/καθρέπτης»
Navid Bargrizan “Tuning Exercise No. 8”
Jeffrey Kowalkowski/Παντελής Μπολαράκης «Enin Modnar»
Mary Ellen Haupert “Variant”
Randy Bauer “Moto”
Alex Lubet “Elusive”

Καλλιτέχνες και Βιογραφικό Οργανισμού

ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ:

Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι Έλληνας μπασίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός και εκπαιδευτικός. Ονομάστηκε “Bass Ace” από το Bass Player Magazine, ο συνθέτης και μπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης μεγάλωσε στην Ελλάδα. Εκτός από τις εμφανίσεις του στις ΗΠΑ, έχει εμφανιστεί στο JazzAhead Festival στη Βρέμη, στο XJazz Festival στο Βερολίνο και σε άλλα.

GALAN TRIO:

Γνωστό για τον παθιασμένο και ενεργητικό τρόπο που ερμηνεύουν κλασικές συνθέσεις, το Galan Trio με έδρα την Αθήνα και δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Εστιασμένος κυρίως στην παρουσίαση νέων συνθέσεων, το Galan Trio δημιουργεί επίσης πρωτότυπα προγράμματα, με πιο πρόσφατο το «Kinesis». Για αυτό το έργο, το τρίο ανέθεσε σε πέντε διακεκριμένους συνθέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνθέσουν αυτό το θέμα. Αυτή η συνεργασία οδήγησε σε δύο περιοδείες συναυλιών σε έντεκα πανεπιστήμια στην ανατολική ακτή τον Οκτώβριο του 2021 και τον Απρίλιο του 2022. Τον Ιούλιο του 2016, το σύνολο ταξίδεψε στο Gulangyu της Κίνας, το λεγόμενο «Piano Island», για τη σειρά συναυλιών «Greek Inspirations στην Κίνα», το πρώτο φεστιβάλ στην Κίνα που παρουσίασε ελληνική μουσική. Το 2017, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ “Switch”, ένα μουσικό μείγμα πολιτισμών με έργα που συνέθεσαν και αφιερώθηκαν στο Galan Trio από τους Thomas Bramel (ΗΠΑ), David Haladjian (Αρμενία), Vincent Kennedy (Ιρλανδία), Vasco Pereira (Πορτογαλία) , Χάραλντ Βάις (Γερμανία), και Νίκος Ξανθούλης (Ελλάδα). Η παρουσίαση του άλμπουμ έγινε στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής. Το Switch έτυχε κριτικής και μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο στην Ελλάδα, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Αρμενία. Το 2019 η Galan Trio συνέθεσε και ηχογράφησε το πρωτότυπο soundtrack για το ντοκιμαντέρ Y1: Silence of the deep σε σκηνοθεσία Φίλιππου Βαρδάκα. Οι συνεργασίες με άλλους καταξιωμένους συνθέτες περιλαμβάνουν: τη μέτζο-σοπράνο Alexandra Gravas και τη φλαουτίστα Jessica Quinones, τον Dirk Brosse, τον Igor Vorobyov, τον Γιώργο Βασιλαντωνάκη, τον Paul Richards, τον Arthur Aharonian, τον Martin Gendelman, τον Scott Robbins και τον Nickitas Demos. Οι εκδόσεις Schott εξέδωσαν το “Secret Dancing” του Harald Weiss με αφιέρωση στο Trio. Πρόσφατα, το τρίο παρουσίασε τη δουλειά του στην Ισπανία, την Αρμενία, την Ολλανδία και την Ελλάδα ως το διάσημο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Κομίτας, το τέταρτο διαδικτυακό φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Open Day του Ιδρύματος Ωνάση και τη σειρά Μεγάρων Μουσικής. Μουσικά Πορτρέτα. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι Galan Trio παρουσίασαν το έργο τους Ararat στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο θα παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες. Το τρίο επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο για το τρίτο μέρος του Kinesis. www.galantrio.com

Τι είναι το GREECE IN USA

Το GREECE IN USA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος προάγει τη γνώση του σύγχρονου και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και προωθεί τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία και την κοινωνική συμμετοχή. Το GREECE IN USA ιδρύθηκε το 2020 στη Νέα Υόρκη από τη Σωζήτα Γκουντούνα και παρουσιάζει ελληνοαμερικανικές και ελληνικές σύγχρονες παραγωγές που εστιάζουν στα εικαστικά, τις παραστατικές τέχνες (το θέατρο), τον πειραματικό κινηματογράφο, τον κινηματογράφο, τα νέα μέσα, την αρχιτεκτονική και το χορό σε συνεργασία με εξέχοντες πολιτιστικούς εταίρους των ΗΠΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του GREECE IN USA απαρτίζεται μεταξύ άλλων επιφανών προσωπικοτήτων από τον Γιάννη Καπλάνη, Γενικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και τον Ανδρέα Τάκη, πρώην Πρόεδρο του MoMUS. Πρότζεκτ του Greece in USA έχουν παρουσιαστεί στο ΜΕΤ Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, FIAF Γαλλικό Ινστιτούτο Νέας Υόρκης, Γαλλική Πρεσβεία ΝYC, Undercurrent.nyc, Opening Gallery NYC, CUNY Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης και σε περισσότερα από 10 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ μεταξύ άλλων.

www.greeceinusa.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα