Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει όλα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής ενός πλαφόν τιμής στο φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός φόρου στις εταιρίες των ορυχείων.
Η κυβέρνηση των Εργατικών του Αλαμπανέζι στον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα, εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης θα αυξηθούν κατά 20% ως 30% ετησίως την επόμενη διετία, μερικώς εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
“Κοιτάξτε (η επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου) είναι μία από τις επιλογές που εξετάζουμε”, δήλωσε σήμερα ο Αλπαμπανέζι στο ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.
Τα σχόλια του Αλαμπανέζι έγιναν μία ημέρα μετά την προσφορά των 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12 δισεκατομμυρίων ευρώ) της Brookfield Asset Management και της MidOcean Energy που υποστηρίζεται από την EIG για την εξαγορά της Origin Energy, παρά τις προειδοποιήσεις της βιομηχανίας ότι μια τέτοιου τύπου παρέμβαση της αγοράς θα σταματήσει τις επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό.
Καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή έκτακτης κερδοφορίας για τα ορυχεία, αλλά και για τους παραγωγούς φυσικού αερίου, ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι η κυβέρνηση επί του παρόντος δεν έχει κάποια σχέδια για την επιβολή ενός νέου φόρου “στην υπερβολική κερδοφορία” των ενεργειακών εταιριών.
“Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το ρόλο ενός φόρου στα ορυχεία”, είπε ο ίδιος.
Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα λάβει κάποια μέτρα που θα επηρεάσουν την προσφορά.
“Έχουμε επαφές με άλλες χώρες για την προσφορά. Φυσικά, δεν είναι πρόθεσή μας η παρέμβασή μας σε οποιοδήποτε στάδιο. Έτσι, αυτό περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές”, εξήγησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο προσπαθειών για εξασφάλιση οικονομικών πόρων υποστήριξης των νοικοκυριών που δέχονται πλήγματα από τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έχουν επιβάλει έκτακτη φορολογία στα κέρδη των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει απειλήσει με την επιβολή ενός τέτοιου φόρου, που είναι αμφίβολο ότι θα κερδίσει την υποστήριξη του Κογκρέσου.
Πηγή: ΑΠΕ