back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γερμανία και Λιθουανία ενισχύουν την στρατιωτική τους συνεργασία

Διαβάστε επίσης

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, δήλωσε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μία γερμανική στρατιωτική ταξιαρχία έως το 2026. Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από συνάντησή του με την γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

“Έως το 2026, η Λιθουανία θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί μία πλήρη ταξιαρχία με όσα προϋποθέτει. Θα έχουμε αποθήκες, στρατώνες -όλα όσα χρειάζονται”, διευκρίνισε ο Λάντσμπεργκις, προσθέτοντας: “Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Λιθουανία, μία πολύ σημαντική επένδυση”.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε: “Η ασφάλειά σας είναι ασφάλειά μας. Η ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης είναι ασφάλεια της Γερμανίας. Καμία προπαγάνδα ή απειλή δεν θα διαλύσει την συμμαχία μας, την φιλία μας”, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Ωστόσο, οι απόψεις Βερολίνου-Βίλνιους αναφορικά με τις λεπτομέρειες για την αποστολή 5.000 γερμανών στρατιωτών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έως το 2026 διίστανται.

Το Βίλνιους επιθυμεί το σύνολο των στρατευμάτων για τα οποία έχει δεσμευθεί η Γερμανία να εγκατασταθεί επί λιθουανικών εδαφών, ενώ το Βερολίνο επιθυμεί το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκεται στη Γερμανία, αλλά σε κατάσταση ετοιμότητας για άμεση αποστολή στην Λιθουανία ή όπου χρειαστεί.

Η Μπέρμποκ τόνισε ότι το Βερολίνο παραμένει 100% πιστό στην δέσμευσή του, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 1.000 γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στο κράτος της Βαλτικής.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα