Η ανθρωπιστική βοήθεια “ρέει” στο Τιγκράι, το 70% του οποίου ελέγχει ο ομοσπονδιακός στρατός της Αιθιοπίας, ανακοίνωσε σήμερα η Αντίς Αμπέμπα, με τους αντάρτες της επαρχίας να διαψεύδουν αμέσως τους ισχυρισμούς της, μερικές ημέρες μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία έχει στόχο να τερματίσει τον πόλεμο που διαρκεί δύο χρόνια.
Οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις έγιναν την ώρα που οι στρατιωτικοί επικεφαλής των δύο πλευρών διαπραγματεύονται στο Ναϊρόμπι την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στις 2 Νοεμβρίου στην Πρετόρια, και προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των ανταρτών, την αποκατάσταση των ομοσπονδιακών αρχών στο Τιγκράι και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία αυτή της βόρειας Αιθιοπίας.
“Το 70% του Τιγκράι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ENDF”, της Δύναμης Εθνικής Άμυνας της Αιθιοπίας, διαβεβαίωσε μέσω Twitter ο Ρέντουαν Χουσέιν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ, ενώ πρόσθεσε ότι “η βοήθεια ρέει όπως ποτέ στο παρελθόν” στο Τιγκράι, “ακόμα και στις περιοχές εκτός του ελέγχου της ENDF”.
Οι ισχυρισμοί αυτοί “δεν βασίζονται στην πραγματικότητα”, απάντησε ο Γκετάτσιου Ρέντα εκπρόσωπος των ανταρτών του Τιγκράι.
Εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα το Τιγκράι — ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του — επίσης διέψευσε ότι έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην επαρχία αυτή των έξι εκατομμυρίων κατοίκων που είναι σχεδόν αποκομμένη από τον κόσμο και αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Ο Ρέντουαν δεν διευκρίνισε αν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις ελέγχουν το 70% του Τιγκράι χάρη σε στρατιωτικές νίκες που κατέγραψαν πριν την ειρηνευτική συμφωνία ή χάρη στην υποχώρηση των ανταρτών ή στη μεταβίβαση εξουσίας μετά τη συμφωνία.
Η αναζωπύρωση των μαχών στα τέλη Αυγούστου είχε διακόψει την παροχή τροφίμων και φαρμάκων στο Τιγκράι, που ούτως ή άλλως ήταν περιορισμένη, με την επαρχία να στερείται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο βασικές υπηρεσίες (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες…).
Καμία βοήθεια
Σύμφωνα με τον Ρέντουαν, “35 φορτηγά με τρόφιμα και τρία φορτηγά με φάρμακα έφτασαν στη Σίρε”, τη μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα του Τιγκράι που ελέγχεται από τα μέσα Οκτωβρίου από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τον στρατό της Ερυθραίας, ενώ “έχουν επιτραπεί και οι πτήσεις”.
“Αυτό που έγραψε στο Twitter ο Ρέντουαν είναι εντελώς ψευδές, καμία απολύτως βοήθεια δεν έχει εισέλθει στη Σίρε”, απάντησε πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρίσκεται στην πόλη, ενώ πρόσθεσε ότι “καμία υπηρεσία δεν έχει αποκατασταθεί και καμία πτήση δεν έχει γίνει”.
Παρά την ειρηνευτική συμφωνία, η πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, περιλαμβανομένου του Τιγκράι, δεν επιτρέπεται στους δημοσιογράφους, κατά συνέπεια δεν είναι εφικτή η επιβεβαίωση των ισχυρισμών της κυβέρνησης και των ανταρτών.
Την Τετάρτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, πρώην στέλεχος του κόμματος στο οποίο ανήκουν οι αντάρτες του Τιγκράι, κατήγγειλε την απουσία βοήθειας προς την επαρχία και ζήτησε να σταλούν “άμεσα” τροφή και φάρμακα.
“Μετά τη συμφωνία εκεχειρίας περίμενα ότι τρόφιμα και φάρμακα θα έφταναν αμέσως. Αυτό δεν συνέβη. Μία εβδομάδα δεν είναι λίγος χρόνος για να οργανωθεί κανείς, αν το κάνει, τα πράγματα μπορούν να γίνουν”, τόνισε.
Η σύγκρουση στο Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο Άμπιι έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό για να συλλάβει τους αξιωματούχους του Τιγκράι που αμφισβητούσαν την εξουσία του επί μήνες και τους οποίους κατηγόρησε για μια επίθεση εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.
Ο απολογισμός των συγκρούσεων παραμένει άγνωστος, αλλά το International Crisis Group και η Διεθνής Αμνηστία τις έχουν χαρακτηρίσει “τις πιο φονικές στον κόσμο”.
Πηγή: ΑΠΕ