back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τζο Μπάιντεν: H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη

Διαβάστε επίσης

«H κλιματική κρίση επηρεάζει την ανθρώπινη ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη», είπε Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Διάσκεψη για την Κλιματική Κρίση COP27 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τόνισε, καταχειροκροτούμενος: «Ενταχθήκαμε εκ νέου στην Συμφωνία του Παρισιού. Ζητώ συγγνώμη που αποσυρθήκατε από την συμφωνία!», εξαπολύοντας σαφή μομφή στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία.

Ο Μπάιντεν, παραθέτοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του (αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης, επέκταση των σιδηροδρομικών δικτύων, δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έγκριση νομοσχεδίου για την κλιματική κρίση και τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού), επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εισέλθουν σε μία νέα εποχή ενεργειακής και οικονομικής ανάπτυξης. «Θα πυροδοτηθεί ένας κύκλος καινοτομίας με στόχο την βελτίωση της απόδοσης των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε ολόκληρο των πλανήτη, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Θα επιταχυνθεί η απανθρακοποίηση πέραν των συνόρων μας.

Θα αποτελέσει πρότυπο για τον υπόλοιπο πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Πιο συγκεκριμένα, δεσμεύθηκε για μείωση της τάξεως τουλάχιστον 30% των εκπομπών μεθανίου έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ειδική αναφορά στην κινητοποίηση των νέων παγκοσμίως έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος: «Οι νέοι άνθρωποι συναισθάνονται τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Δεν θα μας επιτρέψουν να αποτύχουμε». Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η παγκόσμια κλιματική κρίση αφορά την ανθρώπινη και την οικονομική ασφάλεια.«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιο επείγον από ποτέ να διπλασιάσουμε τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα. Ο πόλεμος της Ρωσίας απλώς ενισχύει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης να απομακρυνθεί ο κόσμος από την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα», είπε.

«Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Σε αυτή τη διάσκεψη, πρέπει να ανανεώσουμε και να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Τέλος, κλείνοντας, τόνισε: «Ας απλώσουμε το χέρι. Ας πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Για έναν πλανήτη προστατευμένο, έναν πλανήτη πιο δίκαιο, για έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευημερία για τα παιδιά μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Γι’ αυτό εργαζόμαστε. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πετύχουμε».

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα