back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επιτρέψει την αποστολή 20.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων στο Μαλάουι

Διαβάστε επίσης

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελευθερώσει ένα φορτίο 20.000 τόνων ρωσικού λιπάσματος που είχε αποκλειστεί στο λιμάνι του Ρότερνταμ λόγω των κυρώσεων, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών.

Το φορτίο αναμένεται να σταλεί στο Μαλάουι μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “το συγκεκριμένο λίπασμα είχε παγώσει επειδή ένα πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις εμπλέκεται στη ρωσική εταιρία που το κατέχει”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να ταυτοποιήσει τη ρωσική εταιρία ή το εμπλεκόμενο πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν για πρώτη φορά να απελευθερωθεί το φορτίο στα τέλη Οκτωβρίου.

“Η απόφαση για την απελευθέρωση του λιπάσματος λήφθηκε με τη συνεννόηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διασφαλίσουν ότι θα παραδοθεί στη συμφωνημένη τοποθεσία, στο Μαλάουι, και ότι η ρωσική εταιρία και το πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις δεν θα κερδίσουν τίποτα από τη συναλλαγή”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Την 1η Νοεμβρίου, το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι η ρωσική εταιρία παραγωγής λιπασμάτων Uralchem-Ural ετοιμάζεται να δωρίσει 240.000 τόνους λιπασμάτων που έχουν αποκλειστεί σε αποθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους, με ένα πρώτο φορτίο να προορίζεται για το Μαλάουι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα