back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμα κινδύνου από την ΤτΕ για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Διαβάστε επίσης

Σήμα κινδύνου για την δημιουργία μιας νέας γενιάς “κόκκινων δανείων” κρούει η Τράπεζα της Ελλάδας . Παρότι η πρόβλεψη ανάπτυξης αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 6,2% , ο υψηλός πληθωρισμός και η σοβαρή αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προκαλούν πολύ μεγάλη πίεση στο εισόδημα των πολιτών προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων .

Αυτό επισημαίνει η ΤτΕ στην έκθεση που δημοσίευσε χθες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιώντας όχι μόνο για την προοπτική αύξησης των κόκκινων δανείων, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και για το ενδεχόμενο σύσφιγξης των προοπτικών χρηματοδότησης από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος.

Αν και το ύψος των πιθανών νέων κόκκινων δανείων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, οι δυνατότητες αποπληρωμής χρέους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα επηρεαστούν δυσμενώς, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα, καλώντας τις τράπεζες να προετοιμαστούν καταλλήλως για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

«Τόσο το κόστος χρηματοδότησης όσο και οι δυνατότητες αποπληρωμής χρέους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα επηρεαστούν δυσμενώς. Το περιβάλλον αυτό, σε συνδυασμό με τις προοπτικές για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη το προσεχές διάστημα, αναμένεται να επηρεάσει εκ νέου την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών με τη δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων”, προειδοποιεί με σαφήνεια η Τράπεζα της Ελλάδας.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 3,9% και τονΣεπτέμβριο κατά 4,5%. Μάλιστα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 74 μονάδες βάσης (Σεπτέμβριος 2022: 2,7%, Ιούνιος 2022: 2%)

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα