back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βολιβία: 4 νεκροί και 178 τραυματίες από την έναρξη των κινητοποιήσεων

Διαβάστε επίσης

Οι διαδηλώσεις που άρχισαν πριν από είκοσι ημέρες στην περιφέρεια Σάντα Κρους (κεντρικά), που αποτελεί οχυρό της δεξιάς αντιπολίτευσης και κινητήρα της οικονομίας της Βολιβίας, για να επισπευστεί η απογραφή του πληθυσμού, έχουν απολογισμό 4 νεκρούς και 178 τραυματίες, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Πέμπτη.

Έχουν καταγραφεί «τέσσερις νεκροί», «ένας ομαδικός βιασμός», και «λάβαμε 178 αναφορές για τραυματισμούς», απαρίθμησε η γενική γραμματέας της προεδρίας, η Μαρία Νέλα Πράδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ως χθες, οι αρχές έκαναν λόγο για μόνο έναν θάνατο, που καταγράφηκε την 22η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις για την επίσπευση της απογραφής.

Η απογραφή πληθυσμού επιτρέπει να υπολογίζεται η κατανομή των εδρών στο Κογκρέσο και των δημοσίων κονδυλίων που αναλογούν σε κάθε περιοχή της χώρας.

Η περιφέρεια Σάντα Κρους, η πολυπληθέστερη, ατμομηχανή της βολιβιανής οικονομίας, όπου κυβερνά η δεξιά αντιπολίτευση, καταγγέλλει πως αδικείται εξαιτίας του ότι η πιο πρόσφατη απογραφή είχε γίνει πριν από δέκα και πλέον χρόνια, άρα τα επίσημα δεδομένα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Δύο θάνατοι επήλθαν σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της κυβέρνησης. Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια σε οδοφράγματα.

Η στενή συνεργάτιδα του προέδρου της αριστεράς Λουίς Άρσε Κατακόρα κάλεσε τις δικαστικές αρχές να «ενεργήσουν γρήγορα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην επαναληφθούν τέτοια επεισόδια».

Η αυτοδιοίκηση και οι διαδηλωτές στη Σάντα Κρους αξιώνουν να γίνει απογραφή πληθυσμού ως το 2023, ενόψει των εκλογών του 2025. Η κυβέρνηση αρχικά σχεδίαζε να γίνει απογραφή τον Νοέμβριο, αλλά αποφάσισε να την αναβάλει ως το 2024 διότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για αυτό.

Η απόφασή της σημαίνει ότι η επεξεργασία των νέων δεδομένων δεν θα έχει ολοκληρωθεί και δεν άρα δεν θα ληφθούν υπόψη στις επόμενες εκλογές.

Ο διάλογος που είχαν αρχίσει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση κατέληξε σε αποτυχία αυτή την εβδομάδα.

Η πόλη Σάντα Κρους (σχεδόν 2 εκατ. κάτοικοι) έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη Βολιβία, καθώς έχουν στηθεί οδοφράγματα σε όλους τους δρόμους ανεξαιρέτως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα